Mišo Kontrec: 'Nikoli mi ni bila ponujena droga'

19. 2. 2015 | Vir: Lea
Deli
Mišo Kontrec: 'Nikoli mi ni bila ponujena droga'

Glasbenik Mišo Kontrec ima eno slabo razvado, in to je kajenje. Seveda je že velikokrat poskušal nehati, ampak mu preprosto ne uspeva tako, kot bi si želel. Trenutno mu pri tem pomaga tudi njegova družina, saj je pred nekaj meseci znova postal očka.

Seveda se Mišo zaveda, da kajenje škoduje zdravju. In če bi bilo mogoče, bi nehal že včeraj. "Kadim že kar nekaj časa, se pa trudim, da pri tej svoji razvadi ne pretiravam. Seveda bi takoj začutil pozitivne učinke opustitve kajenja in zmanjšal tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Da o kapi, srčnem infarktu, raku na pljučih ali kateri drugi bolezni sploh ne razmišljam," pravi Mišo.

"Kajenje je edina grda razvada, s katero si uničujem zdravje, priznam. Sicer pa zase skrbim različno. Predvsem pazim na to, kaj dam v usta in da s hrano ne pretiravam. Poleti pa sem tudi veliko na kolesu."

Mišo nikoli ni preizkusil kaj več kot cigarete in je zagovornik življenja brez drog. "Seveda je cigareta tudi neke vrste droga, ampak govorim o tistih trdih drogah. Nikoli jih nisem poskusil, ker se predobro zavedam, kakšne so posledice in kaj vse potegnejo za sabo. Dovolj dobro se poznam in trdno sem prepričan, da bodo te substance in njihovi učinki zame vedno ostali skrivnost. Smili se mi vsak človek, ki pade v to," nam zaupa.

Mišo KontrecDroge

Na estradi se veliko govori o tem, da tudi glasbeniki za svoje nastope kot poživilo uživajo droge. "Nikoli mi ni bila ponujena droga in nikoli nisem bil na zabavi, kjer so bile droge, ali pa tega nisem opazil, ker me te stvari ne zanimajo. Slišiš pa veliko stvari. Ampak vse je odvisno od tega, kakšen karakter je človek. Mene ne bi prepričali, da vzamem neko drogo zato, da bi se potem bolje počutil ali da bi bolje nastopal. Prav tako ne razumem ljudi, ki mi govorijo, da morajo nekaj popiti, da se lahko zabavajo. To je v bistvu zelo žalostno," razkrije Mišo in doda: "Še vedno menim, da se lahko dobro zabavaš v dobri družbi in z dobro glasbo brez dodatka takšnih in drugačnih drog."

Problem današnje družbe je tudi, da čedalje več mladih uživa prepovedane substance. Mišo ima sina Dominika, ki je trenutno v najbolj občutljivih najstniških letih. "Trdno verjamem, da je vzgoja velikega pomena. Ne moreš ga obvarovati pred tem, da se ne bi znašel na mestu, kjer bo droga, lahko pa ga pripraviš na to in ga poučiš o vseh posledicah, ki jih ima droga, in o tem, kako uničujoča je za življenje. Tudi alkohol je neke vrste droge. Marsikateri družini je alkohol uničil življenje in prav je, da se teh posledic zaveda tudi mladina."

Alkohol

Pitje alkoholnih pijač je najpogostejše uživanje drog pri nas. "Če že kaj spijem, potem je to le kakšen kozarček belega vina. Poznam kar nekaj vrst vina, vendar nimam najljubšega vinarja. Nekako mi alkohol ne ustreza, poleg tega pa ima tudi negativne posledice. Zato imam vedno mejo," pojasni Mišo.

"Poznam pa zgodbe, žalostne zgodbe, kako je alkohol uničil človeka in družino. Žal mi je takšnih ljudi. Najbolj mi je žal, da vedo, v kaj se spuščajo, a se ne morejo rešiti. Alkohol ne prizadene samo alkoholika, ampak tudi okolico, v kateri živi. Oseba, ki je zapadla v alkoholizem, si tega največkrat ne prizna. Težko rečem, kaj vse sem pripravljen storiti za to, da bi človeku, ki mi je drag in bi zapadel pod takšen vpliv, lahko pomagal. Vsaka zgodba je drugačna in vsaka zgodba je zgodba zase. Če bi lahko pomagal s pogovorom, z nasvetom, če bi mu lahko pokazal pot, ki bi ga peljala iz sveta omame, bi to z veseljem storil. Vendar samo moji nasveti, moja pripravljenost pomagati niso dovolj, če sam ne bo želel sestopiti iz tega vlaka. Danes veliko ljudi poišče strokovno pomoč pri terapevtih in tudi ta pot je dobrodošla. Če je to tisto, kar ti pomaga, da se boš rešil težav, je pravilno, da se obrneš na strokovno pomoč. Velikokrat sem se tudi sam znašel v vlogi tistega, ki pomaga, in lahko povem, da sem bil zelo uspešen pri tem. Občutek, ko vidiš, da si nekomu lahko pomagal, je nepopisno lep."