Mlada pevka Anabel: Šola ostaja na prvem mestu

Mlada pevka Anabel: Šola ostaja na prvem mestu (foto: Jaša Muller) Jaša Muller
Vir: Lady
22. 5. 2017

Anabel je novo ime na slovenski glasbeni sceni, ki je udarilo kot strela z jasnega in na nedavnem festivalu Poprock v organizaciji Televizije Slovenija zmagalo z veliko prednostjo.

In kdo je ta skrivnostna, umetniška duša, ki navdušuje s prvim hitom Ob kavi? 

Kako bi se opisali?

Navihana, razigrana, včasih malce zasanjana umetnica, ki v zasebnem življenju sliši na ime Ana, a za mojo glasbo, ki je nekaj svežega in posebnega, pa tudi za mojo pojavo na odru, ki je malce odštekana, je to ime preveč vsakdanje. Zato sem si zaželela nekaj zvenečega, nekaj posebnega in Anabel se mi sliši tako lepo. (smeh)

Nastop na Poprocku je bil vaš prvi večji, kajne?

Pravzaprav je bil to sploh moj prvi javni nastop na velikem odru. Že od malih nog sem si želela nastopati na takšnem odru in še zdaj, ko je od zmage minilo že nekaj časa, komaj dojemam, da se vse to dogaja.

Vaš nastop je prepričal tako strokovno komisijo, ki vas je poslala v finale med najboljše tri, kot pozneje občinstvo. Kaj vam pomeni več?

Oboje me je presenetilo in lahko rečem, da je to zame osebno potrditev, da sem začela svojo pot prav. Dejstvo, da me je komisija poslala v superfinale, mi veliko pomeni, saj sem leta in leta vadila, prepevala ure in ure, hodila na vaje ... No, da pa sem prepričala tudi gledalce s skoraj 47 % vseh telefonskih glasov, to pa še zdaj komaj verjamem. (smeh) Vesela sem, da jim je bil moj nastop, na katerega sem se intenzivno pripravljala skoraj dva meseca, tako zelo všeč.

Čestitke za polnoletnost. Lepšega darila, kot je zmaga na Poprocku, si verjetno ne bi mogli želeti.

Že ko sem izvedela, da sem bila sprejeta na festival, sem začela kričati od navdušenja in hkrati so se mi vlile solze sreče. Takoj sem se pohvalila vsem prijateljicam. (smeh)

Kaj pa vaši glasbeni začetki? Slišala sem, da ustvarjate svojo glasbo.

Klavir sem začela igrati pri sedmih letih, kitaro in ukulele pa pri 15. Sama ustvarjam glasbo in besedila, tudi pri pesmi Ob kavi sem pomagala, sicer pa sodelujem s producentom in odličnim glasbenikom Ninom Ošlakom. Vesela sem, da imam mlado ekipo, s katero se res dobro ujamemo.

Kakšni so načrti po zmagi na festivalu?

Idej in načrtov je precej, brez skrbi. A vseeno sem še zelo mlada, zato lepo počasi in premišljeno. Šola absolutno ostaja na prvem mestu, skupaj z glasbo. Vesela sem, da imam ob sebi ekipo, ki ji res lahko zaupam – producent in akademski glasbenik Nino Ošlak ter režiser in moja desna roka Marko Maag, s katerima sodelujem.

Videospot smo lansirali še isti večer takoj po festivalu, te dni pa imam ogromno intervjujev, gostovanj na radijskih postajah, saj se je pesem že uvrstila med najbolj predvajane. Čaka me tudi nekaj nastopov na modnih dogodkih, česar se še posebej veselim. Nekaj novih idej imamo z ekipo že posnetih in jih bomo zdaj izdelovali, pilili, da bodo na koncu zazvenele tako, kot si želim.

Blizu vam je tudi moda. Pravzaprav umetnost v različnih pogledih, drži?

Čeprav obožujem modo in trende, rada oblečem kaj nevsakdanjega, tisto, v čemer se dobro počutim. Ne oziram se toliko na modne smernice. Kombiniram marsikaj in rada eksperimentiram. V videospotu sem se res precejkrat preoblekla. (smeh)

Rada skiciram kakšen kos oblačila. Sama sem tudi kreirala obleko, v kateri sem nastopila na festivalu Poprock. Želela sem, da obleka odraža Anabel – mladost, igrivost in drugačnost. Tudi sivi lasje so nekaj posebnega pri mojih letih, a se v tej barvi trenutno počutim res dobro. (smeh) Glasba in moda gresta danes z roko v roki.

Kaj se skriva v vaši omari?

Če bi pokukali v mojo omaro, bi hitro videli, da so v njej stilsko popolnoma različni kosi, ki pa se med seboj dajo odlično kombinirati. Ne maram biti vedno ista, ne maram se ponavljati, rada sem kreativna. Oblečem se glede na razpoloženje. Rada imam drobne vzorce, živahnejše barve in kakšne posebne modne dodatke, ki lepo popestrijo moj videz.

Če se vrneva nazaj h glasbi. Od kod izvirata ta ljubezen in strast do glasbe? So morda starši bili tisti, ki so vas navdušili?

Oče je v mladosti igral trobento, mami pa klavir. Mogoče od tu. (smeh) Že od malih nog sem rada pela in spremljala Evrovizijo.

Imate brata dvojčka. Kakšen je vajin odnos?

Tilen, brat dvojček, je z menoj tudi plesal na odru, v videospotu pa sem hotela imeti samo kolegice iz plesne šole Igen. (smeh) Odlično se ujameva in dopolnjujeva, z njim ni nikoli dolgčas. Imam pa še enega, starejšega brata. Res se imamo radi.

Kako je po takšni zmagi sesti nazaj v šolske klopi in kako so vas sprejeli sošolci na ekonomski šoli?

Razen tega, da imam po šoli res cele dneve zdaj zapolnjen urnik z obveznostmi okoli glasbe, se ni v šoli nič spremenilo. Profesorji in sošolci me podpirajo, zelo. No, mogoče je drugače to, da drugi dijaki zdaj vedo, da pojem, in med odmori poslušajo mojo pesem Ob kavi. (smeh)

MIMA