Mišo Kontrec: "Iz leta v leto se bolj navdušujem nad rožami!"

28. 12. 2016 | Vir: Lea
Deli
Mišo Kontrec: "Iz leta v leto se bolj navdušujem nad rožami!" (foto: Goran Antley)
Goran Antley

Glasbenik Mišo Kontrec s svojo družino živi v Prekmurju. Ob mali hiški imajo vrt, na katerem vsako leto pridelujejo tudi zelenjavo. Mišu pomaga izbranka Barbara, s katero imata sinčka Patrika, čeprav njun dom krasijo še nasmehi dveh otrok.

Ob najmlajšem Patriku je tukaj še Barbarina hčerkica in Mišov starejši sin Dominik.

"Za našo zelenjavo in vrt skrbi moj oče, jaz samo delam vsa začetna spomladanska dela in seveda tudi pridno obiram plodove, s katerimi potem eksperimentiram v kuhinji," razkrije Mišo. Glasbenik je namreč velik ljubitelj kulinarike in tisti, ki smo ga spoznali, vemo, da je tudi izvrsten kuhar. "Glede vrta sem res samo pomočnik, pri tem pa mi pomagajo še majhne rokice. Tudi Dominik je zelo priden. Sicer se hitro rad izogne kakšnemu opravilu, vendar ko je treba, takoj priskoči na pomoč," doda Mišo.

"Z leta v leto se bolj navdušujem nad rožami in vsako leto je kakšna rožica več v mojem vrtu. Uživam, ko zjutraj pijem kavo na terasi in gledam, kako rože začenjajo dobivati prve popke, ko se razcvetijo in se razbohotijo v vsej svoji lepoti. Sem nepopravljiv romantik. Podobno je tudi z zelenjavo, ko vidiš, kako začne poganjati in kako dobiva prve plodove. Pri nas zelenjava igra pomembno vlogo in verjamem, da dobro vpliva tudi na naše zdravje. Vsak dan je na jedilniku. In morda lahko rečem, da mi prav zaradi zelenjave zdravje služi." Mišo zelo rad kuha in pri tem igra pomembno vlogo prav zelenjava. "Rad imam barvito hrano in ne znam kuhati brez zelenjave. Ali delam rižoto, ki jo kombiniram z zelenjavo, ali ko pečem meso. Zelenjava je vsepovsod. Mogoče je to skrivnost in zagotovo zdrava prehrana pomaga, da ti telo bolje služi tudi v zimskem času."

Rad je na zraku

Zimski čas je poln viroz in glede na to, da je Mišo kot glasbenik nenehno v stiku s številnimi ljudmi, pazi, da ga v posteljo ne položi prehlad. "Trenutno je glede tega najbolj izpostavljen naš najmlajši Patrik. On si mora svoj imunski sistem še okrepiti. Različne viroze, vročine, vse to je del vsakdana. Res pa je, da pazim, ko se rokujem s številnimi ljudmi, da si redno umivam roke in da uporabljam razkužilo. To, se mi zdi, res pomaga. Potem pa je tukaj še svež zrak. Pomembno je, da zdaj, ko smo toliko časa zaprti v prostorih, redno zračimo hišo. In velikokrat se odpravimo v naravo na krajši sprehod, da se nadihamo svežega zraka. Nisem pa športni tip človeka. Ne hodim v fitnes. Edine uteži, ki jih dvigujem, je v desni roki kruh in v levi klobasa," pove v smehu.

Skrbi za svoje zdravje

Mišo ob redni in zdravi prehrani gleda tudi na to, da svojega telesa ne zastruplja s prepovedanimi substancami oziroma drogami. "Nikoli nisem poskusil drog, ker se predobro zavedam, kakšne so posledice in kaj vse prinesejo s seboj. Sebe dovolj dobro poznam in sem trdno prepričan, da bodo te substance in njihovi učinki zame vedno ostali skrivnost. Se mi pa smili vsak človek, ki pade v to," doda Mišo. "Imam res to srečo, da se tudi na glasbeni sceni nisem s tem srečal. Nikoli mi ni bilo ponujeno in nikoli nisem bil na zabavi, kjer bi bile droge, ali pa tega nisem opazil, ker me te stvari ne zanimajo." Se pa tudi Mišo zaveda, da se z drogo srečujejo že najstniki.

"Trdno verjamem, da je vzgoja zelo pomembna.  Ne moreš otroka obvarovati pred tem, da se ne bi znašel na mestu, kjer bo droga, lahko pa ga pripraviš in poučiš o vseh posledicah droge in o tem, kako uničujoča je za življenje. Tudi alkohol je vrsta droge. Veliko družin je, ki jim alkohol uniči življenje. Žal mi je zanje. Najbolj mi je žal, ko vedo, v kaj se spuščajo, a se ne morejo rešiti iz tega. Če bi komu lahko pomagal s pogovorom, z nasvetom, če bi mu lahko pokazal pot, ki ga pelje ven iz sveta 'omame', bi to z veseljem storil. Vendar samo moji nasveti, moja pripravljenost pomagati niso dovolj, če sam ne bo želel sestopiti s tega vlaka. Velikokrat sem se sicer znašel v vlogi svetovalca pri prijateljih in lahko povem, da sem bil zelo uspešen. Občutek, ko vidiš, da si nekomu lahko pomagal, je nepopisno lep."

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik