Mojca Cepuš: Večina mitov ne drži

”Z uravnoteženo prehrano in zmernim hujšanjem se vse te 
težave uredijo zelo hitro.“ (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
13. 5. 2016

"Zdrava prehrana je samo del zdravega življenja," pravi nutricionistka Mojca Cepuš, ki bo 14. maja z vami delila svoje znanje in vam odgovorila na vprašanja o prehrani na Maxi dnevu z revijo Story v Maxi klubu.

Story: Mojca, ukvarjate se s prehranskim svetovanjem. Nam lahko zaupate, kaj vas stranke najpogosteje vprašajo? Kaj jim povzroča največ preglavic, kar se tiče zdrave prehrane?

Najpogosteje vprašajo, ali nekateri miti o prehrani držijo. Ali je res, da kruh, banane in krompir redijo, da je solata s piščancem super za hujšanje, zakaj zvečer ne smejo jesti sadja ... Moram reči, da velika večina mitov ne drži oziroma jih razlagajo napačno. Sadje se na primer med hujšanjem lahko je tudi zvečer, solata s piščancem je zelo slaba izbira za kosilo med hujšanjem, in ne, krompir, banane in kruh ne redijo!

Story: Pa bi lahko izpostavili dogodek, zaradi katerega se najpogosteje obrnejo na vas? Morda kakšna bolezen, kakšen drugi življenjski trenutek?

Ukvarjam se s prehranskim coachingom, ki pokriva področje hujšanja. Torej je najpogostejša težava mojih strank težava s težo. Veliko je tudi ljudi, ki imajo poleg s preveliko težo težave tudi s srčnožilnimi boleznimi in diabetesom. Z uravnoteženo prehrano in zmernim hujšanjem se vse te težave uredijo zelo hitro.

Story: Kako pa bi opisali prehranjevalne navade Slovencev? In kaj je največja napaka pri njihovi prehrani?

Slovenci ne zajtrkujejo, tudi dopoldan pojedo premalo, popoldan, ko pridejo domov, pa oropajo hladilnik. Zelo malo je takšnih, ki jedo preveč. Težava je v tem, da jedo napačno hrano ob napačnem času.

Story: Lahko našim bralkam poveste, kakšen je zdrav sezonski obrok v tem letnem času?

Jejte tisto, kar je najcenejše. To je namreč lokalna in sezonska hrana. Za pomlad bi bila to omleta s čebulo in šparglji za zajtrk, jagode za malico, za kosilo mlad krompir s prelivom iz koprive in drobnjaka, zraven pa kakšen manjši kos mesa in seveda solata, za malico kefir - za zdravo črevesno floro - in za večerjo ovseni kosmiči z žličko presnega kakava in pestjo jagodičevja, če ga imamo še kaj v skrinji od lani, za tiste, ki hujšajo, pa dobra zelenjavna juha mladega zelja in brokolija.

Story: Pa je vaš nasvet v preteklosti sicer poiskala tudi kakšna znana Slovenka?

Seveda, kar nekaj je bilo tudi znanih Slovencev. Žal ne smem razkriti imen.

Story: Kaj je vas navdušilo za delo na tem področju?

Že od majhnega me zanima vpliv hrane na telo. Ko sem bila mlajša, sem se največ ukvarjala s tem, kako lahko pojem kar največ sladkarij in se čim manj zredim ali vplivam na svoje počutje. Takrat si seveda nisem mislila, da bo to zanimanje preraslo v moj poklic. Zdaj sem svojo zvedavost razširila in me zanima vpliv hrane na celotno telo, počutje in ohranjanje zdravja. Seveda pa pridobljeno zanje o sladkarijah nikakor ne škodi. Letos teče osmo leto, odkar imam svojo prakso, in vse bolj se kaže, da sta delo z ljudmi in pomoč pri hujšanju moj resnični poklic. Za zdaj si ne predstavljam, da bi opravljala katerokoli drugo delo s takšno vnemo.

Story: Ali sledite tudi vi že od nekdaj zapovedim zdrave prehrane, ali ste se v večji meri temu posvetili ob posebnem življenjskem dogodku?

Zelo rada bi rekla, da se od nekdaj zdravo prehranjujem, a žal ni tako. Tudi danes se ne prehranjujem popolnoma zdravo, saj se na mojem jedilniku prepogosto znajdejo sladkarije. Pojem seveda tudi veliko zelenjave, sadja, polnovrednih žitaric, stročnic, ne jem predelanih mesnin ... Torej, se približujem temu, da bom nekoč morda lahko rekla, da jem zdravo. Sem se pa z leti naučila tudi to, da je zdrava prehrana samo del zdravega življenja. Pomembno je namreč tudi, da smo izpostavljeni čim manjšemu stresu, da se poskušamo čim več zabavati in smejati. Če bi morala reči, kje imam največ prostora za izboljšave, bi rekla, da moram jesti maj sladkarij in si vzeti več časa za zabavo in druženje z bližnjimi.

MAXI DAN Z REVIJO STORY

Pridružite se nam!

Drage bralke revije Story! Vabljene v Maxi klub v Maxiju v Ljubljani, da vas pocrkljamo s tremi predavanji. Vstop je prost, število mest je omejeno, zato se čim prej prijavite, da pridete v našo družbo!

Za vas smo pripravili tri zanimiva predavanja o modi in lepoti: o negi in ličenju boste izvedeli iz prve roke od priznane kozmetične znamke Clinique, nutricionistka Mojca Cepuš vam bo zaupala, kako se ubraniti večernega ropanja hladilnika, kako preprečiti telesno in čustveno potrebo po nepravilni hrani, s svetovalko za kulturo oblačenja Leo Pisani pa boste izvedeli, kako z obleko narediti najboljši vtis, in izdelali nekaj sodobnih stajlingov.

Prijave na: story@adriamedia.si

Maxi dan z revijo Story bo 14. maja v Maxi klubu

  • Maxi, Trg republike 1, Ljubljana, 1. nadstropje,
  • začetek ob 9. uri, zaključek ob 13. uri.

Vstop možen samo ob prijavi na e-poštni naslov: story@adriamedia.si.

VSTOP PROST. Število mest je omejeno.

URNIK DOGODKA

9.00-10.15 NEGA IN LIČENJE (Clinique)

10.15-10.25 odmor

10.25-11.40 ZDRAVA PREHRANA (Mojca Cepuš)

11.40-11.50 odmor

11.50-13.05 STIL (Lea Pisani)

Napisala: Kaja Milanič

Značke: Mojca Cepuš
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story19/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 19/2016

Story 19/2016, od 05. 05. 2016