Miša Molk: “Na počitnicah sem avanturist”

Miša Molk: “Na počitnicah sem avanturist” (foto: Žiga Culiberg) Žiga Culiberg
31. 7. 2016

Miša Molk me je pozdravila s toplim objemom in komplimentom, ki vedno prija. "Kako imate lepe oči," mi je rekla. In počutila sem se fantastično. "Tudi vi," sem si mislila, čeprav sem bila v tistem trenutku, priznam, na hodniku RTV trda kot zid.

Sestali sva se na vroč julijski dan z namenom, da kakšno rečeva o poletju. O tem, kako ga najraje preživlja in kaj v teh dneh pripravlja, pa tudi o tem, kdaj sta s hčerko, simpatično Ulo Furlan, začeli kot mama in hčerka govoriti isti jezik ...

Na televiziji vedno urejena, s pokončno držo in obleko, o kateri večina žensk, priznajmo si, lahko le sanja. A kot pravi, je na počitnicah vse prej kot do zadnje potankosti popredalčkana ženska. "Poletje jemljem zelo nezavezujoče. Nimam nobenih pravil, nobenih ritualov, nobenih zaobljub za vnaprej, kako morajo stvari potekati. Kar se tega tiče, sem avanturist," mi je povedala, ko sem jo precej samozavestno povprašala o tem, kakšne so njene poletne tradicije, in na koncu ugotovila, da sem z vprašanjem pošteno 'ustrelila' mimo. "Vsako leto poskušam iti kam drugam, na novo destinacijo, da spoznam nove ljudi in seveda njihove navade. Rada hodim po manjših vaseh in krajih, v katerih lahko začutim avtentičnost ljudi. No, ravno zdaj ste me dobili v trenutku, ko se odločam, kam grem tokrat," je povedala diva slovenske televizije in dodala, da je hčerka Ula zdaj že nekaj let ne spremlja več na poletnih počitnicah. "Z Ulo sva prej vedno hodili skupaj na morje. Potem se je seveda zgodil ta trenutek, ko z mamo ni bilo več zabavno. No, nazadnje, ko sva bili skupaj, mi je rekla, naj grem najprej jaz plesat na plesišče, da se je potem še sama opogumila. Mama je bila torej prva, ki je 'skočila'. In še zdaj mislim, da bi se imeli fino. Morda celo bolje, kot sva se imeli. Takrat me je še skrbelo, kdaj pride domov," mi je opisala in dodala, da čeprav so skupne počitnice preteklost, so še kako aktualni njuni skupni sobotni sprehodi na Rožnik. "Radi se skupaj odpraviva na kakšen hrib. Ter imava ob nedeljah, če nama čas le dopušča, vedno skupna kosila," je še dodala.

In ko naju je beseda tako za trenutek odnesla v druge vode, sva se ustavili tam, kjer sva se obe počutili domače. Pri Uli. Njun ljubki odnos ni rezerviran le za zaprta vrata doma, temveč ga včasih na ogled vsem postavita tudi na Facebooku, in tako sva tokrat spregovorili o tem, ali sta bili deležni takšne sreče v dobrem odnosu od nekdaj. "V njeni puberteti sva imeli zelo tipičen 'hčerka-mama' moment. Bili so prepiri, loputanje z vrati, histerični izpadi z moje in njene strani. Pri njej zaradi tega, koliko svobode si bo lahko vzela, pri meni pa zato, koliko nadzora si bom lahko vzela. V tem obdobju sem se spraševala, kdaj je konec pubertete, in se začela spraševati, kako je to potekalo pri meni. Takrat med nama ni bilo neke strašne simbioze ... bila so divja leta, se pa zdaj resnično dobro razumeva," nam je v jeziku, ki ga lahko tako tankočutne preplete le ona, povedala Miša. O ljubezni, takšni in drugačni, jima ni bilo nikoli težko govoriti. "O tem sva se ogromno pogovarjali. Tudi prek moje življenjske zgodbe, prek njenih razočaranj. Ne konkretno o tem, kaj je treba početi, ampak o fenomenu ljubezni, pojavu zaljubljenosti, spolnosti, načinu zapuščanja, slovesu ... Mislim, da je to velik problem. Ker srečamo se zlahka, ne znamo pa se raziti. Pri tem je vedno nekdo ubogi, vedno ga nekdo 'nasanka', in takrat ne izberemo vedno najboljših trenutkov," je pojasnila Miša in svoje razmišljanje o razlikah med ljubeznijo in zaljubljenostjo nadaljevala s spomini na svoje prve občutke z metuljčki v trebuhu. "Pri dvajsetih sem vsako zaljubljenost povzdignila v ljubezen, vsaka je bila zame večna in vsakemu sem zapisala 'večno tvoja, Miša'. Potem, s kakšnimi slabimi izkušnjami, pa tudi prek tega, da mi ni uspelo ohraniti družine, sem se začela dodobra spraševati, kaj je zaljubljenost in kaj je ljubezen, ter dojela, da je ljubezen ena velika odgovornost. Da je odgovornost do tega, kako se nekdo ob tebi počuti. Ti si soodgovoren za njegovo počutje in tu ni več prostora za egoizem. Ni več samo svoje poti, ampak moraš razmišljati tudi o drugem," je pojasnila.

In če smo že začeli pri poletju, bomo pri njem tudi zaključili. "Na počitnicah človek deluje nekoliko drugače. Hormoni delujejo, sonce deluje in vse je tako breztežno, tako nezavezujoče in seveda te na počitnicah včasih kakšen pogled zamakne. Mogoče sem se dvakrat po počitnicah še cmerila v Ljubljani, vendar sem si potem hitro rekla: 'Halo?!?' Ko se realno postaviš v ta svet, ko se zaveš, da absolutno ne moreš s počitnic v normalno življenje prenesti te zgodbe, izkušnje, človeka, ugotoviš, da je tam tako, kot bi vstopil v film, doma pa iz njega izstopil," se je počitniških romanc spomnila temnolaska, ki najstniške zaljubljenosti opisuje kot luštne pubertetniške traparije.

Pogovorne oddaje ni dobila

  • Sicer pa poletje in ljubezen nista edini stvari, ki se v teh mesecih podijo po Mišinih mislih. Kot nam je povedala, si je v tem času prizadevala, da bi imela svojo pogovorno oddajo, do katere pa, na njeno žalost, ni prišlo. "Tega mi ni uspelo doseči oziroma za to nisem dobila razumevanja direktorice. Jeseni bom tako delala 'podcast', enega sem že posnela, prav tako pa bom od ene oddaje delala intervju," nam je povedala in dodala, da bomo več o njenih novih projektih izvedeli jeseni.

Napisala: Kaja Milanič
Foto: Žiga Culiberg/RTV