Misice o položaju žensk v današnjem svetu

Misice o položaju žensk v današnjem svetu (foto: Aleš Kocbek) Aleš Kocbek
Vir: Story
13. 4. 2017

Ekipa v Lokalu luft v Mariboru je pripravila prav posebno razvajanje za ženske, na katerem so sodelovale tudi predstavnice miss Štajerske za miss Slovenije. Lepotice so predstavljale domače ustvarjalce in oblikovalce, skupaj z njimi poudarile pomen malih obrti, ki danes že počasi izumirajo, in izpostavile položaj ženske v današnjem svetu.

Miss fotogeničnosti Štajerske

Elmedina Beriša

"V Sloveniji je veliko žensk, ki so na spoštovanja vrednih položajih in naloge uspešno premagujejo. V veliko primerih se tudi potrjuje teza, da so ženske boljše vodje kot moški. Čeprav mislim, da je delitev poklicev na ženske in moške primerna, vendar vsekakor ne ustreza vsem ljudem. Najdejo se izjeme, ki se veliko bolje znajdejo v 'netipičnih' poklicih in funkcionirajo povsem normalno ter so s svojim poklicem zelo zadovoljne. Od vsake posameznice je odvisno, s katerim delom se bo ukvarjala in v katerem poslu se bo počutila najbolje, pa naj bo to poklic učiteljice ali avtomehaničarke. Razlika v višini plač za enako delovno mesto med moškimi in ženskami je jasen kazalnik, da ženske in moški na poslovnem področju niso enakovredni. Mislim, da bi se ženskam moralo za enako delo zagotoviti enako visoko plačilo kot moškim," še doda Elmedina.

2. spremljevalka miss Štajerske

Tina Mede

"Ali je posameznik primeren za določeno delo, po mojem mnenju ne sme nikoli temeljiti na tem, ali je nekdo ženska ali moški. Ne govorim samo o elegantnih delih, kot so direktorji in poslanci, ampak tudi o delih, kot so gradbeni delavec, fizikalni delavec, avtomehanik itd. Vsak posameznik je drugačen, določen moški je lahko fizično zelo močen, medtem ko je drugi občutljiv in slaboten. Enako velja tudi ženske. Zato je vsakega posameznika treba dobro oceniti za določeno delo, ne glede na to, katerega spola je," dopolni Tina. "Tako ženske kot moški so nadarjeni za različne poklice. Moški in ženski poklici zame ne obstajajo. Če se moški navdušuje nad vlogo vzgojitelja ali babice, medicinske sestre, ga je pri tem treba podpirati. Morda bo svoje delo opravil še bolje kot ženska babica, medicinska sestra, vzgojiteljica. Enako velja za ženske. Tudi me lahko presenetimo in v nekaterih poklicih, ki niso tradicionalni za nas, zablestimo."

Miss Štajerske

Patricija Finster

"Sama še nisem bila toliko izpostavljena na trgu dela, da bi občutila dejansko stanje, ki se včasih zelo razlikuje od slike, ki nam jo prikazujejo mediji," pove Patricija. "Sploh na področju delitve dela izključno na moške in ženske. Mislim pa, da bi se stanje zagotovo lahko izboljšalo. Tovrstne spremembe se seveda ne zgodijo čez noč, saj so določena prepričanja globoko zakoreninjena v družbe in prisotna v vseh generacijah. Zato bi bilo treba že v procesu izobraževanja otroke opozarjati in vzgajati v smeri izboljšave. Ženske lahko poprimejo za vsako delo, kar tudi določene posameznice dokazujejo. Prav tako pa lahko seveda moški opravljajo vsa dela. Delo ni spolno pogojeno, ampak z voljo in veščinami, ki jih posameznik pokaže. Žal je pri nas še vedno tako, da so ženske plače v Sloveniji nižje od plač moških, a si danes v razviti državi, za katero se imamo, česa takšnega ne bi smeli dovoliti. S tem nismo diskriminirane samo ženske, ampak to tudi odraža družbo in ureditev, v kateri živimo, in je kvečjemu velik črni pečat, ki bi ga bilo treba popraviti."

1. spremljevalka miss Štajerske

Lana Krajnc

"Dela, namenjena le ženskam, ne obstajajo oziroma obstajajo, če jih želimo tako klasificirati. Verjamem, da je od vsakega posameznika odvisno, s katerim delom se bo ukvarjal. Ljudje so si različni in s tem ni nič narobe, zato morajo imeti tudi svobodno voljo odločanja o tem, katero delo bodo opravljali, pa naj gre za moškega ali žensko. Ženske so nekoliko še vedno diskriminirane, vendar gre bolj za prikrito in fino diskriminacijo. Mislim, da imajo moški pri kandidiranju za visoke položaje še vedno prednost pred ženskami," je povedala Lana. "Ženske so nekje še vedno premalo cenjene, čeprav velikokrat ne deluje tako. To potrjuje že dejstvo, da so ženske za enako delovno mesto še vedno plačane manj kot moški. Tudi število žensk - poslank v parlamentu je eno izmed najnižjih v Evropski uniji. Po drugi strani pa se situacija počasi izboljšuje. Poznam kar nekaj vplivnih in uspešnih žensk na visokih položajih, ki so cenjene in dobivajo plačo, enakovredno moškim kolegom."

Napisala M. M. Kocbek
Vodja projekta Tadeja Ternar (glammodels)
Fotografije Aleš Kocbek
Obleke trgovina Luna (Europark),
modna oblikovalka Elena - Genessis
M-line nakit Maje Erjavec
Čevlji Princess (Europark), čeveljc.si (Ingrid Logar)
MUA Mateja Naberšnik, Vesna Veit
Pričeska Frizerstvo Škarica

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story15/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 15/2017

Story 15/2017, od 06. 04. 2017