Mojca Mavec: Dvakrat blizu središča strahu in trepeta

Mojca Mavec: Dvakrat blizu središča strahu in trepeta (foto: Kaja Milanič) Kaja Milanič
Vir: Story
20. 8. 2016

Med slovenskimi televizijci je Mojca Mavec brez dvoma tista, ki je na letalskem sedežu v zadnjih letih nabrala največ kilometrov. Medtem ko se številni Slovenci zaradi raznovrstnih groženj bojijo potovati, pa priljubljena rdečelaska svet še kar naprej raziskuje z lahkotnim korakom, čeprav je bila v zadnjem času kar dvakrat blizu središč strahu in trepeta ...

Na začetku meseca smo na nacionalni televiziji lahko začeli spremljati nove oddaje Čez planke. Oddaja, ki jo Mojca zdaj ustvarja kar 16 let, se je s svojo simpatično zvedavostjo hitro usedla v srca ljubiteljev tujih dežel, in glede na ljubezen, s katero se Mojca vsakič odpravi na pot, pravzaprav niti ne bi moglo biti drugače.

"Oddaja Čez planke je oddaja o ljudeh, predvsem pa je vse v oddaji daleč stran od turizma. Seveda predstavim zanimivosti neke tuje dežele, ampak to je samo okvir," nam je povedala Mojca in dodala, da je bila tudi v novih oddajah z izbiro destinacij in tematik aktualna.

"Dobro je, da je oddaja čas, v katerem živimo. Za nami je razburkano leto. Leto zidov, ograj, ovir. Lani smo jih tudi sami postavljali pred migranti z Bližnjega vzhoda," je pojasnila 42-letnica, ki jo bomo v prihodnjih tednih lahko spremljali na poti po Spodnji Saški, Kitajski, Šrilanki in Belfastu.

In čeprav si na malih zaslonih obetamo zanimive tuje pustolovščine, se je letošnje poletje le majhen odstotek Slovencev opogumilo in se na počitnice odpravilo z letalom. A kot pravi Mojca, s pametjo v rokah pravega razloga za strah pravzaprav ni.

"Jaz nikoli ne gledam tako na svet. V resnici nikoli nisem razmišljala tako, da bi nekam šla in razmišljala o tem, kaj se mi lahko zgodi. Prej obratno. Mislim, da se mi prej lahko kaj zgodi v Sloveniji. Že samo, ko grem čez cesto, ker ljudje tako vozijo ... Verjemite, da je več Slovencev umrlo v prometnih nesrečah. Sama še nisem slišala za Slovenca, ki bi umrl v terorističnih napadih. In morda je dobro gledati drugače na svet. Čeprav me je letos presenetil skorajšnji vojaški udar v Istanbulu, ko sem bila na poti na severni Ciper. Za las sem ušla tudi terorističnemu napadu v Bruslju, saj sem bila na letališču le nekaj ur pred tem ... Ampak če tako gledaš, lahko iščeš samo slabe stvari in nesreče," nam je pojasnila in dodala, da o tem nikoli ne razmišlja.

"Nisem pa naivna. Če grem na neko območje, kjer obstaja potencialna nevarnost, seveda ne bom izzivala nesreče," nam je povedala in dodala, da je s snemalcem v imenu oddaje obiskala tudi resnično nevarne kotičke sveta.

"Šla sem na primer v eno izmed najnevarnejših favel na svetu, v Riu. Tam sem snemala, videla sem otroke z orožjem, ki so šli za nami ... Vendar vedno najdem nekoga, ob katerem se počutim varno in ki mu lahko zaupam. Nikoli ne gledam na življenje kot na neko nevarnost, je pa seveda pomembno, da vzameš pamet v roke," pojasnjuje priljubljena popotnica, ki se v tuje dežele navadno odpravi le v družbi snemalca.

Čeprav Mojce takšni in drugačni svetovni nemiri ne bodo ustavili pri uresničevanju njenega poslanstva, tudi sama ni imuna proti takšnim in drugačnim prizorom z vojaško obleganih področjih, po katerih je sama še pred časom raziskovala.

"Zelo hudo mi je na primer za Egipt, ki se je po revoluciji močno spremenil. Pred kratkim sem bila v Kairu, ki je zdaj popolnoma drugo mesto. To me je izredno pretreslo. Severna Afrika se je močno spremenila. Šestnajst let profesionalnega popotništva je veliko. Vmes je nastalo veliko novih držav, vendar upam, da na Balkanu ne bo več nobene nove," je povedala in dodala, da je velike spremembe zaznala tudi v Braziliji.

"Ko sem jo obiskala prvič, je bila to dežela, polna optimizma. Spomnilo me je na prvo obdobje Slovenije tik po osamosvojitvi, ko je šlo vse navzgor, vendar je nikoli več nisem tako doživela. Zdaj ji bodo olimpijske igre sicer za trenutek nadele rožnata očala, pa vendar ne bo več, kot je bilo," še pojasnjuje Mojca.

Napisala in fotografije Kaja Milanič, osebni arhiv

Značke: Mojca Mavec
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story33/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 33/2016

Story 33/2016, od 11. 08. 2016