Miša Margan Kocbek na popotovanju po Tajski

Miša Margan Kocbek na popotovanju po Tajski (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
12. 11. 2016

Nekdanja sanjska ženska Miša Margan Kocbek se je s svojim možem znova odpravila v Azijo. Tajska je dežela, ki ju vedno znova premami, da si vzameta nekaj prostih trenutkov zgolj zase. Njuno zadnje popotovanje je bilo letos zaznamovano z zgodovinskim trenutkom.

Med mišinim obiskom Bangkoka je umrl tajski kralj Bumibol Aduljadedž, ki je veljal za priljubljenega tajskega kralja z najdaljšim stažem, saj je bil na prestolu kar 70 let. "Tajci so se tega trenutka zelo bali, saj so vedeli, da je zdravstveno stanje priljubljenega kralja že nekaj časa kritično. Kljub vsemu so se v zadnjih dnevih pred njegovo smrtjo zbirali pred bolnišnico in molili. V četrtek pa je Tajska obstala. Midva sicer takoj nisva vedela, kaj se je zgodilo, potem pa so nama povedali, da jih je šokirala novica o smrti kralja. Kralj Bumibol je bil pri svojem narodu zelo priljubljen in vsi govorijo o njem z velikim spoštovanjem. Tisti dan se je vse ustavilo. Tajci so se v trenutku znašli v veliki negotovosti. Kot so nama zaupali domačini, se bojijo, kaj bo. Njegov prestolonaslednik princ Maha Vadžiralongkorn sicer ni tako priljubljen in Tajci znajo o njem povedati, da je imel veliko žensk (od tega je bil trikrat poročen in ločen, kar je v njihovih očeh nesprejemljivo, in ima kar sedem otrok). Njegova zadnja žena je bila povezana tudi s kriminalnimi dejanji članov svoje družine in se je morala (proti velikemu plačilu) odpovedati naziva, ki ga je pridobila s poroko s princem. Povejo tudi, da je za razliko od svojega očeta, ki je bil skromen, precej zapravljiv in razsipen z denarjem.

Eden od prodajalcev nama je tudi zaupal, da bi si Tajci veliko bolj želeli, da bi na mesto kraljice prišla njegova sestra princesa Maha Sirindhorn, ki je dobra kot oče. Ampak to bi se težko zgodilo. Zato si je tudi zdaj princ Maha vzel eno leto časa, preden bi nastopil in prevzel očetovo krono. Eno leto velja tudi žalovanje za vse uradnike, ki bodo v tem času nosili tudi črno barvo oblačil. Neverjetno je, kako se je Bangkok iz enega dneva v drugega spremenil v žalujoče mesto. Vse ustanove so prepletli s črnimi in belimi trakovi, večina Tajcev se je odela v črne barve in pisane stojnice na ulicah je zamenjala črnina. V slabih 24 urah je bilo vse drugače," je povedala Miša. "Res, če tega ne doživiš, si sploh ne predstavljaš. Tajsko vodi vojska in na ulicah je prepovedano kar koli žalega reči čez kralja in njegovo družino. Zato tudi o vseh pomislekih Tajci govorijo precej tiho in še to za zaprtimi vrati. V znak spoštovanja do kralja so potihnili tudi vsi nočni lokali. En mesec ne bodo smeli točiti alkoholnih pijač in vrteti glasbe oz. ne bodo praznovali. To se je v trenutku tudi zgodilo. Na Kao San Road, ulici, ki velja za eno najbolj turističnih ulic za 'backpackerje', je vse potihnilo. In tudi v lokalih več nisi mogel dobiti stekleničke piva, ki je v teh vročih temperaturah pri turistih še kako iskana."

Zadnja pot

Miša in Gorazd sta bila tudi v živo priče velikega procesa, ko so Tajci svojega kralja pospremili na zadnji poti iz bolnišnice v njegovo kraljevo palačo. "Po uradni razglasitvi kraljeve smrti so ga Tajci naslednji dan pospremili na njegovi zadnji poti. Z možem sva se odpravila na sprehod, ko naju je potegnila množica Tajcev, ki so hiteli proti palači. Dobro organizirane ekipe so skrbele za več sto tisoč ljudi, ki so se posedli na cestah, in jim delile brezplačno hrano in vodo. Vojska je postavila konvoj svojih vojakov, častnikov. To je bila takšna procesija, ki je ne vidiš in ne doživiš. Toliko ljudi, tolikšna množica, ki je izkazala spoštovanje svojemu kralju. Res neverjetno."

Tekst: A. K.

Priporočamo