Miss Maja Zupan nestrpno pričakuje svetovni izbor na Kitajskem

Miss Maja Zupan nestrpno pričakuje svetovni izbor na Kitajskem (foto: Grega Eržen) Grega Eržen
Vir: Lady
30. 9. 2017

Pred kratkim so na Gospodarskem razstavišču okronali novo miss Slovenije za miss World.

Med 15 lepoticami je žirija izbrala Majo Zupan, ki bo barve naše dežele zastopala na svetovnem izboru na Kitajskem.

Kot miss Slovenije boste prevzeli številne odgovornosti. Česa se najbolj veselite?

Najbolj se veselim popolnoma novih izkušenj, novega znanja na področju podjetništva, organizacije dogodkov, mode in ličenja.

Kaj vas je gnalo, da ste se prijavili na izbor Miss Slovenije? Kako ste gledali na lepotna tekmovanja?

Nikoli nisem spremljala lepotnih tekmovanj. To me še danes ne zanima. Za sodelovanje pri projektu Miss Slovenia za Miss World sem se odločila šele, ko sem izvedela, da tekmovanje še zdaleč ni več takšno, kakršno je bilo nekoč. Danes to ni več zgolj lepotno tekmovanje, ampak projekt z vsebino, s katerim želimo Slovence spodbuditi k podpiranju naše kulture, slovenske glasbe ter slovenskih podjetij in njihovih produktov. Hkrati pa se imajo kandidatke možnost razviti na različnih področjih, in sicer na osebni ravni kot tudi v smereh podjetništva, javnega nastopanja itd.

Kako so vaši domači sprejeli, da ste se prijavili na to tekmovanje?

Najprej sem se v zgodbi projekta prepoznala sama, zato sem jo znala približati tudi svojim bližnjim. Na začetku sem pri starših sicer opazila nekaj strahu pred izpostavljenostjo in z njo povezanimi morebitnimi negativnimi izkušnjami. Vsak dvom je izginil v trenutku, ko so spoznali celotno ekipo in se prepričali, da je resnično profesionalna, dobronamerna in res zaupanja vredna. Sicer pa sem iskreno hvaležna svoji mami in najboljšim prijateljem, ki so že od samega začetka verjeli vame.

Kakšno bo vaše poslanstvo v tem letu, tudi glede dobrodelnih dogodkov?

V tem letu imamo s poslovnimi partnerji projekta Miss Slovenije v načrtu izpeljati kar nekaj dogodkov. Prvi, ki ga pripravljam skupaj s podjetjem Tosama, bo namenjen otrokom s posebnimi potrebami.

Miss Slovenije se zavzema za otroke, žrtve nasilja ipd. Kako gledate na to?

Kakršnokoli nasilje nad šibkejšimi osebami obravnavam kot nedopustno. Na žalost je tega vse več, veča se tudi število primerov, ki ostanejo zaradi različnih razlogov prikriti. Kdorkoli sumi ali celo ve za primer nasilja in ne ukrene ničesar glede tega, je sokriv. Menim tudi, da se veliko ljudi ne odloči za sodne obravnave, ker mora na dolgi poti do obsodbe prevečkrat razlagati že tako bolečo resnico. Še vseeno spodbujam vse morebitne žrtve, da si najdejo pomoč, saj se le tako lahko kaj spremeni.

Ste bili kdaj udeleženi v primeru, kjer je bilo nasilje?

Nisem se še znašla v takšnih okoliščinah, vem pa, da bi ukrepala. Sem zelo zaščitniška in bi se zato v takem primeru zagotovo brez pomislekov postavila za žrtev in poskrbela, da se nasilje ne bi več ponovilo. Zato bi lahko rekla, da se v življenju ne bojim soočiti s takimi primeri, ker vem, da bi odreagirala na pravi način.

Kaj bi svetovali nekomu, ki je žrtev nasilja?

Svetovala bi mu, naj premaga strah in se upre ter si poišče pomoč. Danes je v Sloveniji odprtih veliko centrov, kamor se lahko zatečejo žrtve in kjer bodo za njihovo varnost zagotovo poskrbeli.

Kako gledate na to, da se partnerski odnosi hitro ohlajajo in da je v družinah čedalje manj pogovorov?

To je danes kar razširjen problem, ne le v partnerskih odnosih in družinah, ampak na splošno med ljudmi. Zdi se mi, da se niti ne znamo več pogovarjati in s pogovorom reševati problemov. Na žalost se težava v družinah največkrat konča z razidom staršev in trajnimi posledicami pri otrocih. Vedno bom trdila, da je le pogovor velikokrat ključnega pomena.

Kako dolgo bi vztrajali v zvezi, ki bi vas omejevala?

Takoj ko bi ugotovila oziroma sama pri sebi ozavestila, da se kljub pogovorom, vztrajanju itd. ne bo nič spremenilo, bi zvezo končala. Menim, da je vztrajanje v taki zvezi izguba časa in energije, ki bi jo lahko uporabila bolj konstruktivno.

Kakšne vrednote so vam pri ljudeh v ospredju?

Najbolj cenim iskrenost, zvestobo in to, da se na osebo lahko zares zanesem. Predvsem ne maram negativnih ljudi, ki svoj negativizem širijo med ljudi. Spoštujem tudi vse ljudi, ki kljub zunanjim kritikam ostanejo taki, kot so, saj je to v današnjem svetu na žalost precejšnji izziv.

S finalistkami ste preživele tudi nekaj čudovitih trenutkov v Rimskih termah. Kako je bilo tam in kakšno sladico ste takrat v tem izzivu predstavili?

Piknik v Rimskih termah je bil sproščen, saj smo bile odmaknjene od vsakdanjega stresa. Vsaka od finalistk je pripravila sladico po lastnem okusu in jo na koncu predstavila strokovni komisiji. Sama sem pripravila edinstveno Presleyjevo torto, ki je moja najljubša sladica. Sestavljena je iz banan, čokolade, arašidovega masla in vaniljevega pudinga. Zame daleč najboljša kombinacija, čeprav ne najbolj zdrava. (smeh)

Nazadnje pa ste s finalistkami sodelovale na dnevu odprtih vrat v Marini Portorož, kjer ste predstavljale novo pridobitev 3Maran in opravljale tudi dobrodelnost. Kakšno?

Bil je zabaven dan, predstavljale smo bivalno plovilo 3Maran, ki je izredno uspešen izdelek slovenskih proizvajalcev, igrale odbojko na mivki na na novo odprti plaži v Marini Portorož, plesale na različne ritme skupaj z mlajšimi obiskovalci in prodajale srečke za otroke, ki doma nimajo zagotovljenih osnovnih življenjskih in šolskih potrebščin.

M. M. Kocbek

Priporočamo