Mitja Bokun v družbi zvezd

Mitja Bokun v družbi zvezd (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Nova
26. 3. 2019

Grafične podobe slovenskega ilustratorja Mitje Bokuna so se znašle tudi na pokrivalih, s katerimi se je pohvalila ekipa priljubljene serije Živi mrtveci. 

To pa ni edina odmevna pojavnost slovenskega umetnika, v preteklosti je namreč Mitja sodeloval že s številnimi zvezdniškimi imeni. Slovenske umetnike v tujini visoko cenijo, ilustrator Mitja Bokun pa je še en dokaz za to. S svojimi ilustracijami je namreč navdušil Jenno Elfman, nepozabno igralko iz serije Dharma & Greg, dobitnico zlatega globusa, ki ga je kontaktirala prek družabnih omrežij.

“Prosila me je, da bi ustvaril njen portret, ker ji je zelo všeč moje ustvarjanje. Seveda sem sprejel njeno ponudbo. Čez nekaj časa je vnovič vzpostavila stik z mano, tokrat za izdelavo logotipa JE Helps. Gre za humanitarnost igralke, ki ves dobiček od prodaje izdelkov namenja dobrodelnim organizacijam, v tem primeru je to Green Bronx Machine,” o svojem sodelovanju z igralko pove Mitja. Ta projekt je bil šele začetek. Za zdaj je tako mogoče kupiti čepice z ilustracijami, kmalu bodo na voljo še drugi izdelki: “Ker pa je zdaj Jenna večinoma zasedena s snemanji serije Živi mrtveci, se je ekipa na enem od zborov turneje pojavila tudi z njenimi kapicami.”

Ob pogledu na fotografijo je bil seveda Mitja še posebej vesel, saj se tako njegovo delo ne pojavlja zgolj v revijah, knjigah in na internetu, temveč tudi na glavah zvezdnikov. S temi je doslej zabeležil že kar nekaj sodelovanj. “Pred tem sem sodeloval že z aktivistko in igralko Rose McGowan, v sklopu revije sem sodeloval tudi s Heleno Christensen. Med drugim sem dopolnil njene fotografije s svojimi ilustracijami za eno od razstav. Pa da ne pozabim igralke Brooke Shields, Bryana Adamsa, Nila Rodgersa ter nekatere druge. Sodeloval pa sem tudi z nekaterimi znanimi modnimi oblikovalci in ljudmi iz modne industrije (Vivienne Westwood, Ralph Rucci, Diane Pernet …),” se upravičeno pohvali Mitja.

Ideje za ilustracije črpa iz trenutnega navdiha. “Običajno ideja kar pride, in tudi potem, ko delam projekt in naredim veliko različic, je končni produkt vedno najbolj podoben prvotni ideji. Navdušujejo me čisto običajne stvari, barve, kontrasti, detajli, ki jih številni ne opazijo, jaz pa jih poudarim …« pojasnjuje umetnik. Trenutno se posveča številnim projektom. Med drugim vizualizacijam za različne dogodke, risanju v živo …

Doma ali v tujini?

“Po dolgem času sem nehal posvečati pozornost deljenju na tuji in domači trg. Preprosto delam tisto, kar pride. Trenutno je precej dela v Sloveniji, in to zelo kakovostnega dela. Delamo projekte, ki bi veljali za inovativne tudi v tujini. Pri tem mislim na kulinarične performanse, risanje s hrano v živo pred gosti, kar delamo skupaj z ekipo Jezeršek.”

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografiji: Aleksandra Saša Prelesnik, osebni arhiv