Mitja Okorn: Nonstop sem zaljubljen ... sam vase

Vir: Story
29. 12. 2008
Lani je Mitja Okorn v Varšavi režiral prvo sezono poljske nadaljevanke 39 in pol, tudi zato, ker si jo je vsak torek ogledalo okoli pet milijonov ljudi, pa so ga poleti vprašali, ali bi ustvaril še drugo. Ponudbo je seveda sprejel in tako že od konca julija ustvarja v prestolnici ob reki Visli.

Sedemindvajsetletni režiser, ki je leta 2005 zaslovel s filmom Tu pa tam, na Poljskem dela tudi po 17 ur na dan in kot tipičnemu deloholiku se mu zdi, da s tem ni nič narobe. Pa je, vsaj malo, takrat, ko kot novinar poskušaš z njim vzpostaviti hiter stik. Da sva po elektronski pošti opravila intervju, sva namreč potrebovala, reci in piši, tri tedne!

Story: Koliko garanja vas še čaka, da bo druga sezona nadaljevanke 39 in pol pod streho?
Konec snemanja bo 19. decembra, ko bo za nami vseh 88 snemalnih dni. Potem sledita še približno dva meseca montaže, obdelave zvoka in slike ter produciranje glasbe za nadaljevanko, ki se bo začela predvajati marca in bo imela 13 delov, tokrat veliko bolj 'okornovskih'.
Story: Okornovskih?
Da! Predvsem zaradi uspeha prve sezone mi tokrat popolnoma zaupajo, zato sem nadaljevanko lahko naredil totalno balkansko. 'my way', torej. V njej bo veliko seksa in še več rokenrola ... Med drugim smo uporabili tudi Magnificovo glasbo, nad katero bodo Poljaki po mojem dobesedno navdušeni.
Story: Koliko ste vredni zanje? Koliko vas plačajo?
O konkretnih vsotah je skrajno brezzvezno in tudi neprofesionalno govoriti.
Story: Potem pa raje povejte, kako kaj živite 'tam gori'?
Super! Plačujejo mi dnevnice in apartma, imam osebnega voznika … Tako ali tako pa delam od 15 do 17 ur na dan, kar pomeni, da je vse podrejeno delu in res nimam časa za kaj drugega.
Story: Za katero stvar v Varšavi porabite največ denarja?
Če govoriva o zapravljanju v vsakodnevnem življenju, ta hip največ porabim za pranje oblek, saj se mi tega res ne da početi, zato to raje prepustim osebju kompleksa, v katerem živim. To mi seveda izredno mastno zaračunajo.
Story: Kakšne so cene na Poljskem?
Približno takšne kot pri nas, tako da lahko rečem, da je vse enako drago kot pri nas.
Story: Kje sploh stanujete?
Stanujem v najetem apartmaju, ki ni luksuzen, ker luksuza ne potrebujem, imam pa vse, kar potrebujem za preživetje.
Story: Kaj bi videla, če bi pokukala vanj?
Pravzaprav ne veliko pametnega, ker me skoraj nič ni tam. Gre bolj za prostor za spanje kot pa kaj drugega ... Videla bi ogromno stvari, povezanih s serijo, predvsem urnikov, planov dela, koledarjev snemanja in tako naprej in nazaj.
Story: Kdaj se v vašem urniku najde čas za popoln odklop?
Časa za popoln odklop ni! Vse, kar delam, je, da režiram, snemam, delam, in ko ne delam, razmišljam o delu. Ko ne ustvarjam serije, delam scenarij za svoj novi film Član oziroma imam produkcijske sestanke, vaje z igralci in podobno. Ko imam malo več časa, malo dlje spim in ne delam nič oziroma gledam filme. Seveda pa se, ko je le čas, udeležujem tamkajšnjih premier filmov in srečujem druge filmske umetnike.
Story: Po vsem naštetem vidim, da ostajate zvesti nazivu 'deloholik' …
Sem tipičen deloholik, kjerkoli že sem!
Story: Da ta močna beseda ne bo obvisela v zraku, jo prosim malce podkrepite …
Brez težav. Moji delovni dnevi potekajo nekako takole: 5.50: bujenje. 6.00: voznik me pobere in me odpelje na snemanje. 7.40: zajtrk na lokaciji, kjer snemamo. 8.00: začetek snemanja. 14.00-15.00: enouren odmor za počitek in kosilo. 20.00: konec snemanja. 20.00-22.00: ogled lokacij za snemanje v naslednjih dneh. 22.00- 24.00: montaža. 24.00-01.00: pregledovanje elektronske pošte. In tako 5 do 6 dni v tednu! Nedelje in sobote so po navadi proste oziroma namenjene za montažo.
Story: Oprostite, toda kaj za vraga jeste, pijete, kadite, da vam ne poide energija?
Ne kadim, ne pijem in ne jem ničesar, kar bi mi dajalo posebno energijo … No, mogoče edino sladkor ... Vso energijo pridobivam iz ljubezni do ustvarjanja in režiranja. Trenutno sem recimo totalno 'naspidiran', ker bom delal z enim izmed svojih najljubših igralcev, s Paulom Kayom, ki je ljudem bolj poznan kot Mike Strutter, Dennis the Pennis oziroma iz filma It's All gone Pete Tong in iz filma legendarnega Woodya Allena Match Point. Ko so me vprašali, koga še želim imeti v seriji, sem takoj predlagal njega, ker sem res njegov največji oboževalec.
Story: Kje jeste oziroma kdo vam kuha?
Celotni ekipi na snemanju kuhajo najeti kuharji, ob koncu tedna, ko ne snemam, pa jem v restavracijah, ker se mi doma res ne ljubi kuhati.
Story: Na uho sem ujela, da ste sveže zaljubljeni v Slovenko. Kako vam gre ohranjanje ljubezenske zveze na daljavo? Se da?
Vse se da, če se hoče.
Story: Lahko rečete, da po dolgem času spet ljubite in se počutite ljubljenega?
Ne, tega ne morem reči, ker sem jaz nonstop v teh fazah.
Story: Kdaj bosta s punco priznala, da sta par?
S katerokoli punco sem v zvezi, vedno govoriva, da sva par ... tako da ne razumem vprašanja ...
Story: Začniva še enkrat, tokrat nekoliko drugače – ste zaljubljeni?
Nonstop sem zaljubljen … sam vase.
Story: Res? Kako to?
Ker se sam s sabo najbolje razumem … Ker lahko samo jaz sam sebe sploh prenašam.
Story: Izmikate se, pa vendar: kdaj nam boste zaupali, kdo je vaša nova punca?
Ko me boste vprašali … (smeh)

KALY M. KOLONIČ: Mitjeva predstavnica za stike z javnostjo in članica skupine Select
Story: Kako je delati z Mitjem?
Sodelujeva že sedem let in delati z njim je prava pustolovščina. Oba sva hiperaktivca in deloholika, zato se tudi neverjetno dobro ujameva! Za naju stavek To se ne da narediti ali To je nemogoče ne obstaja.
Story: Kakšne so njegove muhe?
Ni skrivnost, da zna biti velik nevrotik in da je včasih tečen brez razloga.
Story: Kdaj je najbolj naporen?
Ker je perfekcionist, je včasih preveč pikolovski pri malenkostih, ki jih nihče, razen njega, niti ne opazi.
Story: Se splača delati zanj?
Moje delo bo poplačano, ko bo Mitja prejel oskarja, zlato palmo ali gremija in bo ob sprejetju nagrade rekel: “Zahvaljujem se svoji piarovki Kaly!”

Napisala Maja Susman
Fotografije Piotr Litwic

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story