Mojca Mavec o vladarjih sveta

Mojca Mavec o vladarjih sveta (foto: Marko Vavpotič) Marko Vavpotič
Vir: Lady
21. 10. 2017

Denar, sveta vladar. Kaj sveta. Dovolj je že, če greš do ZDA. Ekipa Donalda Trumpa ima več premoženja kot povprečni Američani skupaj.

In to je dovolj, da krojijo svet po svoje. Medtem ko smo svoj čas govorili zgolj o tistih z denarjem in brez, danes govorimo o bogatih in nesramno bogatih. V zadnjem letu je pet najbogatejših Američanov prispevalo več kot 60 milijard k svojemu premoženju. Kar štirje od njih so ustanovitelji zdaj že legendarnih tehnoloških podjetij. Gates že leta kraljuje na vrhu lestvice najbogatejših, čeprav se sam nima za nesramno bogatega, ker prek svoje fundacije pomaga ljudem. Buffet je letos celo kritiziral Trumpovo politiko, ki bogatim še dodatno omogoča, da kopičijo premoženje. Večino svojega, tako Buffet, bo razdelil po smrti.

Bogat. Bogatejši. Nesramno bogat. Kriteriji so različni. V Evropi velja, da je 300 tisoč evrov zelo veliko denarja, za druge si prebogat že zgolj, če nesramno zapravljaš svoj denar. Če imaš svoje letalo in bi šel še z raketo v vesolje. Če v Mumbaju zgradiš najdražjo stavbo na svetu, okoli nje pa živijo ljudje, ki shajajo z bednim dolarjem na dan.

Nisem ravnodušna do denarja. Kot nekdo, ki že toliko let dela na svobodi? Še kako dobro vem, kako lepo ga je imeti. In kako težko je brez njega.

Trump zagotavlja, da je predsednik vseh državljanov, a v svojem kabinetu je zbral same bogate, ker edino tako po njegovo lahko spremenijo svet. A kakšen je ta svet, se sprašujem. Veliko denarja pomeni tudi veliko skrbi, da ga boš nekoč lahko izgubil. Potem pa imam že raje svoje povprečno življenje, kjer občasno zaslužim nekaj denarja in je potem toliko bolj veselo iti na kavo ali kosilo. Bogastvo je relativno. Za večino je največ vredno z majhnimi stvarmi razveseliti ljudi.