Mojc Cepuš: Izognite se prezgodnjim dobrotam

Mojc Cepuš: Izognite se prezgodnjim dobrotam (foto: Marko Lepše) Marko Lepše
Vir: Story
29. 5. 2016

V poplavi informacij o zdravem načinu življenja potrošniki le s težavo ločimo zrnje od plev. Tik pred začetkom poletja in tednov, ko se vsaj dekleta pogosteje kot navadno opomnimo na obliko svojega telesa, smo za nekaj hitrih nasvetov o tem, kaj je pravzaprav dobro za nas in kaj ne, povprašali najbolj priznano nutricionistko pri nas, Mojco Cepuš.

Story: Mojca, ste specialistka za zdravo prehrano. Kateri življenjski trenutek pa vas je spodbudil, da ste temu namenili več pozornosti?

Priznati moram, da zelo rada jem sladkarije. Ko sem bila majhna, je moje najljubše kosilo vključevalo zelenjavno juho in palačinke ali slivove cmoke. Ko sem odraščala, sem spoznala, da se tako ne bom mogla prehranjevati in da je za zdravo telo treba pojesti še kaj drugega. Sladkosnedost pa je seveda ostala. (smeh) Tako me je začelo zanimati, kako lahko na varen način pojem sladke stvari in ob tem ostanem zdrava. Tako se je začelo, nadaljevala pa sem izobraževanje o zdravem hujšanju.

Story: Ali imate v prvih toplih dneh za naše bralke kakšen nasvet, kako oblikovati svoj jedilnik?

Seveda! Zdaj je čas spomladanske hrane, zato svetujem, da kupujejo to, kar je najcenejše, saj je to sezonsko in polno vitaminov ter mineralov. Briške češnje, beluši, artičoke ... tega naj bo v tem času čim več na jedilniku.

Story: Čemu pa se je v teh dneh bolje izogniti?

Prezgodnjim spomladanskim dobrotam! Mednje na primer spadajo jagode, ki še nimajo polnega okusa in so polne kemikalij. Sicer pa za vse letne čase velja, da se je vedno najbolje izogniti rafinirani hrani.

Story: Ribe se sicer znajdejo na skoraj vsakem jedilniku zdrave prehrane, zakaj pa so v resnici tako blagodejne za naše zdravje?

Ribe so odličen vir beljakovin, fosforja in selena. Beljakovine so pomembne za izgradnjo telesa, tudi kosti, fosfor je potreben element za zdrave zobe in kosti, selen pa za zdravo delovanje ščitnice. Vsebujejo tudi B 12, B 6, niacin, vitamine, ki so med drugim odgovorni tudi za dobro psihično kondicijo. V povprečju imajo tudi manjšo energijsko vrednost v primerjavi z drugim mesom.

Story: Kaj pa tunina?

Tunina je prav tako odličen vir beljakovin, izstopa pa še po visokih vrednostih tiamina, ki skrbi za zdrave mišice in živce, riboflavina za lažje prenašanje stresa, niacina za zdrave celice in lepo kožo ter vitamina B 6, ki sodeluje pri presnovi beljakovin. Prav tako je dober vir fosforja in selena, minerala, ki vplivata na zdravje mišic, kosti, ščitnice in plodnost.

Story: Pa je lahko rib kdaj preveč? Vemo na primer, da naj se meso na jedilniku ne bi znašlo prav vsak dan ...

Tudi rib lahko pojemo preveč. Mesa naj bi pojedli od 300 do 600 g na teden. Ribe so sicer bolj priporočljive, saj vsebujejo malo nasičenih maščob in več nenasičenih maščob, kar blagodejno deluje na naš srčnožilni sistem. Tako je priporočljivo, da ribe jemo dvakrat na teden.

Mojčin primer zdravega jedilnika

"Tunina se odlično poda k solati. Moja trenutno najljubša je sicer zelena solata z malim kuhanim krompirjem, pločevinko tunine, malo boba (odlična stročnica z blagim okusom, namesto boba lahko uporabite čičeriko ali bel fižol) in prelivom iz jogurta, gorčice, bučnega olja in koprca. Če v solato damo malo več krompirja, je to kosilo, če ga damo malo manj, pa večerja."

Pikantna tunina solata Rio Mare z žiti in zelenjavo

Sestavine (za dve osebi)

  • 1 konzerva tunine Rio Mare s čilijem
  • 30 dag kuhanih žit (pira, ječmen, riž)
  • 1 korenček
  • 6 črnih oliv
  • 10 dag mladega kravjega sira
  • šopek svežega origana
  • šopek peteršilja
  • balzamični kis
  • poper
  • sol

Priprava:

Žita skuhamo v slanem kropu in jih dobro ohladimo. Olive razkoščičimo in jih narežemo, korenček narežemo na velikost vžigalic, sir pa na majhne kockice čim bolj enakih oblik. Peteršilj in origano nasekljamo na drobno. Vse sestavine damo v veliko skledo, začinimo z balzamičnim kisom, po želji dodamo še sol in poper.

Namig: Okusna solata naj v hladilniku počiva vsaj 30 minut, da se okusi dobro premešajo med sabo. V vročih poletnih dneh bo še posebej prijala dobro ohlajena solata, ki jo pripravite dan prej.

Napisala Kaja Milanič

Fotografije Marko Lepše

Značke: Mojca Cepuš
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story21/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 21/2016

Story 21/2016, od 19. 05. 2016