Mojca Redjko: Otroci uživajo v predstavah

24. 3. 2016
Deli

Mariborsko Lutkovno gledališče je zagotovo stičišče neposredne interakcije v pravljični svet naših najmlajših, ki pod taktirko umetniške vodje Mojce Redjko uspešno pluje že desetletja.

Pred nekaj leti je LGM dobil tudi nove prostore v prenovljenem minoritskem samostanu na Lentu.

"Nova lokacija je sprožila lutkovni bum. Zdaj se je stanje umirilo, a je obisk predstav v domačem gledališču dvakrat večji kot pred selitvijo v prelep minoritski samostan. Okoli 65.000 obiskov beleži naš 25-glavi kolektiv," pove Mojca. Seveda pa to ni edini uspeh.

Pred dvema letoma so obeležili 40. obletnico delovanja.

"V 40 letih se je gledališče do konca profesionaliziralo, k čemur so pripomogli tudi ustrezni pogoji delovanja po jeseni 2010. Gledališče velja za tisto, ki postavlja visoke standarde na področju slovenske lutkovne umetnosti. Program je drzen, a komunikativen, žlahtno začinjen s spoštljivim vnašanjem tradicionalizma. Mariborska publika ima izjemno rada svoje lutkovno gledališče, predvsem pa se med ustvarjalci in obiskovalci razvija dragocen odnos izmenjave in refleksije, kar podpira nadaljnji razvoj. Otroci imajo nekatere predstave preprosto radi, mnogi se tudi vračajo, ponavljajo besedilo skupaj z igralci, prepevajo pesmice, kot da bi v roke večkrat vzeli isto igračo. Predstave so zares tehtno premišljene v vseh svojih elementih – od uprizoritvene predloge, torej besed in tematike, prek likovnosti, tehnologije, zvoka in glasbe pa vse do sporočila. Poskušajo biti celovite, hkrati pa ne moralistične, temveč spodbudne v poudarjanju domišljije, radovednosti in ustvarjalnosti. Vse v skladu s sodobnimi teorijami razvojne psihologije in vzgoje skozi umetnost, ki poudarjata predvsem izkušnjo lepega kot temelj celostnega doživljanja umetnosti."

MIMA

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord