Mišo Kontrec posveti ves prosti čas otrokom

11. 3. 2015
Deli

Glasbenik Mišo Kontrec je pred nekaj leti nase opozoril z nastopom v televizijskem šovu Big Brother slavnih, dolgo časa pa je bil tudi član skupine Langa, s katero je nastopal po vsej Sloveniji. Potem je zakorakal na svojo samostojno pot, ki jo je obogatil še z veliko družino. Pred dobrim letom je namreč znova postal očka.

Story: Že nekaj časa nismo nič slišali o vas. Ste se namerno nekoliko umaknili v ozadje?

Kaj trenutno počnete? Trenutno se spopadam s pomanjkanjem časa, zato sem se moral malo umakniti iz medijev. Le tako lahko ustvarjam tisto, kar si želim. Delam pri večjih projektih, še vedno ustvarjam nove pesmi v studiu, saj si želim čim prej izdati prvi samostojni album.

Trudim pa se tudi s pripravami scenarija in režijo prvega samostojnega videospota. Glasba mi veliko pomeni, vendar počnem tudi druge stvari, saj ne moreš nenehno delati v studiu, ure in ure poslušati in igrati različnih instrumentov ter peti, saj telo tega ne prenese. Tudi če se še tako trudiš, dobiš v glavi 'glasbeni mrk', in kot na drugih področjih, se tudi v glasbi na silo ne da nič. Morda sem se v zadnjem času preveč ubadal s tem, kaj bi poslušalci radi slišali, zato sem preizkušal različne stile. Besede Ferija Lainščka, s katerim rad sodelujem, pa so mi odprle srce in odločil sem se ostati zvest svojemu stilu, svoji violini in ustvarjam le kakovostno glasbo.

Story: Glasba pa ni vaša edina strast. Tudi igra in nastopanje na gledaliških odrih sta. Kako je s tem?

Znova se preizkušam v pisanju in režiranju dramske igre. V preteklosti sem že sodeloval z ljubiteljsko dramsko skupino Mokoš. Ta projekt je zame poseben izziv, saj lahko igri vdihnem svojo navihanost in igrivost. Če bi imel kdaj možnost, bi se šolal za profesionalnega režiserja. Moje sanje so že od nekdaj namreč povezane s filmom, za katerega bi imel možnost režije, zanj pa bi želel ustvaril tudi filmsko glasbo. Tega si res neizmerno želim.

Story: Kaj menite o medijskem pojavljanju. Kakšne so prednosti in slabosti?

Le malo je tistih glasbenikov, ki bi jim lahko uspelo brez medijev. Medijsko pojavljanje glasbenikov je nujno potrebno, saj velikokrat lahko samo prek medijev vzpostaviš stik z ljudmi, jim tako predstaviš svoja razmišljanja, poglede in predstaviš tudi svoja glasbena dela. Res si včasih težko vzameš čas, vendar se je treba zavedati, da te mediji lahko čez noč dvignejo med zvezde. Seveda pa se lahko zgodi tudi nasprotno.

Story: Seveda v tem času niste pozabili na glasbo. Kaj se je dogajalo na tem področju?

Na glasbo ne morem nikoli pozabiti, saj je to hrana za mojo dušo. Tako kot roža ne more živeti brez vode, tako jaz ne morem brez glasbe. Lani je izšlo nekaj novih pesmi, nekaj pa jih še čaka v studiu, da ugledajo luč sveta. Poskušam biti kar se da dejaven, mogoče trenutno malo bolj po tiho, vendar menim, da je treba iti korak za korakom, da dosežeš zastavljen cilj.

Story: Kako je trenutno na glasbenem področju?

Danes je na vseh področjih, ne samo na glasbenem, velika kriza. Glasba mi res pomeni veliko, zato še vedno vztrajam, čeprav bi včasih najraje vse pustil, vendar ostajam optimist. Poleg lastne glasbene kariere je moja velika strast še vedno igranje na različnih dogodkih, kot so kolektivne zabave, veselice, rojstni dnevi, poroke. Igram z različnimi glasbeniki, ki me spremljajo, lahko v duetu, triu ali skupini, odvisno od časa in naročnika.

S komerkoli igram, želim uživati, ker vem, da lahko takrat dam v nastop svojo dušo. Vesel sem, ko vidim, da se ljudje veselijo, zabavajo in da vsaj za trenutek pozabijo na vse skrbi. To je moje poslanstvo. Pred začetkom igranja si vedno rečem: “Mišo, danes spravi ljudi na noge in opravi svoje delo pošteno ter jim ne pusti oditi, ne da bi si ta dogodek vtisnili v spomin kot nekaj lepega.”

Ko zapoješ in gostje zapojejo s teboj, zaplešejo, se zabavajo, ti dajo neko posebno energijo, ki ti da moč, da lahko tudi sam premaguješ različne ovire v življenju, prav tako pa me to spodbudi za naprej in mi dokazuje, da je vse skupaj vredno truda.

Story: Včasih imajo ljudje drugačno predstavo in si mislijo, da so honorarji glasbenikov previsoki, da bi si vas privoščili. Zakaj je tako?

O tem tudi sam veliko razmišljam - zakaj imajo ljudje včasih napačne predstave in mislijo, da če se pojavljaš v različnih medijih, da si za različne dogodke predrag, da si te ne morejo privoščiti. Že nekajkrat se je zgodilo, da so me s strahom poklicali, da jim bom povedal visoko ceno, pa so bili presenečeni nad odgovorom in hkrati srečni, da so vsaj poklicali in si rezervirali termin. Sam sem se zelo prilagodil današnjemu času, zato s ceno nikoli ne pretiravam. Zelo dobro vem, kako je, če si nekaj želiš in si tega ne moreš privoščiti.

Story: Zadnje čase veliko nastopata tudi s sinom Dominikom. Kako je nastopati s sinom?

Igrava skorajda vse. Program je prilagojen željam naročnika. Če nam naročnik da proste roke, igramo od popa, slovenske pa vse do balkanske glasbe, odvisno od dogodka. Repertoar je zelo širok.

Poseben pečat v najinem programu je etnoglasba, ki je žal velikokrat pozabljena. Ker si želim, da se značilna kultura posameznih narodov prenaša iz roda v rod, etnoglasbo z velikim veseljem vnašam v najin repertoar, tako da se velikokrat predstaviva z izvajanjem prekmurskih in ciganskih pesmi. Kakorkoli že, ko igram s sinom, sem vedno znova ponosen nanj.

Story: V tem času ste se posvetili družini. Z izbranko Barbaro sta namreč postala starša. Kako ste se navadili na družinsko življenje in dojenčka?

Vesel sem, da sva se z Barbaro našla, saj imava enak pogled na življenje. Obema je družina darilo boga in daleč prva pred drugimi stvarmi. Patrik je najin najmlajši zaklad, ki nas je vse skupaj še bolj povezal. Na začetku naju je bilo malo strah, kako se bo vse skupaj izteklo, vendar se je izkazalo, da je bil strah popolnoma odveč.

Ljudje se velikokrat niti ne zavedamo, da zmoremo in premoremo marsikaj, za kar bi si pred tem mislili, da ne bomo nikoli zmogli. Vsak začetek je težak, ampak je treba izbrati pot, ki jo zmoremo prehoditi ter se prilagoditi razmeram. Nama uspeva to le skupaj, vse je iz dneva v dan lažje. Ko naletiva na težave, jih vedno rešujeva skupaj in se iz njih poskušava kaj naučiti. Pomembno je, da sva na tej poti z najinimi otroki skromna in srečna.

Story: Kakšen je Patrik?

Kako se imate? Kako preživljate skupne trenutke? Ves prosti čas poskušava z Barbaro posvetiti najinim otrokom. Biti z njimi je zdravilo za dušo. Skupaj poskušamo kar se da uživati.

Patrik je poln energije, radoveden in k sreči zdrav. Nenehno potrebuje vso našo pozornost. Še vedno vztrajamo pri nočnem življenju, tako da po 11 mesecih še vedno večji del noči prebediva. Vse bolj se mi dozdeva, da bo šel po poti glasbenika, saj ima že zdaj pestro nočno življenje.

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik