Mojca Mavec: "Gregorjevo je izredno lep in tako lepo povezan s starimi običaji!"

20. 2. 2017 | Vir: Story
Deli

Valentinovo je v zadnjih letih del velikih polemik. Na eni strani so tisti, ki so vanj preprosto zaljubljeni, na drugi pa tisti, ki bi se rdečim izložbam in balonom v obliki src najraje izognili. O prazniku, ki je v zadnjih letih mimogrede s programa praznovanj skorajda izrinil gregorjevo, smo poklepetali z eno izmed najbolj priljubljenih voditeljic pri nas, Mojco Mavec.

In prav o gregorjevem se je veliko govorilo, ko je beseda nanesla na praznovanje tega ameriškega praznika. "Valentinovo je hecen praznik, še posebej, ker včasih ljudje tako na silo spravlja v zadrego," nam je namreč pojasnila in dodala, da zadrega najpogosteje nastane zaradi daril. "Človek naj bi ta dan povedal kaj lepega, podaril rože. Za valentinovo se vidi, kako zelo smo iz forme, kar se tiče drobnih pozornosti in nežnosti. Včasih prav pogrešam staro dunajsko šolo. Tako pri dekletih kot fantih," je namreč pojasnila Mojca in dodala, da je nasprotno od tega gregorjevo njej zelo ljub praznik. "Gregorjevo je izredno lep in tako lepo povezan s starimi običaji pri nas, a kaj, ko smo jih večinoma že pozabili. V oddaji Dobro jutro vsako leto obudimo spomin na gregorjevo, sploh radi opozarjamo na stare tradicije," je pojasnila voditeljica, ki je z ekipo ustvarjalcev oddaje Dobro jutro pretekli vikend zaznamovala 15 let ustvarjanja omenjene oddaje.

Lansko valentinovo je Mojca tako preživela v studiu oddaje, kjer je za studijskim štedilnikom gostila znane pare, kot nam je povedala, pa je tudi sama velika navdušenka nad kuhinjskimi spretnostmi, ki se jih je veliko naučila prav pred kamero. "Rada kuham, tudi zato, ker mi ni vseeno, kaj jem. In še tako enostavno nekomu polepšaš dan, domača pašta, kozarec vina in takoj pozabiš, da je zunaj nor in zmešan svet," je namreč povedala in dodala, da je v preteklih letih poskusila že z veliko različnimi načini zbiranja kuharskih idej in receptov. "Imela sem že vse, zapiske, izrezke, odrezke, printe, babičino kuharsko knjigo, a z leti ugotoviš, da enostavno ne potrebuješ več toliko receptov, ko enkrat spoznaš osnove, samo še dodajaš domišljijo, curry s to in ono zelenjavo, dahl na sto in en način, tortilja je lahko tudi z ohrovtom in sladkim krompirjem. Je pa nekaj kuharskih knjig, ki mi dajo zalet, da preizkusim kaj novega. Prva samostojna kuharska knjiga Tomaža Kavčiča denimo. Njegova ideja za carbonaro s cvetačo je tako originalna in enostavna, da jo z veseljem delim naprej," nam je še povedala.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Primož Predalič

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec

Nova Story že v prodaji

Story 07/2017

Story 07/2017, od 09. 02. 2017