Mnenja znanih - tokrat o ločitvi cerkve od države

18. 3. 2016

Sta zagovornik tega, da morata biti (in ostati) cerkev in država ločeni, ali pa je vaše mnenje še kako drugačno? Tokrat so bili izprašani: Iryna Osypenko Nemec, Tinca Vomer, Petra Slapar.

IRYNA OSYPENKO NEMEC

To vprašanje buri duhove že ogromno časa. Popolnoma ne moremo izolirati enega od drugega. Lepo bi bilo, če bi se ustvarila primerna simbioza ali sožitje, ki bi spodbujalo sodelovanje v dobrobit vseh državljanov, vernih in nevernih. V Sloveniji je po ustavi Cerkev ločena od države in prav bi bilo, da bi to razumeli v najplemenitejšem smislu in vselej našli skupni jezik in spoštljiv odnos.

TINCA VOMER

Na to vprašanje pa ne bi odgovarjala, ker res proti Cerkvi nisem politično naravnana in nisem za to, da obsojam Cerkev ... Ampak sem vesela, da sem vzgojena v krščanskem duhu, ker menim, da je vsaka vera lepa, če se držiš njenih načel.

PETRA SLAPAR

To je tako nepomembno, saj že v osnovi obe instituciji stojita na zgrešenih temeljih. Vsak komentar je brez pomena. Cerkev kot institucija zagovarja uboge, obubožanost, manj kot imaš, večji človek si. To je zame potuha, da se ljudje smilijo samim sebi in se zadovoljijo s toliko, da preživotarijo skozi življenje in se pustijo izkoriščati drugim.

RANKO BABIĆ

Mislim da. Tako bi bilo bolje za vse. Lepo je, da ima Cerkev toliko bogastva, še lepše bi bilo, če bi ga malo porazdelila. Po veroizpovedi sem pravoslavec. Moja oba dedka sta bila v bivši Jugi komunista, tako da me starši niso nikoli silili v cerkev.