Mojca Mavec: Življenje je eno samo popotovanje

Mojca Mavec: Življenje je eno samo popotovanje (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lea
10. 12. 2016

Večna popotnica, ki skozi besede slika dogodke, ljudi in njihove življenjske zgodbe z vsega sveta. 

Tokrat smo se pogovarjali s priznano slovensko TV-voditeljico in večno popotnico Mojco Mavec o njenih načrtih, o državah, ki so jo najbolj očarale, in o vtisih, ki še danes orisujejo njene sanje in ji narekujejo, katera destinacija bo naslednja. Tokrat sanja o Ugandi

Vsi vemo, da so potovanja vaša strast, koliko držav ste do danes že obiskali?

Uh, težko rečem, koliko držav je že za menoj, potovanja sem vedno merila v vtisih, zgodbah in ljudeh, ki sem jih spoznala, nikoli v kilometrih. Je pa dobro, da vedno znova nastane kaka nova, držav mi zagotovo ne bo zmanjkalo.

Tokrat ste odpotovali v New York. Zakaj prav tja? Kak poseben razlog?

Ker je bil poleg Ria de Janeira letos to zagotovo najboljši kraj za spremljanje olimpijskih iger. Mesto je talilni lonec, to drži, a ob velikih športnih tekmovanjih posamezne skupnosti spet pridejo do izraza. Naenkrat je pomembno biti Italijan, Slovenec ali Kitajec. V New Yorku je vedno fantastično vzdušje. Drugi razlog je bil obisk Bronxa in spoznavanje lokalne kuhinje. Posnela sem reportažo o 'soul foodu' in priznanem kuharskem mojstru Marcusu Samuelssonu v predelu mesta, kamor te še pred leti nihče ne bi povabil na kosilo.

Kater država in celina sta vas najbolj očarala in zakaj?

Iskreno? Bolj ko potujem, bolj mi je všeč Evropa! Težko boste kje našli takšno raznolikost kultur in narave kot na stari celini.

Bi sebe lahko poimenovali večna popotnica?

Pa saj je življenje eno samo potovanje, vedno nekje, z nekom stopamo na skupno pot in se morda spet razidemo na križišču, gremo čez drn in strn do zadnje postaje.

Kako si navadno organizirate potovanje, na kaj nikoli ne smete pozabiti?

Najpomembnejše je, da vem, kdaj točno grem in kdaj točno pridem nazaj. Ne maram odprtih možnosti in predolgih poti po svetu. Rada sem v nekaj krajih, kjer najdem zanimive zgodbe, ne križemkražem po vsej deželi. Obožujem kratke, intenzivne poti. In glede na stvari, ki jih še počnem v življenju, se rada vračam tudi domov.

Kaj pa stroški, kako jih krijete – vse sami financirate?

Ko pripravljam oddajo Čez planke nekaj stroškov krije RTV Slovenija, nekaj sama s pomočjo sponzorjev.

Videli smo, da se zadnje čase povezujete tudi s spletno potovalno agencijo Tripsta. Zakaj in kaj vse vsebuje vaše sodelovanje?

Tripsta se zdi idealna za moje poti, ker mi ponudi več možnosti za pot in ugodne cene letalskih vozovnic. Zame je pomembno tudi to, da sodelujem z veliko korporacijo. Če z njimi potuje več kot milijon zadovoljnih potnikov, bo gotovo tudi moja pot brez napak in zapletov. To pa je zame zelo pomembno! Dobro je tudi, ker so izredno ažurni in dostopni resnično 24 ur na dan, tudi v slovenskem jeziku, v nasprotju s podobnimi spletnimi agencijami. Dogovarjamo se, da bi v novi sezoni postali partnerji pri oddaji Čez planke.

Kam boste leteli v bližnji prihodnosti in kje vse vas bomo lahko spremljali?

Pred kratkim smo prejeli vabilo ministrstva za gospodarstvo iz Ugande. Z oddajo Čez planke poskušam slediti tudi aktualnim žariščem po svetu – letos smo opazovali dogovore o združitvi Cipra in posledice vojaškega udara v Turčiji, snemali smo v Belfastu, v tem še vedno brutalno razdeljenem mestu, ki ga po brexitu ne čaka nič dobrega. Že dolgo časa nismo snemali v Afriki. Morda je prav to vabilo spet priložnost, da se vrnemo na celino, o kateri tudi v naših medijih še vedno poročamo zelo enostransko. Kdo ve, morda me tudi tja popelje prav Tripsta.

Priporočamo