Mojmir Marko Šiftar: Boril se bo za naziv naj mladega kuharja

22. 8. 2017 | Vir: Lady
Deli
Mojmir Marko Šiftar: Boril se bo za naziv naj mladega kuharja (foto: Dean Dubokovič)
Dean Dubokovič

Za izbor najboljšega mladega kuharja sveta je odgovorna organizacija, ki med drugim oblikuje lestvico 50 najboljših restavracij na svetu (The World´s 50 best restaurants), na kateri sta se do zdaj pojavili že dve slovenski imeni, in sicer Restavracija JB ter Hiša Franko. Pod njihovim okriljem prav tako poteka izbor najboljše kuharice na svetu (The World´s best female chef), ki je letos postala Slovenka Ana Roš.

Na tekmovanje S.Pellegrino Young Chef 2018, ki poteka že četrtič, se vsako leto prijavi ogromno kuharjev do 30. leta. Letos se je za naslov najboljšega mladega kuharja odločilo potegovati več kot pet tisoč mladih kuharjev z vsega sveta. Prijavljeni so razdeljeni na 21 regij, v polfinale pa je izbranih po 10 posameznikov iz vsake regije, ki se borijo za mesto v finalnem izboru, ki bo potekal v Milanu junija prihodnje leto.

Od začetka februarja do konca aprila potekajo internetne prijave posameznikov. Jedi, ki jih mladi kuharji pripravljajo, morajo predstavljati kuharja samega ter okolje, iz katerega prihaja. Ocenjevalci s priznane italijanske kulinarične šole Alma med vsemi prijavljenimi izberejo 10 polfinalistov iz vsake regije po načelu petih zlatih meril: sestavine, spretnost, inovativnost, lepota in sporočilo. Polfinalni izbori bodo potekali do 31. decembra letos v vsaki izmed 21 regij, polfinalisti pa bodo jedi predstavili izbrani komisiji priznanih kuharjev regije. Iz vsake regije bo komisija izbrala najboljšega mladega kuharja, ki bo jed lahko predstavil na finalnem izboru.

Junija 2018 se bo v Milanu na finalnem dogodku zbralo vseh 21 regijskih zmagovalcev, ki se bodo potegovali za naziv najboljši mladi kuhar na svetu. Jed bodo morali pripraviti za 20-člansko komisijo, v katero se uvrščajo najbolj priznani svetovni kuharji.

Vajen močne konkurence

Mojmirjeva jed 'tradicija kolin', ki na moderen način priprave prikazuje potek celotnega dne ob zakolu prašiča in vse navade, povezane s kolinami, je prepričala komisijo, da se je uvrstil v polfinalni izbor v regiji Vzhodne Evrope in tako postal eden izmed 210 najboljših mladih kuharjev na svetu.

Avtor knjige 44 odtenkov čaja ter nekdanji kapetan slovenske mladinske kuharske reprezentance je vajen velikih tekmovanj in se lahko pohvali z marsikaterim že pridobljenim priznanjem, pa vendar, naziv najboljši mladi kuhar na svetu zanj še vedno ostaja velik izziv. "Če se posameznik drži načela 'bodi najboljši v tem, kar počneš', je njegov trud prej ko slej povrnjen."

Anja Plesec Kontrec

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord