Mitja Krevs: Uresničitev sanj preprečila poškodba.

2. 7. 2016

Čeprav se na največjem športnem dogodku na svetu ne bodo pomerili s konkurenco, njihovi vrhunski dosežki govorijo o vsem drugem kot o razočaranju, čeprav so se na svoji poti v preteklih mesecih morali srečati tudi s tem. Eden od takšnih je tudi vrhunski atlet, tekač Mitja Krevs, ki se je na tekaški progi prvič znašel že v osnovni šoli.

"Z atletiko sem se začel ukvarjati v osnovni šoli, kjer sem bil vpisan v krožek. Način vadbe mi je bil všeč, prav tako pa sem že takrat zabeležil nekaj uspehov na šolskih tekmovanjih. To je pozneje preraslo v resno treniranje, zdaj pa je od tega minilo že 14 let," nam je svojo zgodbo začel pripovedovati Mitja in dodal, da je svoje praktično znanje teka nadgradil tudi s študijem živilstva in prehrane. "Študij je pomembno vplival na moje treninge in seveda tudi rezultate. Prehrana je ne nazadnje pomemben del vrhunskega športa. Med študijem sem tako absorbiral veliko znanja, ki sem ga uporabil tudi v svoji prehrani," nam je pojasnil Mitja, ki svoje znanje zdaj predaja v okviru Coca-Colinega projekta Pospeši ritem.

Čeprav je Mitja s srcem in dušo predan svojemu športu, teku, se je pred kratkim moral spoprijeti z razočaranjem zaradi neuvrstitve med peščico športnikov, ki bodo avgusta odpotovali v Rio. "Ni mi bilo lahko. Po tem, ko veliko let treniraš in vlagaš ves trud in sredstva v tako pomemben cilj, kot so olimpijske igre, se je težko sprijazniti s tem, da se moraš zaradi poškodbe tik pred zdajci posloviti od sanj vsakega športnika. Olimpijske igre so vrhunec vsakega športnika in izkušnja, ki jo doživijo le redki," nam je povedal Mitja in dodal, da je pri njem na slednje v največji meri vplivala poškodba. "Imel sem stresni zlom goleni. Ker smo najprej menili, da gre za vnetje pokostnice, smo nadaljevali treninge, kar pa je stanje le še poslabšalo. Po tekmi v Rimu, na kateri sem pokazal dobro pripravljenost, sem začel sumiti, da gre za nekaj drugega, kar je potrdila tudi magnetna resonanca, in takoj sem moral nehati trenirati," nam je pojasnil Mitja in dodal, da se vzrok za poškodbo skriva v kilometrih, ki jih je naredil na treningu, in relativno trdi podlagi teka.

Kako se izogniti tekaškim poškodbam?

  • "Ne pretiravajte z intenzivnostjo"

Pomembno je, da v zgodnjih letih ne pretiravamo z intenzivnostjo treningov. Ti morajo pri najmlajših najprej potekati v obliki igre, ki pozneje prerase v resne treninge. Tisti, ki ostanejo v vrhunski atletiki, pa se morajo zavedati, da so poškodbe žal del športa in da so le ovira do končnega uspeha. "Nobenemu športniku ni uspelo priti do vrha brez padcev", je še pojasnil Mitja.

Napisala: Kaja Milanič
Fotografije: Matic Bajželj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri