Mitja Okorn: Nemogoče ne obstaja!

Mitja Okorn: Nemogoče ne obstaja! (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
17. 6. 2016

Morda niste vedeli, vendar je v prvih filmskih poskusih režiser Mitja Okorn pogosto uporabljal motive Kranja, zato je bilo 'kronanje' distribucije filma v gorenjski prestolnici še toliko bolj na mestu. Njegovo zadnje delo Planet samskih je pričakovano doživelo velik uspeh tudi med slovenskimi gledalci, s tem pa si je Mitja prislužil tudi dve zlati roli.

Mitja, hvala, ker s svojim delom dobro promoviraš Slovenijo. Prosil bi te le, da ob prejemu oskarja hollywoodsko smetano in milijonarje lepo povabiš v Kranj," se je v uvodnem pogovoru pošalil kranjski župan Boštjan Trilar.

Tako kot številne tudi njega navdušuje volja, s katero Mitja uresničuje svojo vizijo, saj besede nemogoče skoraj ne pozna. Komplimentov na račun Mitje Okrona v tem večeru ni manjkalo, tako kot v zadnjem času navdušenih odzivov gledalcev filma Planet samskih. Zanj je tokrat režiser prejel dve zlati roli Koloseja in Društva filmskih ustvarjalcev, saj si je film ogledalo že več kot 50 tisoč gledalcev. Okorn je tako postal prvi slovenski režiser, ki je za vsakega izmed posnetih filmov prejel vsaj eno zlato rolo. Prvo je tako prejel že za svoj prvenec Tu pa tam, ki ga je posnel prav v Kranju, za drugo uspešnico Pisma sv. Nikolaju pa so celo spremenili pravilnik za podelitev zlate role. Tako od takrat teh ne podeljujejo več le slovenskim filmom, temveč tudi filmom s pomembnim ustvarjalnim deležem. Večer je nato potekal v sproščenem vzdušju, obiskovalci pa so se lahko do solz nasmejali spominom in anekdotam Mitje Okorna ter povezovalca programa Tonija Cahunka, ki je bil tudi eden izmed glavnih akterjev filma Tu pa tam, ki je Mitju odprl pot na tuje filmske trge. "Spomnim se, ko smo snemali film Tu pa tam, ki smo se ga sicer lotili zelo profesionalno. Mami nam je vsak dan prinesla sendviče in bibito, tako da se nam je po vsem tem času ta hrana že čisto zamerila," se začetkov spominja Mitja Okorn, ob tem pa tudi številnih osebnih investicij, ki so se pozneje izkazale za ključne. Po njegovem mnenju človek potrebuje sedem let, da razvije svojo strast in začne s tem služiti, Mitja pa je za to tudi živ dokaz.

  • Vse za pozornost deklet 
    Mitja je na začetku služil predvsem z montažo skejterskih filmčkov, z dobičkom pa si je nato kupil novo kamero. Voditelja Klemena Bučana, s katerim prijateljujeta že vse od rane mladosti, je tako prepričal, da z rolko skoči tudi čez 15 stopnic. "Ne boš se polomil! Pa tudi če se boš, ni pomembno, saj bodo za tabo padala vsa dekleta," je v smehu razlagal Mitja Okorn.

Napisala: Andreja Korenčan
Fotografije: Igor Zaplatil