Miša Margan in Gorazd Kocbek (bučno) olje predstavila Arabcem

5. 3. 2015
Deli

Miša in njen izbranec Gorazd sta se pred kratkim vrnila s popotovanja po Dubaju. Mesto, ki velja za eno največjih turističnih središč 21. stoletja, ju je popolnoma prevzelo, saj sta se na njihovem trgu predstavila z izdelki družinske oljarne Kocbek.

Gorazdova družinska tradicija predelave bučnega olja sega vse v leto 1929, ko se je Gorazdov dedek začel ukvarjati z oljarstvom. "Bučno olje Kocbek je ime za kakovost in tradicijo, ki jo nadaljuje moj Gorazd. Ob vsem tem pa razvija nove zgodbe, ki jih je ponesel tudi že v druge države po svetu.

Kocbekovo olje se tako izvaža v Rusijo, Ameriko, na Slovaško, Kitajsko, v Anglijo, Indonezijo, Katar in mnoga mesta različnih držav. Pred časom pa se je pokazala priložnost, da bi naše izdelke predstavila tudi v Dubaju, saj je februarja tam potekal največji kulinarični sejem v Arabskih emiratih. Gulfood sva si ogledala v spremstvu priznanega kuharskega mojstra Jožeta Oselija, ki nama je predstavil številne chefe najboljših hotelov.

Pokazala sva jim naše olje in odzivi so bili neverjetni. Bučno olje pri njih ni tako poznano in okus jim je še toliko bolj zanimiv. Sploh za kombinacijo in za uporabo v visoki kulinariki, na kar seveda merimo," je povedala Miša, ki je prvič potovala sama, brez svoje hčerkice Kiane. "Kiana je ostala pri Gorazdovi mami in navdušena sem, da ji je šlo tako dobro. Sploh nismo imeli nobenih težav in res sem vesela, da imam tako čudovito taščo in tasta.

Kianica je bila v dobrih rokah, zato sem bila tudi jaz pomirjena." Sanjska zaroka Miša in Gorazd nista bila prvič v Dubaju. "Ogledala sva si ga že pred nekaj leti, ko si za vstop še potreboval vizum. Vsak, ki prvič pride v Dubaj, se zaljubi v njihove neverjetne in ambiciozne gradbene projekte. Imajo namreč nekaj arhitekturno najbolj neverjetnih zgradb na svetu, veliko pa jih je še v načrtu ali pa jih še gradijo. Med njimi zagotovo izstopa stolpnica Burj Khalifa, ki je dve leti pred predvidenim končanjem gradnje postala najvišja zgradba na svetu. Stavba je visoka 828 metrov in v njej je znameniti hotel Armani.

Prav v tem hotelu smo si ogledali tudi vse njihove restavracije in spoznali glavnega chefa Emiliana. Njihova najbolj priljubljena restavracija At.mosphere – mizo moraš rezervirati vsaj dva meseca vnaprej – je na 442 metrih višine in ponuja čudovit razgled na ves Dubaj. Pravilo je, da moraš v restavraciji, porabiti minimalno 200 evrov na osebo. To niti ni težko, saj kozarček penine stane recimo 60 evrov. Naj omenim še, da je pri njih alkohol prepovedan. Kozarček vina ali penine lahko dobiš le v izbranih hotelih." Prav v tej restavraciji pa se je mladi par tudi uradno zaročil.

Miša in Gorazd sta za letos napovedala poroko in Gorazd je svojo izbranko temu primerno tudi zaprosil. "Večerja v hotelu je bilo popolno presenečenje, prav tako tudi zaroka. Presenetil me je s čudovitim prstanom, in to v trenutku, ko tega nisem pričakovala," doda Miša. "Razgled in atmosfera sta bila čudovita, osebje v restavraciji pa je poskrbelo še za dodatna presenečenja. Res je bilo sanjsko."

Miša in Gorazd sta tako naredila korak bližje k poroki. Ta bo letos junija in priprave so že v polnem teku. "Poroka bo na čudoviti terasi hotela City v Mariboru, ki slovi po izvrstni kulinariki. Njihov chef Robert Žibrat je znan po gurmanskih specialitetah, ki bodo zaznamovane tudi z našim bučnim oljem. In ker sva oba velika gurmana, nama je celotna zgodba še toliko bolj pomembna. Prav tako pa razgled, saj bomo lahko ob civilnem obredu iz petega nadstropja uživali v edinstvenem pogledu na reko Dravo in Pohorje."

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem