Miša Margan Kocbek svojo Kiano na morju odvadila od pleničk

Miša Margan Kocbek svojo Kiano na morju odvadila od pleničk (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lea
5. 8. 2015

Morski zrak pomaga številnim otrokom z boleznimi dihal. In prav zaradi tega se je Miša Margan Kocbek odločila, da svojo Kiano odpelje na morski zrak. Že leta namreč njena družina počitnikuje v kampu, obdanem z zdravilnimi borovci v Dalmaciji.

Miša je s Kiano ostala na morju dlje, saj je njen mož Gorazd moral nazaj domov.
Dveletna deklica uživa tudi med vožnjo na čolnu.

"Kiana bo letos septembra dopolnila dve leti in je, odkar je šla v vrtec, kar precej bolehala za različnimi virozami. To sem vzela v zakup, saj sem vedela, da si morajo otroci zgraditi imunski sistem, in ko pridejo v vrtec, navadno poberejo vse bolezni. S Kiano sva imeli smolo, da je na vsak teden vrtca bila skoraj 14 dni doma. Kašlji, viroze, otroška in šesta bolezen pa laringitis in bronhionalitis, zaradi katerega sva bili tudi v bolnišnici. Sprva so mislili, da ima pljučnico, a je bil bronhitis. Kljub vsemu sem se po zdravniškem nasvetu, ko je nazadnje kašljala, odločila, da bo čim dlje na morju. Tudi moj mož je kot otrok bolehal za boleznimi dihal in morje ga je pozdravilo. Predvsem tukajšnji zrak in vsi borovci, ki obdajajo kamp, v katerem počitnikujemo," je povedala Miša.

Na morje

"Gorazdova družina že 30 let hodi v Dalmacijo in res ima Hrvaška najlepše morje in okolje. Škoda le, da ne znajo tega še bolj izkoristiti." Miša je s Kiano spakirala kovčke in odhitela na morje. "Mislim, da ni boljšega za otroka kot čas, ki ga preživi ob morju. Kiano bom poskušala imeti na morju čim dlje, da se ji okrepi imunski sistem."

Prvi teden je Kiana že preživela in se odlično navadila na novo okolje. "Kiana res uživa in jaz sem tista, ki kompliciram. (smeh) Pa saj to smo verjetno vse mamice. Velik uspeh pa je, da se že odvaja od pleničk. Prvi dan na morju sva jih sneli in se je dvakrat polulala mimo, od takrat pa hodi na kahlico," doda Miša. "Tudi v vodi zelo uživa. Najraje se igra na pesku ob morju, kjer prestavlja kamenčke. Kampiranje mi je všeč, tudi sama sem kot otrok redno kampirala s starši. To je bil najlepši dopust, kar sem ga doživela. Spomnim se, kako sva se z mamo v fičku s šotorom odpravili na Cres. Pri šotorjenju je težava le slabo vreme, v prikolici je vsekakor boljše. Ti dopusti so se mi res zasidrali v spomin. Na Cresu sem imela veliko prijateljev, veliko družbe drugih otrok in želim si, da nekaj podobnega doživi tudi moja Kiana."

Značke: Miša Margan