Mišo Kontrec: Sin je njegov največji kritik

15. 6. 2016 | Vir: Lady
Deli

Pevca Miša Kontreca smo lahko že pred leti spoznali na Emi 2009, bolje pa se nam je predstavil še v oddaji Znan obraz ima svoj glas. Svoje otroštvo je preživel v romskem naselju, na katerega ga vežejo lepi spomini, vrednote, ki jih je pridobil z leti, pa bi rad prenesel tudi na svoje sinove. Mišo je za Lady spregovoril tudi o poroki, ki ga morda čaka že čez nekaj let.

Ste spremljali pretekle sezone oddaje Znan obraz ima svoj glas? Ste si že od nekdaj želeli nastopiti v tej oddaji?

Oddaje Znan obraz ima svoj glas nisem gledal tako pogosto, tu pa tam, ko sem imel čas, pa sem jo pogledal z veseljem. Že na samem začetku sem velikokrat pomislil na to, da bi bil tudi zame to velik izziv, vendar nisem pričakoval, da me bo pot res zanesla tja.

V kateri pevski zvrsti (pop, rok, džez ...) se ne bi želeli predstaviti?

Vsaka zvrst glasbe zahteva različne glasbene sposobnosti. Sama zvrst mi ni pomembna, pomembno pa mi je izvajanje tonskih višin v pesmi, saj so določene višine, ki jih sam ne morem izvajati.

Poleg pevske vloge ste tudi oče. Kako se počutite ob samih moških potomcih?

Poleg glasbe so moja največja ljubezen moji otroci. Mogoče, niti se ne spomnim, da sem kdaj pomislil, da bi si želel tudi hčerko, vendar ko primeš tisto majhno 'štručko' v roke, ti je čisto vseeno, kaj je, samo da je zdravo. Tudi če sam nimam hčerke, jo ima Barbara. Na vse moje otroke in tudi na Niki sem zelo ponosen.

Sami ste odraščali v romskem naselju. Kaj vas je med odraščanjem najbolj zaznamovalo?

Veselje, temperament, glasba, skupnost, povezanost ...

Katere vrednote so za vas najpomembnejše in bi jih radi prenesli na svoje otroke?

Opažam, da veliko osnovnih vrednot izginja, da otroci marsikdaj ne vedo, kaj je prav in kaj narobe. Že zelo zgodaj lahko pri otrocih opaziš, da gledajo svoje sovrstnike, kako so oblečeni, ali so doma revni, kaj so po narodnosti, kakšen avto imajo, itd. Velikokrat se s temi otroki potem nočejo igrati in delajo razlike med revnimi in bogatimi. Sam vedno poudarjam, da nikoli ne smeš ljudi soditi po zunanjosti ali po njihovem poreklu, temveč po njihovih dejanjih, po njihovi notranjosti in to želim prenesti na svoje otroke. Zame sta na prvem mestu poštenost in iskrenost, potem pa medsebojno spoštovanje, ljubezen, skromnost in sočutje. Na svojega najstarejšega sina Dominika sem vse te vrednote že prenesel in zelo sem ponosen na to, da mi je kot očetu samohranilcu to uspelo, seveda tudi s pomočjo svojih staršev. Upam in si želim, da te vrednote prenesem tudi na svoje preostale otroke.

Pravijo, da otroci prehitro rastejo. Kako se vi spopadate z odraščanjem svojih otrok?

Čas res vse prehitro beži in tega se zavedamo pri svojih otrocih. Moj najstarejši sin Dominik je letos dopolnil 18 let in lahko rečem, da je teh 18 let z veliko hitrostjo šlo mimo mene. Tudi pri najmlajšem Patriku, ki je star že dve leti, se mi zdi, da sem ga včeraj prvič prijel v naročje. Otroci vse prehitro odrastejo, zato poskušam vsak prosti čas preživeti z njimi in jim pomagati čez najbolj kritične faze odraščanja.

Imate tudi dva sinova, ki živita ločeno od vas. Kako pogosto ste v stiku in kako se ob tem počutite?

Z obema sinovoma se videvam in oba vesta, da sta pri meni vedno dobrodošla, da jima bom vedno stal ob strani in jima pomagal po svojih najboljših močeh.

Nekoč ste dejali, da se boste poročili, ko si bo Dominik našel dekle. Ste si v tem času že premislili?

Dominik je še mlad, zato naj uživa v svoji mladosti. Želim mu, da najde pravo dekle, ki mu bo v njegovo življenje prinesla srečo. Mogoče pa gremo vsi skupaj pred oltar. (smeh)

Kaj vam pomeni zakon?

Zakon mora temeljiti na zaupanju in spoštovanju. Za srečo v zakonu se je treba truditi, saj sreča ni samoumevna in temelji v zakonu se lahko kaj hitro podrejo. Za uspešen zakon je treba včasih tudi 'garati', saj življenje ni vedno posuto z rožicami. Prihaja tudi do prepirov in za obvladovanje teh je potrebna komunikacija. Pogovor lahko reši veliko težav.

Povabil jo bo na bograč

Mišo je pred kratkim v sodelovanju s sotekmovalko Ines Erbus posnel tudi pesem Slovenec in Slovenka, ki govori o preprostem prekmurskem fantu, ki se zaljubi v fino Ljubljančanko. Miša je Ines povsem navdušila, saj sta se med snemanjem nadvse zabavala, nekajkrat pa tudi zavrtela v ritmih glasbe. "Obljubil sem ji, da jo povabim na bograč," je povedal Mišo, ki priznava, da so se med tekmovalci v oddaji spletla tesna prijateljstva.

Nika Arsovski

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan