Muzikal Menopavza: Zvezdnice so združili hormoni!

Muzikal Menopavza: Zvezdnice so združili hormoni! (foto: Aleksandra Saša Prelesnik, Dejan Nikolič) Aleksandra Saša Prelesnik, Dejan Nikolič
Vir: Nova
10. 12. 2018

Kaj lahko združi štiri verjetno trenutno najbolj prepoznavne obraze slovenske medijske scene? Odgovor se skriva v hormonih, izgubi spomina in navalih vročice. Muzikal Menopavza, ki je prišel na odrske deske, je združil glasbeno divo Heleno Blagne, vsestransko nadarjeno Salome, zgovorno Urško Vučak Markež in karizmatično Zvedzano Mlakar.

Muzikal Menopavza ni pisan na kožo le predstavnicam ženskega spola, temveč se bodo ob zabavnih pripetljajih dodobra nasmejali tudi moški. Predstava, ki je na začetku novembra zavzela odrske deske Špas teatra, je združila štiri nadvse prepoznavne obraze slovenske medijske scene, ki na prvi pogled nimajo kaj dosti skupnega. A vse le ni tako.

“Moj prvi odziv je bil sicer: Joj, Helena Blagne. Ne moreš mi zameriti, pred tem se namreč nisva poznali,” nam je o prvem vtisu na vajah povedala igralka Urška Vučak Markež, ki je ob tem izrazila tudi veliko spoštovanje do Salome in Zvezdane Mlakar, predvsem slednjo ceni tudi zaradi dolgoletne igralske kilometrine: “Morda sem se zato projekta lotila previdno. Ko pa smo se začele pogovarjati in si izmenjavati mnenja, je bilo vse drugače. Tako kot povsod v življenju, ko se dobijo štiri dekleta, ni pomembno, od kod so, kako so oblečene, v nekih temah se brez dvoma najdemo. Ženske že najdemo temo za pogovor.”

menopavza

Da jih je muzikal povezal na prav poseben način, priznava tudi Zvezdana Mlakar, ki je prepričana, da se v dobrih igralskih procesih udeleženi venomer zbližajo: “Nisem še sodelovala pri projektih, kjer bi se skregali.”

Prav zato leta niso ovira. Dekleta so prepričana, da niso niti malo pomembna. “Moram povedati, da imam poln kufer deljenja ljudi na leta. Leta res niso pomembna. Če mene lahko Urška marsikaj nauči in jaz njo, to ni zaradi let, temveč zaradi izkušenj, življenjske pozornosti, izzivov. V svojem življenju sem srečala že veliko neumnih starih ljudi, pa po drugi strani tudi izjemnih mladih posameznikov,” nam je zaupala Mlakarjeva, ki v predstavi zaigra v vlogi možu povsem vdane žene, čeprav prizna, da ji na prvi pogled ta vloga ni pisana na kožo, a je tudi njej nekje v sebi uspelo poiskati tovrsten del.

“Zabavno, zanimivo. Kot se čudim sama sebi, tako me tudi moje kolegice gledajo in se mi smejijo.” V besedah vseh štirih glavnih akterk se bodo brez dvoma lahko našle prav vse predstavnice nežnejšega spola, najsi bodo mame, tete, sestre, hčerke, praznih rok pa ne bodo ostali niti moški.

A tudi slovenska diva Helena Blagne se bo iz predstave marsičesa naučila. Kot nam je zaupala, ob opazovanju Urške in Zvezdane napreduje v igranju, sama pa dekletom pomaga pri pevskih vložkih. “Druga drugo podpiramo in se druga od druge učimo. Ni le učenje, temveč tudi energije. Predvsem odrska prezenca, karizma, energija in znanje. Dobro se dopolnjujemo,” nam je zaupala prva dama slovenske glasbene scene.

Svetlolasa glasbenica, ki je decembra s samostojnim koncertom obeležila 30-letnico glasbene poti, nastopa ob boku prepoznavnega obraza slovenske medijske scene Salome, ki se je proslavila prav z imitacijo svoje nove igralske kolegice. Dekleti sta se ob tem dobro nasmejali, potem pa se osredotočili na grajenje vloge in glasbene vložke. “Pravijo: Ja, kako, Salome je bila moški, kako je lahko zdaj v menopavzi?” se pošali Salome, ki zatrjuje, da še predobro pozna vse ženske tegobe tega obdobja.

Konec novembra je v Cvetličarni obeležila abrahama, letos pa praznuje še eno prav posebno obletnico. Mineva namreč deset let, odkar je spremenila spol. Brez dvoma bodo ob tem jubileju prisotne tudi njene nove 'kolegice', kot zagotavlja Blagnetova, se bodo, ko se urnik nekoliko sprosti, skupaj odpravile ven. Dekleta so se namreč med vajami dodobra zbližala, Salome si je tako vzela nekaj časa in celo obiskala Zvezdano v njenem malem domačem raju. Skupaj sta tako pobirali jabolka in naredili sto litrov jabolčnega soka. Svetlolaska prizna, da je ob tem zelo uživala in doda, da še čaka priložnost, ko bo na vajo prinesla svojo slavno limonino pito.

Besedilo: Nika Arsovski

Priporočamo