Miša Molk: V odnosu se spremeni v gospodinjo

Vir: Story
15. 4. 2011

“Ja, dobro sem,” potrdi ugotovitev, ki kaže že navzven, da je očitno v dobrem obdobju. Varuhinja pravic gledalcev Miša Molk je namreč videti izvrstno.

Pred kratkim je bila na dopustu in morda prav to, da je njena koža še vedno lepo porjavela, medtem ko smo drugi še zimsko bledolični, še dodatno prispeva k temu, da kar žari. Ampak ne le navzven. Tudi psihično je Miša trenutno v dobri formi, kar je pove­dala tudi v pogovoru, ki se je - po kratkem uvodu o tem, kako vesela je pomladi - začel pri oni od tistih ‘večnih’ ženskih tem - partnerskih odnosih.

Story: Kakšni ste v partnerskem odnosu?

V partnerskem odnosu si začneta partnerja deliti določene naloge, jaz pa začnem takoj skrbeti za tega človeka. Želim, da bi se ob meni dobro počutil, rada bi uganila njegove želje, hitro postanem kuharica, in čeprav v tej skrbi uživam, ne morem reči, da si poenostavljam življenje. Prihajam iz tradicionalne družine, v kateri je bila mama doma in skrbela za očeta, ki je bil glava družine, in ta vzorec mi je očitno ostal.

Story: Hmm, ne morem verjeti, da se Miša Molk v zvezi spremeni v gospodinjo. V nasprotju z mamo, ki je bila doma, imate namreč za sabo uspešno kariero ...

Tudi mama je bila samostojna v mišljenju, imela je svoje življenje, čeprav je bila doma. Na prvem mestu ji je bila skrb za moža in otroke, sicer pa je prebirala knjige, pisala pesmi ...  Naša vrata so bila vedno odprta, tako da so k nam prihajali umetniki, pisatelji - Mimi Malenšek, Smiljan Rozman, glasbeniki … To je bilo mamino življenje, ki se je končalo pet minut pred pol tretjo, ko je domov prihajal oče. Takrat se je stanovanje izpraznilo in se je začelo življenje z možem. Ta vzorec imam tudi jaz, kar pa ni dobro, saj moški začuti, da imam paralelno življenje, v katerega on nima vstopa, jaz pa ga ne znam tja povabiti. Prevečkrat vprašam, kaj si želi on, namesto da bi pokazala, kaj si želim jaz ...
Story: Se vam zdi, da je to splošna ženska lastnost in da prevečkrat pozabljamo na sebe?
Poznam tudi drugačne ženske, ki jim moški naredijo vse, vendar ne vem, ali bi si tega želela. Raje imam moškega, ki tudi sam kaj ugotovi.

Story: Je danes, ko imamo toliko izbire in smo vse bolj egoistični, sploh še mogoče partnerstvo za vse življenje?

Negovati in čuvati ideal je popolnoma nesmiselno, upanje, da je to mogoče, pa se mi zdi nujno. Iskati smisel življenja v čemerkoli je danes dobra pot k samomoru. Namreč, kaj pa če se ti smisel izmuzne? Smisel življenja je to, da si poslan na ta svet, da to jemlješ kot darilo in izziv in poskušaš preživeti. Manca Košir bi rekla, da je smisel osrečevati druge. Tudi to je res, vendar se sreče in ljubezni ne da vselej deliti med vesoljni svet, ampak med bližnje. Opisovanje čustev na veliko pa bi bilo pretirano in postavljaško.

Story:  Ali kdaj razmišljate, kakšno bi bilo vaše življenje, če ne bi bili znani?

Po nečem bi že bila znana, saj bi verjetno hodila po robu. (smeh) Že kot pubertetnici mi ni zadoščalo to, kar je bilo vidno očem. Od sedmega leta sem bila samotar in sem sama hodila na sprehode, in to potrebujem še zdaj. Iluzorno se mi zdi, da bi lahko vsak lep trenutek delila z nekom. S prijatelji lažje delim grenke trenutke, najlepše pa raje z nekom, ki jih tudi začuti z enako močjo kot jaz, ki ga presunejo, ganejo. Pogosto pa moram lepo in grenko predelati kar sama.

Nova Story že v prodaji

Story