Mojca Mavec: Pometla je pred svojim pragom, zdaj bo pa še drugje

7. 3. 2012 | Vir: Lea
Deli

Priljubljena voditeljica je za TVS pripravila nove oddaje Od njive do mize, v katerih nam z Barbaro Zrimšek predstavljata zanimivosti o lokalno pridelani hrani. Mojca se tudi osebno zaveda, kako pomembno je, kaj damo vase, zato je tudi sama že postala prava kmetovalka.

Lea: Z novim letom so se tudi vam zgodile spremembe, kajne? Mislim predvsem na tiste, povezane s službo, saj ste ostali brez oddaje Čez planke, snemati pa ste začeli novo ... Ste zadovoljni s spremembami?

Mavec: Seveda nisem. Zlasti me moti način, kako se v naši hiši včasih odvijajo stvari. Povsem potihoma, nihče nič ne reče, zakaj, kako, hodimo drug mimo drugega, kot da ne bi vsa ta leta delali skupaj. Je pa res, da je oddaja Čez planke takšna, da jo lahko vedno znova obudiš in žal bi mi bilo, da je ne bi več ustvarjali, saj je imela vsa ta leta zveste gledalce in je obravnavala teme, ki spadajo v program nacionalne televizijske hiše.

Lea: Zdi pa se mi, da vse bolj delate tisto, kar imate res radi, kajne? Kajti kariero ste začeli s povsem drugimi tematikami ...

Mavec: No, na televiziji sem začela zelo mlada v glasbenih, razvedrilnih oddajah in dobro je, da greš počasi naprej, se razvijaš, odkrivaš nove teme. Je pa res, da morda moj način dela ostaja podoben – kako na bolj poljuden način prikazati tudi resnejšo tematiko, kot je evropska politika, ali okoljske teme in tako morda pritegniti pozornost čim širšega kroga gledalcev, ki sicer takih vsebin ne bi spremljali. Zanimajo me zgodbe o ljudeh, pa naj si bo to v tujini ali pa pri nas na podeželju. Zanimive zgodbe so povsod.

Lea: Ste se med pripravo na prve oddaje kaj zgrozili nad podatki o tem, kako se manjša samooskrba s hrano v Sloveniji?

Mavec: Saj že pri svoji družini in prijateljih opažam, kako malokrat preverimo, od kod prihaja hrana na naše mize. Ljudje sploh ne berejo deklaracij. Slovenija mora danes uvažati več kot polovico hrane. To je velik problem, saj se na dolgih poteh, ki jih prepotujejo uvožena živila, izgubi veliko koristnih hranilnih snovi, hkrati pa škodujemo tudi domačemu kmetijstvu, saj s tem, ko ne spodbujamo domače proizvodnje, ne ustvarjamo novih delovnih mest.

Več v reviji Lea.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec