Miša Margan Kocbek: "Rada se pošalim, da sem Božičkova žena!"

Miša Margan Kocbek: "Rada se pošalim, da sem Božičkova žena!" (foto: A.K.) A.K.
Vir: Lea
30. 12. 2016

Praznični december je že pokazal svoje čare in številni so svoje domove okrasili s svetlečimi jelkami. Tudi Miša Margan Kocbek je s svojo hčerkico Kiano že postavila jelko in se prepustila toku prazničnega dogajanja. Ob tem pa ni pozabila niti na tiste, ki nimajo toliko sreče, da bi praznike lahko preživeli v krogu najdražjih.

Prihajajoči prazniki so tudi za nas nekaj posebnega, saj se naša triletna Kiana že nekoliko bolj zaveda vseh dobrih mož, ki prihajajo in obdarujejo otroke. Je pa res, da imamo ravno v tem času doma največ dela, saj moj mož v oljarni Kocbek pospešeno pripravlja izbrani darilni program naših izdelkov, s katerimi podjetja razveseljujejo svoje stranke. Tako po svojem delu, ki ga imam, še vsak dan doma zavihamo rokave in delamo do poznih večernih ur. Rada se pošalim, da sem Božičkova žena, saj me navadno čaka pakiranje vseh darilnih kompletov, ki jih pripravlja mož," v smehu pravi Miša. Številnim praznični december veliko pomeni, saj se na božični večer zbere vsa družina in tako je tudi pri Miši.

"Pri nas doma smo imeli vedno prav poseben ritual. Babica in dedek sta prebrala odlomke iz Svetega pisma. Postavili smo jaslice in se zbrali pred jelko. To tradicijo ohranjamo še danes, čeprav dedka ni več med nami. Moja babica, (mama moje mame) je danes babica, ki jo vidiš v filmih. Pri svojih 85 letih se dvakrat na leto odpravi na križarjenje po Sredozemlju. Sicer potem pol leta tarna, kako jo vse boli, ampak čez nekaj mesecev spet pobegne. Prijateljica, s katero potujeta, ji je celo rekla, da jo bo enako bolelo, ali bo na ladji ali doma. (smeh) Po drugi, očetovi strani pa sta babica in dedek žal pokojna. Prav zaradi smrti babice, ki je umrla v prazničnem decembru, v tem času občutim veliko žalost in praznino. Babica Hilda in dedek Cveto sta živela v Murski Soboti. Sama sem tam v otroštvu preživela veliko časa. Imela sem številne prijatelje, s katerimi smo se igrali na znani Lendavski ulici, odkrivali mladost in odraščanje. Vedno znova rečem, da je Murska Sobota moj drugi dom. In babica je poskrbela, da sem se tam izjemno dobro počutila. Danes, ko je ni več, mi je v tem času zelo hudo in nekako ne morem preboleti tega, da je ni več med nami. Žal mi je tudi, da nikoli ni mogla dočakati moje poroke in rojstva moje hčerke," doda Miša.

Delovna jesen

Miša je v jeseni skupaj z nekdanjo miss Slovenije Tadejo Ternar odprla manekensko agencijo Glamm models, s katero prirejata številne modne dogodke. "Vsak mesec imamo modni dogodek in na našem koncu skrbimo, da so se začele prirejati tudi tovrstne prireditve. Vesela sem, da je manekenska šola tako uspešna in da smo se s projektom povezali tudi z izborom Miss Slovenije. Znanje prenašamo tudi na bodoče finalistke in učimo dekleta ne samo hoje po pisti, ampak skrbimo tudi za različne delavnice, kjer gostimo številne predavatelje z različnih poslovnih, modnih in lepotnih področij. Torej gradimo celostno," doda Miša.

"Kot radi poudarjamo v projektu, ne iščemo zgolj lepote, ampak želimo dekleta celostno izobraziti. Zdaj, v decembru, imamo posebno modno revijo modnega oblikovalca Aleša Černija, ki bo v Murski Soboti. V januarju imamo 2. zimsko menjalnico, na kateri se bodo predstavili naši modeli, v februarju veliko pustovanje na Ptuju, kjer bomo prav tako pripravili čudovito revijo pustnih mask. Marca pa pripravljam prav posebno modno revijo, namenjeno ženskam, in sicer na materinski dan. Ta bo znova v lokalu Luft, kot je bila lani. Bil je izjemno lep dogodek in 25. marca prihodnje leto ga bomo še nadgradili," pove Miša.

"Prav te dni je lokal Luft zagotovo eden najlepših lokacij za druženje v Mariboru, saj je zimska Luftarca pravljično okrašena in ponuja najlepši razgled na pisano mesto," doda Miša. Ob vsem tem pa Miša ni pozabila na tiste, ki si ne morejo privoščiti tako lepih praznikov kot ona. "Imam res srečo, da imam krasno družino, čudovitega moža in otroka. Da nam je dano vse to, česar številni nimajo. Zato sem se takoj pridružila akciji, ki jo je sprožil moj dolgoletni prijatelj Robert Roškar. Robert je namreč pred božičem na profilu na Facebooku objavil, da podarja svojo novoletno jelko. Pripisal je, da si jo želi podariti nekomu, ki je nima oz. si je ne more privoščiti," nadaljuje Miša, ki je takoj ponudila pomoč na štajerskem koncu.

"Takoj sem pomislila na otroke Mladinskega doma (v Mariboru), s katerim sem v preteklosti veliko sodelovala. Pisala sem mu in oba sva se strinjala, da bi njegova jelka lepo popestrila njihov dom. Po nekaj usklajevanjih smo od ravnatelja Mladinskega doma Ivana Dobaja dobili informacijo, da bi Robertova jelka krasila dom v Velenju. Žal pa je bilo zanimanje za Robertovo jelko precej večje od pričakovanj. Zato se je Robert odločil, da bo pozval svoje prijatelje k darovanju jelk, ki jih več ne potrebujejo. Enako sem storila tudi sama in povprašala med svojimi prijatelji. S Tadejo pa sva se odločili, da namesto daril za poslovne partnerje denar nameniva nakupu nove jelke in okraskov za eno izmed socialno ogroženih družin, ki so se oglasile Robertu. Sama sem pred prihodom Dedka Mraza eno od jelk peljala Materinskemu domu v Mariboru, kjer so me prisrčno sprejeli. Od prijateljev Patricije in Dejana sem namreč dobila veliko jelko s čudovitimi modrimi steklenimi okraski. Zraven pa sem zbrala še poln avto novih igrač, kozmetike in različnih daril od pokroviteljev, s katerimi redno sodelujem. V Materinskem domu so bili presrečni in iskrena zahvala v tistem trenutku mi je pomenila največ, saj sem vedela, da bodo zdaj darilca pod novo jelko polepšala praznike tudi njim," je dodala Miša.

Izdala bo svojo knjigo

To pa še ni vse. Polno zaposlena Miša nam je še zaupala, da bo, če bo vse tako, kot si je zamislila, spomladi predstavila tudi svojo prvo knjigo. Roman z naslovom Previhrana razmerja. "Pisanje je nekaj, kar počnem že vrsto let, in od nekdaj sem si želela napisati knjigo. Leta 2005, ko sem bila še sanjska ženska, so me številni nagovarjali, naj napišem knjigo in delim svoje izkušnje z resničnostnimi šovi. In res sem jo začela pisati. Zvezde resničnostnih šovov, sem ji dala naslov, a je nikoli dokončala. Takrat je izšlo veliko knjig estradnikov. Damjan Murko je imel svojo, Urša Čepin, prišla je Kešpička, Salome je napisala knjigo ... in še bi se morda našla kakšna, ki sem jo spregledala. Pisala sem in spisala nešteto vrstic, ko sem ugotovila, da me to ne izpolnjuje. Da ne želim biti še ena od slovenskih zvezdnic, ki bi imele svojo 'avtobiografijo'. Nato sem zajadrala v prvo poglavje fikcijskega romana.

Prve vrstice so nastale pred desetimi leti, zadnje pa letos poleti, ko sem končala roman Previhrana razmerja (je mešanica akcije, kriminalke in ljubezenske zgodbe). Fikcijska zgodba, ki bo bralca popeljala v lahkotno in po drugi strani napeto branje. Ampak o tem vam bom več zaupala, ko bo prišel pravi čas, da se predstavi knjiga," doda Miša.