Muff - boljši od najboljših muffinov!

2. 4. 2015

Zasvetili so na slovenskem nebu, postali ljubljenci slovenskega občinstva. Ker ustvarjajo drugačno glasbo, glasbo, ki polni telo s posebno energijo. Pa naj gre za koncert v živo ali poslušanje med vožnjo v avtomobilu. Če so muffini slastni, so Muff s svojo glasbo za ušesa preprosto zapisano ... strastni.

Story: Muff od začetka do danes. Kdaj je bilo najtežje?

Težko vprašanje. Glasbo ustvarjamo in igramo, ker nas žene strast, tako da v tem uživamo in je vse prej kot težavno. Ker pa je bend kot družina, je težko, ko se kdo izmed članov znajde v kakšni stiski in se to tiče vseh. Takrat postavimo glasbene ambicije na stranski tir in stopimo skupaj. V takih trenutkih je najtežje.

Story: Kako ste reševali najhujše spore v skupini?

Pri sporih je vedno najbolje, da si odkrit. Ker se pričakovanja, želje in ambicije posameznikov razlikujejo, je treba o njih spregovoriti, če želiš delati na dolgi rok. Za zdaj nam to kljub močnim karakterjem uspeva.

Story: Ste vsi znotraj skupine enakovredni?

Smo.

Story: Kdo ima največ idej?

Ideje prihajajo spontano, največkrat na vajah, kjer vsak predstavi svojo in tudi vsak pristavi svoje mnenje za izboljšavo in razvoj ideje nekoga drugega.

Story: Kje dobite navdih?

Inspiracijo jemljemo iz vsakodnevnih dogodkov. Predvsem iz tistih, ki se dotaknejo človeka. Ljubezen, hrepenenje, žalost, rojstvo, minevanje. Čustva, ki jih najlažje izražamo prek glasbe.

Story: Slovenijo ste pretresli. Kaj pa tuji apetiti? Se je kdaj kolcalo po njih?

Korak za korakom. Veliko imamo še pokazati predvsem slovenskim poslušalcem in morebitni uspeh v tujini bo že prišel, ko bo čas za to. Za zdaj še nismo ničesar ustvarili neposredno za tuje trge. Glede ambicij v tujini nismo pod nobenim pritiskom.

Story: Kakšno je osnovno poslanstvo skupine Muff?

Muff smo glasbeniki, bend, ki ustvarja glasbo z vsebino. Besedila predstavljajo zgodbe, življenjske situacije, poglede na svet ipd. Ta besedila opremljamo z lastnim glasbenim izrazom in produkcijo. Če je poslušalcem to všeč, smo veseli.

Story: Kaj menite o poplavi vseh skupin v Sloveniji?

To je dobra stvar. Ljudje smo ustvarjalna bitja in glasba je zelo neposredna. Pri mladih je pa to še kako pomembno pri odkrivanju lastne identitete. Nas bolj skrbi, da je trenutno vse manj medijev, ki posvečajo pozornost glasbi. Glasbene oddaje na televiziji ni več zaslediti. Tudi koncertnih prizorišč je vse manj, vsako leto ugasne kakšen glasbeni festival, predvsem ker se vsako leto zvišujejo stroški organizacije. Posledično se ljudje manj posvečajo glasbi in imajo mladi bendi še posebej težko nalogo prebiti se na površje.

Story: Kaj vam na nastopih da največji zagon?

Ljudje, ki nas pridejo poslušat in nas podpirajo. Ko vidiš nekoga, ki pod odrom poje tvojo pesem in se z njo poistoveti, ti to da še dodaten zagon. Poleg tega drug drugega malo spodbujamo, Dorian na bobnih malo bolj poči po bobnu, Tadej se obrne in mu ugrizne v činelo. Zabavno, ni kaj. (smeh)

Story: Kdo je najbolj vročekrven in kdo hladnokrven v skupini?

Kraljica vročekrvnosti je zagotovo Senidah, prava temperamentna lepotica, kot tiste v filmih. Najbolj hladen pa je basist Grega. Fantu se po žilah pretaka antifriz. (smeh)

Story: Kakšne nore ideje? Se kaj obeta?

Nore ideje so res del naših pogovorov. Večinoma so te ideje omejene s proračunom, ampak želimo si, da bi lahko uresničili vsaj večino. Glede obetov pa se, prosimo, pustite presenetiti. Vedno se trudimo, da publiko in vse, ki nas spremljajo, presenečamo s čim novim. Počasi se to od nas tudi že pričakuje in ta izziv z veseljem sprejmemo.

Napisal Domen Mavrič, fotografije Žiga Mihelčič