Miss Maja Zupan: V kratkem času sem nabrala veliko izkušenj!

Miss Maja Zupan: V kratkem času sem nabrala veliko izkušenj! (foto: arhiv NOve) arhiv NOve
Vir: Nova
30. 4. 2018

Aktualna miss Slovenije Maja Zupan je z veliko ekipo začela pripravljati nov izbor najlepše Slovenke.

Polno zaposlena Maja je zagotovo ena mlajših lepotic, ki svoj naziv s pridom uporablja in aktivno sodeluje pri projektih, ki jih zastavlja projekt Miss Slovenija v celoti.

Maja, novembra, ko ste se vrnili s svetovnega tekmovanja na Kitajskem, ste imeli nekaj časa zase. Pa vendarle niste počivali. Kaj se vam je med zimo dogajalo?

S svetovnega izbora sem prišla s svežo energijo in zagonom za delo. Že zgolj po treh dnevih sem začela trdo delati, saj sem imela fotografiranje za Alpino, ki je poslovni partner projekta Miss Slovenije. Ponosna sem, da sem obraz podjetja Alpina ter podjetja Tosama za blagovno znamko Jasmin Nature. Po tednu dni sem se odpravila še v Torino na sejem Aerospace and Defense meetings z ekipo poslovnega partnerja, podjetja Dewesoft, ki pri projektu pokriva segment slovenskega gospodarstva. 1. decembra sem imela čast z županom rojstnega kraja Kranja prižgati lučke, veseli december pa sem prav tako uspešno nadaljevala. Udeležila sem se modnega dogodka ob zaključku leta salona Spa Space, ki vedno poskrbi za zdrav in urejen videz mojih las. December sem zaključila v dobrodelnem duhu, saj sem tekla za dober namen na dobrodelnem teku Goricatlon v Novi Gorici, ki ga je organiziral Rotary klub Nova Gorica. Po novem letu sem imela nekaj časa zase, nato pa sem delo nadaljevala, najprej s kampanjo, ki smo jo izpeljali s poslovnim partnerjem Tosamo. Z organizatorko projekta Jelko Verk smo pripravili tudi majhno rojstnodnevno presenečenje za lastnika Rimskih term Valeryja Arakelova, ki nas vedno sprejmejo z izredno gostoljubnostjo. Pri projektu Miss Slovenije smo izbrali tudi polfinalistke Miss Slovenije 2018, s katerimi smo do zdaj izvedli že določena izobraževanje in uradno predstavitev v Rimskih termah. Modno revijo ob materinskem dnevu v Mariboru smo pripravile skupaj z agencijo Glammodels. Ob vsem tem dogajanju pa so me inštruktorji iz avtošole Šmarca naučili varne vožnje in mi pomagali, da sem pridobila še vozniški izpit.

Kot miss Slovenije nastopate na številnih prireditvah. Bi lahko rekli, da ste s projektom rasli in da se vam odpirajo številne priložnosti?

Naziv nosim že dobrih šest mesecev in lahko potrdim, da je to najboljša izkušnja in preizkušnja, ki sem je bila deležna v dosedanjem življenju. Zgodbo projekta sem začutila že, ko sem bila še sama ena od kandidatk za miss Slovenije, zato mi delo, ki ga opravljam zdaj, tudi ni odveč. Prav tako sem navdušena nad tem, da so se mi odprla vrata v najrazličnejše smeri in da mi ekipa Miss Slovenije ter naši poslovni partnerji stojijo ob strani ter mi nudijo podporo ob katerikoli poslovni poti, ki jo izberem. V neverjetno kratkem času sem usvojila ogromno znanja, nabrala veliko izkušenj ter osebnostna zrasla.

Glede na to, da ste precej mladi prejeli naziv najlepše Slovenke, so vaši javni nastopi izjemni. Ljudje vas pozitivno sprejemajo in številni po vaših govorih sploh ne verjamejo, da jih štejete komaj osemnajst. Bi lahko rekli, da ste se vse to naučili v tem času?

Sem plesalka že od majhnih nog, zato mi oder ni tuj. Ko sem začela nastopati, sem opazila občutne razlike med nastopanjem kot plesna skupina in kot samostojna oseba, ki ne predstavlja zgolj sebe, ampak tudi projekt, zato sem se morala na neki način nastopanja ponovno naučiti. Zase lahko rečem, da me je oder vedno privlačil in mi je bilo nastopanje vedno blizu, a sem se kljub temu pri projektu Miss Slovenije naučila še veliko novega v smeri podjetništva, javnega nastopanja, dela z mediji, modelinga ter pridobila ogromno samozavesti. Zato bi se želela zahvaliti organizatorki projekta Jelki Verk za priložnosti in možnosti, ki jih imam kot nosilka naziva Miss Slovenije.

Kot aktualna miss Slovenije ste z veliko ekipo v Rimskih termah že sprejeli nove kandidatke, ki se bodo predstavile v okviru projekta Miss Slovenije 2018. Kaj bi lahko rekli o novih dekletih, ki so se podala na novo pot?

Res je, v Rimskih termah so dekleta že imela določena izobraževanja in priprave na prvo uradno predstavite. Ker sem šla sama skozi enake preizkušnje in izzive, vem, kako težak je začetek, zato sem še toliko bolj ponosna na njihov odličen prvi nastop na uradni predstavitvi. Kandidatke se morajo sicer še marsičesa naučiti, a to nikakor ni težava, dokler same kažejo voljo in željo po tem. Sama jim bom na njihovi poti stala ob strani in jim nudila podporo skozi celotno zgodbo, da bodo do finalnega izbora dobro pripravljene na naloge, ki jih bo opravljala moja naslednica, torej ena izmed njih.

V bistvu se med njimi skriva nova miss Slovenije 2018. Kljub vsemu pa se po predaji krone za vas pot s projektom ne bo končala. Nam zaupate, kako boste ostali še povezani?

Pri projektu Miss Slovenije ostajam tudi naprej po predaji krone, in sicer pri sami organizaciji in delu z dekleti.

Lani ste prejeli tudi naziv najlepše Gorenjke. V starih rovih pod Kranjem ste postali miss Gorenjske. Letos bo izbor znova poskrbel za nekoliko drugačno predstavitev izbranih deklet, ki se bodo med pripravami na polfinalni izbor predstavila v različnih zgodbah. Kje ste jih že spremljali?

Kot sem že omenila, smo dekleta lahko spoznali na uradni predstavitvi v Rimskih termah in si jih že ogledali na njihovi prvi modni reviji v Mariboru. Čaka pa jih še ogromno izzivov. Preizkusila se bodo namreč v različnih poklicih pod vodstvom strokovnjakov iz Rimskih term, prav tako se bodo pobližje spoznala s tradicionalnimi pastirskimi opravili na Veliki planini. Čakajo jih vzpon na Triglav, priprava poslovnih načrtov, fotografiranje v slovenskih narodnih nošah, ogromno izobraževanj ...

Kmalu bo polfinalni izbor, ki bo letos v Marini Portorož. Kaj pa finale?

Naše finalistke bodo imele po polfinalni prireditvi štirimesečne priprave oziroma izobraževanja, ki jim bodo zagotovo koristila naprej v življenju, ne glede na njihovo uvrstitev. Projekt Miss Slovenije deluje pod sloganom Podpirajmo slovensko in podprimo Slovenijo, tako da se je organizatorka projekta odločila finalno prireditev in določene aktivnosti, povezane z njo, seliti iz Ljubljane, in sicer v Trbovlje v Delavski dom. Meni namreč, da zasavska regija ponuja veliko več, kot Slovenci vemo oziroma smo ozaveščeni. Prav je, da se skozi projekt Miss Slovenije ponuja promocija regijam, ki so mnogokrat zapostavljene. Zato čestitam organizatorki Jelki Verk za takšno odločitev in pogum, ker si upa projekt peljati drugače kot kdorkoli doslej.

Maja Zupan: Za večje spoštovanje Slovenije

Projekt Miss Slovenije vsako leto gradi na zastavljenih temeljih, na bogati vsebini, povezovanju in dodani vrednosti. Zdaj več ne govorimo o tem, da je to zgolj lepotno tekmovanje. Kaj so glavni cilji projekta, pri katerih ste tudi sami aktivni?

Še enkrat bi poudarila, da pri projektu Miss Slovenije delujemo pod sloganom Podpirajmo slovensko in podprimo Slovenijo. Naš cilj je torej spodbuditi Slovence k večjemu spoštovanju do Slovenije, Slovencev in promocija Slovenije v tujini. Eden izmed segmentov je tudi promocija regij, ki žal niso tako močno izpostavljene in imajo veliko ponuditi. Ozaveščanje mladih o osnovnih vrednotah do sočloveka. Prav tako želimo, da bi Slovenci z uporabo slovenskih produktov podprli slovenska podjetja in tako poskrbeli tudi za naš obstoj. Menimo, da sta zelo pomembna tudi znanje o naši kulturni dediščini in prenos te na mlajše generacije. Sami sodelujemo s poslovnimi partnerji, ki so v večini slovenska podjetja, slovenske blagovne znamke, na dogodkih uporabljamo izključno slovensko glasbo.

Že lani je bil projekt Miss Slovenije naravnan tudi precej humanitarno.

Letos smo izvedli že dve dobrodelni akciji. Izvedbo prve nam je omogočil poslovni partner podjetje Tosama, s katerim smo podarili osnovne higienske potrebščine motorično oviranim otrokom Osnovne šole Gustava Šiliha. V hladnejših mesecih smo izvedli še eno, in sicer s podjetjem Alpina, s katerim smo zbirali nošeno, a še uporabno jesensko-zimsko obutev za družine v stiskah. Najlepše se zahvaljujem vsem poslovnim partnerjem, da z nami dihate in stojite za našo zgodbo.

Kaj mora torej imeti bodoča miss Slovenije? Kaj pričakujete od tekmovalk, ki se prijavijo? Jih vi spodbujate, jim pomagate?

Kandidatke morajo biti ambiciozne, podjetne, korektne in sočutne. Zelo pomembno je, da razumejo vsebino oziroma sporočilo projekta Miss Slovenije, saj ni le lepotni izbor! Izkazovati morajo željo po novem znanju in trud. Prav tako je pomembno, da so urejene in skrbijo za zdravo podobo in zdrav um. Za vsako posameznico se z ekipo resnično trudimo in iz nje poskušamo izvleči najboljše. Želimo, da bi iz te izkušnje pridobila čim več, zato sama želim, da bi se tudi dekleta maksimalno potrudila in pokazala voljo do dela, saj je v projekt vloženega ogromno truda organizatorke, celotne ekipe in poslovnih partnerjev. Name in na ekipo pa se zagotovo lahko vedno obrnejo s kakršnimikoli težavami in vprašanji. 

Besedilo: MIMA // Foto: Aleš Kocbek, arhiv Nove