Mož pokojne Simone Weiss odkrito: "Preveč je bilo bolečine."

Mož pokojne Simone Weiss odkrito: "Preveč je bilo bolečine." (foto: Miša Margan) Miša Margan
23. 12. 2020

V teh dneh mineva peta obletnica smrti glasbenice Simone Weiss, ki je med svojimi oboževalci veljala za kraljico ljudskih src. Njen mož pa se v teh dneh spominja, kako se je ob Simoni odvijala tudi njegova skladateljska kariera, ki jo zdaj počasi znova oživlja.

Res je, skladatelji smo vedno nekje v ozadju, poznajo nas glasbeniki, za poslušalce pa smo večinoma neznani. Tudi v primeru Simone in njene kariere, kjer so pomembno vplivale moje skladbe, prepoznaven zvok pesmi, ki jih je ona tako mojstrsko nadgradila z besedili.

Moja skladateljska pot se je začela pred 40 leti, ko sem pisal za takrat zelo znane pevce, potem za mojo skupino Rendez vous. Seveda so zame prišli trenutki prenasičenosti z glasbenim ustvarjanjem, potem dnevi žalosti in tako skoraj desetletje ali več nisem napisal nobene pesmi. Potem je v moje življenje prišla Jana in ona je bila tista, ki mi je pomagala na tej poti nazaj v ustvarjanje. Provocirala me je, kako sem jaz glasbeno ustvarjal, ko pa grem mimo klavirja, kot, da ga igrati ne znam. Drugič je dodala: A ga imamo za prah brisat? Pa spet: Tale klavir je pa odlično stojalo za rože! Pa sem preslišal. Preveč je bilo bolečine, da bi ustvarjal.

To je tako pogosto ponavljala, da me je končno izzvala in ko sem se lani, po dolgi pavzi znova usedel, začel igrati je dobesedno steklo. Ustvaril sem že nekaj deset pesmi, ki so vse pozitivno »nabite«, ki nosijo vedrino. Skladanje je moje življenje, me neznansko veseli, pišem v vseh slogih in jezikih. Avgusta sem zmagal v enem tednu na dveh festivalih. Na hrvaškem MIK in v Makedoniji na narodnem festivalu.

Ponovno vzpostavljam povezave z ljudmi s katerimi sem nekoč plodno sodeloval, a kaj, ko je večina za katere vprašam ali v pokoju ali pa so umrli. Ugotavljam, da sem tudi v slovenskem glasbenem prostoru morda najstarejši skladatelj, ki se s tem aktivno preživlja.

Pa še nekaj je, poznam stile glasbe, ki so poslušalcem všeč, a jih nihče že dolgo ne zna več napisati. Na vizitko sem si tako napisal: »skladatelj lahkih not od Triglava do Vardarja«.(smeh)

Vir: Bumnovice.si

Priporočamo