Moja mama kuha bolje: V kuhinji večkrat zavre kri

Moja mama kuha bolje: V kuhinji večkrat zavre kri (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lea
8. 10. 2016

Novinarsko pisarno smo za eno dopoldne zamenjali za studijske luči in vonjave domačih receptov, sodelavke za simpatičnega igralca Jana Bučarja in izvrstnega mojstra testenin ter chefa Oštarije Debeluh Jureta Tomiča, namesto slavnih pa tokrat 'razgalili' skrivnosti iz zakulisja šova Moja mama kuha bolje. Tri, dva, ena ... akcija!

Ekipa oddaje, ki je zaradi kombinacije humorja, tekmovalnosti in domačih receptov osvojila srca slovenskih gledalcev, je preverjeno že dobro utečena. Čeprav smo jih zmotili ravno v času kosila (brez okusne hrane na snemanju kuharskega šova seveda ne gre), so nas z veseljem popeljali v zakulisje – od maske in stilistov do studia, v katerem včasih zavre kri med mamami in otroki: "Na snemanju se imamo vedno lepo. Tako starši kot otroci znajo biti ambiciozni, je pa res, da sem si starše bolj zapomnil. Lahko je to zgolj občutek, ker so v poziciji dajanja navodil in posledično so videti bolj zagnani," nam v smehu razloži igralec Jan Bučar, ki se je tokrat prelevil v voditeljsko vlogo.

Dobra volja pripomore k temu, da dolge ure pod studijskimi lučmi potekajo hitreje kot sicer - 25. članska ekipa v že pripravljenem studiu snema kar tri oddaje na dan, vsako po približno 4 ure.

Jan bučar, Voditelj

Če bi se za eno oddajo prelevili v tekmovalca z mamo ob boku, po čem bi zadišalo?

Moja mama veliko in zelo dobro kuha. Kar zadeva njo, bi se lahko lotila vsega, moja izvedba pa bi bila bolj vprašljiva. Sem šibkejši člen. Bi pa verjetno pripravila mlince, zelje in purana, domače jedi ji gredo dobro od rok.

Obstaja jed, ki je ne bi nikoli poskusili?

Polovica menija na Tajskem. Sprva sem bil na popotovanju tamkaj izjemno pogumen, želel sem poskusiti škorpijona, hrošče in kobilice, vendar sem hitro ugotovil, kakšna je pravzaprav priprava teh jedi. Ščurke preprosto vzamejo s tal in vržejo v ponev z oljem. Sem raje zavil na dunajski zrezek s pomfritom. (smeh) Sem za eksperimentiranje, vendar v mejah normale in higiene.

Se je med snemanjem kdaj zgodilo kaj, česar niste vključili v oddajo? Je že komu uspelo zažgati kuhinjo in se spreti z mamo?

Se je že zgodilo, da smo zaradi ureznin morali nehati snemati. Čeprav smo hčerki večkrat povedali, naj si nadene rokavice, nas ni poslušala in zgodila se je manjša nesreča. Tudi v zaodrju je že prišlo do vroče krvi – imeli smo prepir, je pa res, da je bila tista hčerka že sicer jezna na mamo. (smeh) Zažgali pa še nismo nič!

Jure Tomič, Žirant

Jure, kakšne izkušnje imate kot žirant – smo Slovenci dobri kuharji?

Smo, vendar so ljudje malenkost v krču glede receptov. Včasih sem malce razočaran, ker sem prepričan, da doma ne kuhajo tako. Saj ne morejo venomer jesti samo piščanca in rezancev s tunino. (smeh) Seveda pa vzamem v zakup, da jih omejujeta trema in časovna omejitev. Nekaterim otrokom se vidi, da obvladajo, drugim pa to, da ne kuhajo doma. To se vidi takoj, ko primejo v roke nož in čebulo.

Znajo tekmovalni pari sicer dobro sprejemati kritike?

Eni bolje, drugi slabše. Vsako oddajo povem, da naj za dekoracijo ne uporabljajo peteršilja, paprike in paradižnika, a me vsakič znova pričakajo na krožniku. Veste, včasih bi jih vprašal, če bi oni vse to pojedli. (smeh)

Kako pa je pri vas doma? Oče je priznani kuhar, kaj pa mama? Kuha bolje?

Mama je zdravstvena delavka, ampak kuha zelo dobro.

Priporočamo