Modrijani: V znamenju tisočerih umetnikov!

Modrijani: V znamenju tisočerih umetnikov! (foto: arhiv revije Lea) arhiv revije Lea
Vir: Lea
25. 10. 2016

Skupini, ob ritmih katere Slovencem zaigra srce, predvsem tistim nežnejšega spola, je skozi svetopisemsko zgodbo o stvarjenju sveta, kot so napovedovali in obljubili – da bo noč povsem drugačna od minulih, a znova navdušujoča – občinstvo uspelo popeljati v celovečerni spektakel.

Brez slabe vesti ga lahko primerjamo s številnimi z velikih evropskih odrov in kljub slavi, ki jo dosegajo, Modrijani ostajajo tako skromni kot takrat, na prvih nastopih ob koncu osnovne šole. Še polnega adrenalina mi je uspelo ujeti Blaža Švaba, med pogovorom sem občutila iskreno toplino in entuziazem, s katerima mu na noge uspe zvabiti tudi tiste v zadnjih vrstah. Moje prvo vprašanje se je seveda glasilo, ali se mu je po dveh nočeh na odru že uspelo spočiti. Z nasmeškom mi je odvrnil, da jim v resnici sploh še ni uspelo zatisniti očesa ...

Ne skoparimo z besedami, če jo označimo kar za noč presenečenj, saj je bila z vodometi in vodnimi površinami, na katerih so plesali, ter dežjem, ki je padal med glasbenimi točkami, prava paša za oči – poleg tisoč nastopajočih (in nekaj štirinožcev), ki so se na dogodku, podnaslovljenim Življenje je ljubezen, zvrstili na odru.

"Zgodilo se je, da je kdo odklonil nastop, ker se v tej zgodbi preprosto ni videl. To cenimo in spoštujemo. Nič ne sme biti na silo. Glasbenik mora začutiti, da je to zanj, in tako ga sprejme tudi občinstvo," je v izjavi za javnost po prvem izmed dveh enakih, a hkrati unikatnih večerih, dejal glavni vokal skupine, Blaž Švab – pa vendar je bila številna karavana glasbenikov na koncu zavidanja vredna, v 'zaodrju' pa je za izvedbo skrbelo kar 15 produkcijskih ekip s 130 člani (z režiserjem Marjanom Kučejem, producentom Smiljanom Greifom ter glasbenim producentom Martinom Juhartom na čelu). To je rezultat dvoletnega truda (od zadnje tovrstne prireditve), predvsem pa intenzivnejših priprav v zadnjih nekaj mesecih, ki so jih organizaciji namenili Modrijani, avtorji prireditve in hkrati ustvarjalci scenarija: "Zadnjih 50 dni smo vadili in vadili ... skoraj vsak dan po več ur, tudi po 12, vmes pa se je rodil še moj sin Gabriel," se poti z nasmeškom spominja član Modrijanov Franjo Oset, njegov zasedbeni kolega in brat Peter Oset pa je dodal: "Bilo je res naporno, a na srečo tudi zelo zabavno, saj smo se polovico časa med napornimi vajami presmejali."

In ne le glasbene zgodbe, ki so jih v sklopu sedmih dni pripovedovali venčki slovenskih zabavnih in narodno-zabavnih uspešnic, tudi nove skladbe (med drugim še čisto svež in javnosti še nepoznan novi singel priljubljenega kvarteta) so dokazovale, kako raznoliko obarvana je pravzaprav slovenska glasbena scena.

Ob ljubljencih slovenskega avditorija so se namreč zvrstili ustvarjalci vseh generacij in raznolikih zvrsti, pomenljiva posvetila, katerih tematika je bila motivacija na osebnih področjih in pomen glasbe v življenju, pa so prek projekcije posredovala velika imena: predsednik Republike Slovenije Borut Pahor (ki je bil v tistem hipu pri obisku slovenskih zdomcev v Argentini), hokejska in boksarska šampiona Anže Kopitar in Dejan Zavec, zlata olimpijca Iztok Čop in Tina Trstenjak ter letošnji svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser. Bo že držalo, kot je po prvem večeru dejal Blaž: "Slovence nas v dobrem najbolj povežeta glasba in šport ..."