V restavraciji Evergreen, ki se bohoti ob robu smledniškega igrišča za golf, kraljuje mladi kuharski mojster Mojmir Šiftar.
Kljub mladosti si je Ljubljančan prekmurskih korenin izbral lepo zakladnico izkušenj ter si prislužil laskavi naziv mladi talent gastronomskega vodnika Gault&Millau.
Story: Čestitke ob izjemnem uspehu. Kakšen pomen ima tovrstni naziv v svetu kulinarike?
Tako kot vsaka stvar ima tudi ta naziv pomen tolikšen, kot ga posameznik zna izkoristiti. V mojih očeh je to edinstvena priložnost, da lahko nekaj povem, in svet bo slišal prej, kot bi pred dobljenim nazivom. Je velika čast, a hkrati odgovornost. Želim si, da bi navdušil še več mladih za naš poklic in jih prepričal, da je vredno kdaj potrpeti in se boriti za zastavljene cilje.
Story: Če se ne motim, ste kuhanje vzljubili med tem, ko ste pri kuhi pomagali mami. Kateri njen kuharski nasvet vam še danes odzvanja v ušesih?
Bolj kot nasvet mi je ostala ta strast do kuhanja dobre hrane. Vedno je skuhala dobro, da smo vsi bili potešeni, in to je bistvo kuharije!
Story: Kdaj pa ste v kuharskih veščinah prekosili domače?
Pravzaprav jih še nisem oziroma ne vem, ali bom kdaj lahko kuhal bolje kot mama. (smeh)
Story: Ob praznikih dobite mesto ob štedilniku ali za vašo lakoto poskrbijo drugi?
Če ravno ne ustvarjam v restavraciji in sem prost, potem tudi doma kaj zakuham. Se pa ravno tako rad prepustim užitkom, ko kuha nekdo drug.
Story: Menite, da je mladost prednost ali slabost?
Zagotovo prednost. V mladosti je posamezniku dovoljeno več prostega razmišljanja in svobode.
Story: Vaša najljubša sestavina je čaj, ki ste mu posvetili tudi avtorsko knjigo 44 odtenkov čaja. Kdaj ste tako vzljubili to sestavino?
Prvič sem se s čajem kot sestavino srečal na Višji šoli za gostinstvo BIC Ljubljana, kjer smo v okviru vaj pri predmetu harmonija okusov pripravljali pethodni meni z vključevanjem pravih čajev kot sestavino. To je bila ljubezen na prvi pogled, ki se je samo še stopnjevala.
Story: Katera sestavina pa je najmanj hvaležna?
Z bujno domišljijo je pravzaprav ni.
Story: Kje se vidite čez desetletje?
V kuhinji, med ustvarjanjem, pa naj bo to kjerkoli.
Nagrade se kar vrstijo: Izvrstni Kavalovi chefi
Ob izidu prvega vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2019 so se poklonili slovenski gastronomiji. Izid vodnika je pomemben korak za slovensko kulinariko in z njo tudi za turizem, saj se naša država čedalje bolj uveljavlja kot vrhunska kulinarična destinacija. Na dogodku so se s svojimi jedmi predstavile restavracije, ki jim je vodnik podelil tri in štiri kuharske kape, prav tako vinarji iz vseh naših vinskih dežel. Po štiri kape je dodelil šestim restavracijam, s tremi kapami se ponaša 25 restavracij in gostiln. Chef leta je postal Kavalov chef Igor Jagodic, ki skrbi za mojstrske in do zadnje malenkosti izpiljene jedi v vrhunski restavraciji Strelec na Ljubljanskem gradu. Živi za kuhinjo in svoje goste ter pooseblja vse vrednote, za katere se zavzema Gault&Millau.
GAULT&MILLAU SLOVENIJA: Postal je mladi talent 2019
Mojmir Štiftar je postal mladi talent 2019: “Njegova mladost je vir drznosti, ustvarjalnosti, zagnanosti in prej prednost kot ovira. Mladi chef kaže zdravo ambicioznost, ki je ne skriva. Prav tako ne skriva, da je zaljubljen v čaj, saj je izdal knjigo 44 odtenkov čaja; zanj pravi, da je njegova najljubša sestavina pri kuhanju in ga rad uporablja tudi na svojih krožnikih. Na tekmovanjih v tujini si je že prikuhal več medalj, zdaj ustvarja v restavraciji Evergreen v Smledniku,” so pojasnili v Gault&Millau Slovenija 2019, ki je v Mojmirju Šiftarju in njegovih krožnikih prepoznal talent, strast in predanost ter ga izbral za najobetavnejšega mladega chefa.
Besedilo: Nika Arsovski // Fotografiji: Goran Antley