Miša Novak: Življenje v Grčiji ni enostavno!

Skala, na kateri se 
lahko odpočijejo 
morske deklice. (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Nova
22. 9. 2015

Nekdanja miss Slovenije Miša Novak že nekaj let živi in dela v Grčiji, kjer si je ustvarila tudi družino. Srečna mamica že skoraj najstniški hčerki si je na otoku Zakintos ustvarila nov dom, občasno pa se vrača tudi v Slovenijo. In tako je bilo tudi med letošnjimi počitnicami, ko je obiskala svoje domače na Ptuju.

Mara - zmagovalka!
Miša in Mara
Miša je svojega moža Georga spoznala med počitnikovanjem na otoku Zakintos pred 18 leti.
Na Zakintosu tudi uživa.
Miša v prostem času še vedno nastopa v plesnih predstavah.

Miša je nosila lento najlepše leta 1998, po tistem pa jo je dokaj kmalu ljubezen odpeljala v tujino. Danes tako s hčerko Maro in možem živijo v Grčiji na otoku Zakintos, kjer dela kot profesorica angleškega in nemškega jezika. Odločitev, da zapusti Slovenijo, ni bila lahka, a je danes ne obžaluje. "Po naključju, ki pa ni bilo zgolj to, sem ravno v tem mikrokozmosu grških otokov spoznala človeka, ki mi je bil očitno namenjen. Nisem bila nepremišljena najstnica, ki se na vrat na nos zaljubi v Grka in se preseli k njemu. Stara sem bila 27 let, po končani diplomi iz nemškega jezika na filozofski fakulteti v Ljubljani se mi je ponujala možnost zaposlitve kot asistentka profesorice, in ne nazadnje sem imela za seboj izkušnjo javne osebnosti. Vse skupaj zelo prepričljivi argumenti proti selitvi v 'neznano'. Zase sem zmeraj verjela, da sem bolj racionalno kot emocionalno bitje. Kljub vsemu sem se nazadnje zanesla na občutek, da bom bolj obžalovala, če izgubim njega kot vse drugo, kar sem omenila, in še več. Obenem pa mi je umik v anonimnost tisti čas tudi dobro del," se spominja Miša.

Miša Novak

NOVO DELO

Življenje v novi deželi ni bilo enostavno in Miša si je našla delo v stroki profesure. Na otoku je tako začela poučevati angleški, nemški in nato še grški jezik. "Kot jezikoslovka sem se presenetljivo dolgo mučila z grščino! Pri učenju grškega jezika me je najbolj oviralo dejstvo, da so domačini v veliki večini vešči znanja angleščine in sem se tako lahko leta izvrstno sporazumevala. Ko se je rodila Mara, sem si zadala, da se moram naučiti jezika, in tako sva si dobesedno skupaj prisvajali besede in pozneje tudi stavke. Navsezadnje pa sem se morala tudi 'formalno' naučiti grškega jezika, saj sem za licenco jezikovne šole potrebovala potrdilo o opravljeni najvišji stopnji znanja grškega jezika na ministrstvu za šolstvo. Izpit sem opravila z odliko in danes celo poučujem tujce grščino ter prevajam in tolmačim v treh omenjenih jezikih. Tuji jeziki so na turističnem otoku, kot je Zakintos, 'potni list' za zagotovljeno kakovostno življenja. Več jih znaš, več veljaš. Trg je prenasičen z jezikovnimi šolami, konkurenca je ogromna, a vztrajni, sposobni in odgovorni ljudje imajo vedno dovolj dela. Svoj poklic imam zelo rada, uživam, kadar lahko svoje znanje prenašam na druge, in čutim neizmerno zadoščenje ob uspehu svojih učencev. To je morebiti tudi moje poslanstvo. Dodati kamenček k izoblikovanju osebnosti teh otrok."

GRŠKA KRIZA

Grčija je že nekaj časa precej na udaru finančne krize, kar se pri domačinih pozna tudi v vsakdanjem življenju. "Da, v Grčiji se je zadnja leta veliko spremenilo na slabše. Malomarno ravnanje z državnimi financami, korupcijski škandali, siva ekonomija in nesposobno vodstvo so državo in ljudi pripeljali na sam rob obstoja. Denar, ki so si ga tako nepremišljeno izposojali vodilni, pa bodo morali v najboljšem primeru odplačevati še otroci naših otrok. Razmere so iz dneva v dan bolj nevzdržne. Plače in pokojnine se znižujejo, davki pa zvišujejo. Imam občutek, da Grčija postaja država tretjega sveta. Načeloma se nagibam k mnenju, da se v vseh šibkejših državah unije počasi uvaja sodoben način suženjstva, kjer bodo spet bogateli veliki in mogočni na plečih majhnih, delovnih ljudi. Če je to socialna in pravična država, ki ti 40 let delovne dobe odteguje nesramno visoke vsote, da na koncu morda le dočakaš 10 let življenja kot upokojenec s 300 evri," se sprašuje. "Za nas kot družino se za zdaj ni spremenilo veliko, saj smo bili vsa predhodna leta, ko so Grki 'razmetavali' z denarjem, zelo preudarni. Nismo si nakopali posojil in dolgov in vsa ta leta sva z možem pridno delala na dveh, kadar se je dalo, celo na treh koncih. Mož zadnjih 17 let dela sezonsko v turizmu, poleg pa ima še redno službo kot učitelj, jaz pa ob poučevanju tujih jezikov dvakrat na teden (večinoma ob sobotah in nedeljah, ko je čas) poučujem ples v lokalni plesni šoli in veliko tudi prevajam. Če ne bi živeli na turističnem otoku, kjer je možnost dodatnega zaslužka v sezoni, bi nam bilo veliko težje. Moževa plača se je v zadnjih letih namreč znižala s 1.500 na 1.000 evrov, kar je 6.000 evrov manj na leto. To pa se že pozna, a ne?!"

Zakonca sta si dom ustvarila s trdim delom.

LJUBEZEN

Miša je svojega moža Georga spoznala med počitnikovanjem na otoku. Iskrica je preskočila in zanetila čudovito ljubezensko zgodbo, v kateri se je rodila tudi hčerka Mara. "Letos mineva 18 let, odkar sva skupaj. Z Georgom sva si zmeraj prizadevala, da bi imela Mara čim lepše otroštvo. Brezskrbno in polno igre. Kot edinki se ji vsekakor razdajava in jo razvajava, a seveda v mejah normale. Je zelo pridna in delavna deklica, zmeraj nasmejana, dobre volje in kar kipi od energije. Ves dan se ne usede na ta zadnjo. Včasih se mi zdi, da imam tri, štiri otroke, in ne enega. No, od lani pa dobro unovčuje to neutrudljivo kondicijo v atletiki, kjer je doslej nepremagljiva v teku na 1000 metrov v državni konkurenci svoje starostne kategorije. Letos je ujela normo za uvrstitev na državnem prvenstvu Grčije v atletiki, a bo lahko tekla šele prihodnje leto, ker še ni dopolnila zahtevane starosti 13 let. No, tako se vsaj malo utrudi, da je zvečer mir pri hiši."

■ MIMA

Značke: Miša Novak

Priporočamo