Miša Margan Kocbek pomaga v družinski oljarni

28. 7. 2017 | Vir: Story
Deli

Miša Margan Kocbek s svojo družino rada uživa v prostih trenutkih, in ker je teh malo, so ti še toliko bolj dragoceni.

Njen mož oljar Gorazd Kocbek je noč in dan vpet v družinski posel, pri katerem pa mu poleg vseh svojih obveznosti pomaga tudi Miša.

Story: Ob delu v vašem podjetju, pisanju, vodenju in organizaciji prireditev, modni agenciji ... še najdete čas za pomoč v oljarni?

Če sem iskrena, težko. Ob delu, ki ga imam, je tukaj še najina hčerka Kiana, ki je čez dan v vrtcu, popoldne pa potrebuje mojo družbo. Tudi mož Gorazd me vedno bolj potrebuje ob svojem delu, saj se pri nas v oljarni stvari dogajajo precej hitro. Ob koncih tedna nas obiščejo številni avtobusi, pripravljamo degustacije, predstavljamo bučno olje. Gorazd si za vsako skupino vzame čas, da jim vse pojasni, saj daje velik pomen prav temu, da se ljudje pri nas izobražujejo. Svoje olje smo ponesli tudi v druge države in povpraševanje se veča. Počasi ljudje spoznavajo ne samo dober okus bučnega olja, ampak tudi njegove zdravilne učinke.

Miša Margan

Story: Si boste vzeli kaj časa za počitnice?

Julija in avgusta zmanjšamo delo v oljarni in si vzamemo nekaj časa za dopust. Naše počitnice, odkar imamo Kiano, so še posebej zanimive. Letos bomo večino časa preživeli na čolnu in odkrivali bližnje otoke v Dalmaciji. Kiana brez težav že od rojstva preživi čas na čolnu, se igra in kopa ter prespi popoldanski spanec ob valovanju morja. Počitnice preživljamo v kampu v Dalmaciji, natančneje med Zadrom in Biogradom, kamor moj mož zahaja že 30 let. Tam imamo čudovito prikolico, za katero poskrbi moj tast. Tudi sama sem kot otrok s starši veliko kampirala, in sicer na otoku Cres. Takrat smo šotorili, kar je nekoliko manj lagodno kot kampiranje v prikolici. Všeč mi je tudi to, da se v kampu vsi poznamo, saj so po večini okoli nas vedno isti ljudje. Kiana je že lani imela veliko družbe in si je hitro našla nove prijatelje. To je prednost, saj veš, kje je otrok, in ga brez slabe vesti pustiš igrati se pri sosedih. (smeh) Poleg vsega pa se je naučila veliko stvari, od tega, kako si sama umije zobke, do tega, kako se med uličicami kampa poganja s skirojem. Tudi letos bova počitnice izkoristili za to, da bo veliko časa na morskem zraku, saj je to zelo zdravo za dihala. Kiana je imela namreč precej težav z različnimi virozami, kašljem in laringitisom. Tako da upam, da ji bomo dali dobro popotnico zdravja za jesen.

Story: Ni skrivnost, da radi potujete, ste bili letos znova v Toskani?

V Toskano sva se zadnjih nekaj let odpravljala z avtodomom med prvomajskimi počitnicami. Letos smo to izpustili zaradi dela doma. Smo pa Toskano našli pred domačimi vrati. (smeh) Želja po Toskani se mi je na neki način res uresničila, saj imamo polje sivke v bližini Maribora. Natančneje kmetija Selinšek ima svoje polje pri Staršah na Dravskem polju in te dni so praznovali tudi prvi praznik sivke. S Kiano in Gorazdom smo jih obiskali in si ogledali polje ter se pridružili številnim delavnicam. Bil je kar pester program, med katerim si lahko oblikoval sveže šopke iz sivke ali delal venčke, sodeloval pri ročni žetvi ali se udeležil predstavitve destilacije eteričnega olja. Sledila pa so tudi predavanja o možnosti uporabe sivke v gospodinjstvu in osebni negi. Čudovito kuliso, kjer so imeli tudi skulpture iz bal, sva izkoristili ter posneli nekaj izjemnih fotografij.

Story: Kaj pa jesen? Vas znova čaka Tajska?

Joj, če bi lahko, bi vsak mesec pobegnila nekam na potovanje. Zanimajo me različne dežele in vedno, ko imam kaj prostih trenutkov, brskam po spletu in pregledujem letalske karte. Z možem nabirava milje pri letalski družbi Emirati in njihove storitve so za lastnike kartic enkratne. Od 'lonugea', ki ti ponuja vse obroke, sprostitve, do počitka, ki ti med čakanjem na let dobro denejo. O jesenskem potovanju že razmišljam, ne vem pa, kako bo vse izvedljivo, saj se mož odpravlja v Hongkong na sejem kulinarike, prav tako nas čaka sejem v Dubaju. Tja namreč izvažamo premijsko steklenico bučnega olja, ki je na SOF-u dobila prvo nagrado.

Story: Točno. Letošnja nagrada v okviru SOF-a je bila nekaj posebnega, saj je oblikoval zgodbo, ki temelji na zgodovini, tradiciji in spoštovanju do domačega - slovenskega. Vaša steklenica?

Res je. Moj mož je v mentorskem programu - Zavod Viva, Spirit Slovenije - kjer z izkušnjami in znanjem pomagajo manjšim podjetjem v smeri k boljšim produktom, spoznal oblikovalca Gregorja Žaklja. V zelo kratkem času je bilo treba razviti prestižen izdelek za izredno zahteven trg. Tradicijo, ročno izdelavo in slovensko zgodbo je majhna ekipa prenesla na končni izdelek, ki je namenjen zahtevnejšim kupcem. Vsaka steklenica je ročno pihana iz najčistejšega stekla v Steklarni Hrastnik in postavljena v škatlo iz starega recikliranega stoletnega hrastovega lesa. V njem pa je naše najboljše bučno olje, bio linija, narejena iz najboljših bučnih semen domačih lokalnih proizvajalcev po naši tradicionalni metodi. Projekt se je razvijal skoraj pol leta in med tem ga je mož predstavil v tujini, kjer ga je poskusilo nekaj svetovnih kuharjev. Odzivi so res nad pričakovanji. Steklenico bomo jeseni uradno predstavili tudi domačem trgu.

Miša Margan

Story: Kako pa je vaše bučno olje sprejeto?

Olje proizvajamo že več kot 87 let in tako je nastala prav posebna strast, s katero nadaljujemo svoje poslanstvo. Ker je bučno olje povezano z ljudmi, s katerimi smo v nenehnem stiku, nam to daje še poseben navdih. Ponosni smo, da imamo in pridelujemo izdelek, ki je edinstven in ga ne najdemo povsod. Ko nas obiščejo ljudje iz drugih delov Slovenije ali sveta in vidijo, kaj in kako delamo, so navdušeni. Prav njihovi odzivi pa nam dajejo dodatno motivacijo. Svoje olje smo ponesli tudi v različne države po svetu in zaupam vam lahko, da so na primer v arabskem svetu najboljši kuharji prestižnih restavracij naše olje začeli kombinirati v kulinariki. V jedilniku, ki smo ga okušali v Hongkongu, smo tako že poskusili telečjo terino z bučnim oljem, v Bahrajnu popolno kombinacijo bučnega olja s sorbetom iz manga in jogurta. Naše olje je po novem prisotno tudi v najvišji stolpnici na svetu, in sicer v restavraciji At.mosphere, ki je v Burj Khalifi v Dubaju na 422 metrov višine. Tamkajšnji chef bučno olje kombinira h glavnim jedem.

Story: Še pred počitnicami ste ob zaključku Festivala Lent pripravili čudovito modno revijo. Kako se je prijelo delo v modni agenciji?

S Tadejo Ternar sva Glammodels ustanovili lani. Tadeja je imela modno agencijo že pet let pred tem, jaz pa sem sodelovala z drugimi. Čas je bil za svojo pot in ni nama žal. Imeli sva šolo v Mariboru, Ljubljani in Murski Soboti. Imeli smo precej modnih revij v naši organizaciji in se povezali z izborom Miss Slovenije. Na zaključku Festivala Lent smo v okviru svoje prve obletnice na Glavnem trgu pred lokalom Nana in rotovžem predstavili modno revijo Summer I can see You 2. Na veliki modni reviji pod zvezdami so se predstavile znamke Avon, trgovina Luna iz Evroparka, oblikovalka unikatnih, ročno izdelanih čevljev Čeveljc Ingrid Logar, spletna trgovina super-punca.si, blagovna znamka Puppa iz Murske Sobote, ki slovi po unikatnih kreacijah, trgovina Kisilak in modni dodatki ter torbice BAGS & MORE, ki so jih predstavile finalistke izbora Miss Slovenije. Za dekleta je poskrbela priznana mojstrica ličenja Mateja Naberšnik s svojo ekipo, za pričeske pa so poskrbeli v frizerstvu Škarica. Jeseni nadaljujemo delo in vesela sem, da se je agencija Glammodels tako dobro prijela.

Napisala Andreja Korenčan
Fotografije Aleš Kocbek

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču

Nova Story že v prodaji

Story 30/2017

Story 30/2017, od 20. 07. 2017