Muzikal Moje pesmi, moje sanje - Eva in Boštjan o zakulisju

9. 5. 2017 | Vir: Story
Deli
Muzikal Moje pesmi, moje sanje - Eva in Boštjan o zakulisju (foto: Darja Štravs Tisu)
Darja Štravs Tisu

Muzikal Moje pesmi, moje sanje v slovenski izvedbi z izjemnimi Evo Černe, Boštjanom Romihom, Ireno Yebuah Tiran in številno ekipo kar 150 umetnikov bo že od 26. maja na največjih odrih po Sloveniji. Glavna akterja muzikala Boštjan in Eva sta z nami delila zakulisno dogajanje in nam zaupala, kaj lahko obiskovalci in ljubitelji glasbe pričakujejo.

Story: Muzikal Moje pesmi, moje sanje, bolj znan po istoimenskem filmu, je eden od najpriljubljenejših muzikalov vseh časov. Kaj vam pomeni, da ste del tako zanimive glasbene zgodovine?

Boštjan: Veliko vznemirjenje, pošten igralski, pevski in plesni izziv in zaradi vsega naštetega malce tresoča kolena. (smeh) Ne, carsko mi je, da sem dobil priložnost in se tako konkretno vrgel zunaj območja udobja. Prav z vsakim elementom predstave se lepo namučim in čutim, da ne bo zaman.

Eva: Eno veliko zadovoljstvo in veselje. Komaj čakam, da se obuditev tega dotakne naših poslušalcev. Ko sem prvič gledala ta film, sem se videla še v otroški vlogi. (smeh) No, zdaj je moja vloga v muzikalu precej drugačna, a me naravnost navdušuje. Ne gre le za glasbo, ampak za zgodbo kot celoto ...

Eva Černe

Story: Po izjemnem uspehu na Broadwayu, kjer je doživel kar 1443 ponovitev, so ga preselili tudi na West End. Tam po 2385 ponovitvah še danes drži rekord najdlje predvajanega ameriškega muzikala v Londonu. Od prve uprizoritve leta 1959 je bil prikazan že v 17.500 različnih produkcijah po svetu, letno pa si ga ogleda več kot 600 tisoč ljudi. Kaj menite, kakšen uspeh bo doživel pri nas?

Boštjan: Glede na čakalne vrste za muzikale v središčih, ki jih omenjate, so ljudje povsod po svetu lačni tovrstnih predstav. Moje pesmi, moje sanje so čudovita mešanica večnih melodij, izjemnih besedil, navdihujočih prizorov, pomešanih s prisrčno in zabavno družinsko toplino; vsebina zleze vsakomur pod kožo; če si otrok, če imaš otroke, če ljubiš, če si kdajkoli bil zaljubljen, če bi rad bil ...

Eva: Imam odlične soigralce, ki me že na vajah ganejo do solz. Irena Yebuah Tiran s svojo pesmijo Climb every mountain (Vzpni se prek gore) in Boštjan Romih s svojo izvedbo pesmi Edelweiss ... Na odru bo zame to doživetje še stokrat močnejše. O uspehu naj odločijo tisti, ki jim je predstava namenjena, torej naši gledalci in podporniki, prepričana pa sem, da bo s tako igralsko in pevsko zasedbo vsaka predstava neponovljiva.

Story: Muzikal Moje pesmi, moje sanje nagovarja najgloblja čustva ljubezni do glasbe, družine in domovine. Nam zaupate njegovo zgodbo?

Boštjan: Sedem otrok, ki po smrti mame ne sprejmejo nobene varuške, njihov oče, zaveden Avstrijec, stotnik von Trapp, obravnava kot mornarje na svoji bojni ladji, ki ji je poveljeval v prvi svetovni vojni. Tik preden se iz obupa poroči z dunajsko baronico Elso Schraeder, v njihova življenja vstopi nova varuška, postulantka Maria, ki v hišo vrne glasbo in veselje.

Boštjan Romih

Story: Muzikal bo v slovenskem prevodu Nejca Lisjaka ob spremljavi simfoničnega orkestra pod taktirko maestra Simona Dvoršaka izvedlo več kot 50 pevcev in igralcev. Koliko priprav in dela je bilo potrebnih, da bo to na odru zaživelo?

Eva: Za tako veliko predstavo je seveda potrebno veliko priprav. Vaje so se začele že v začetku leta. Najprej smo se lotili študija tekstov in režijskih vaj. Nekaj tednov pozneje so se začele tudi glasbene in plesne vaje. Trenutno se že intenzivno pripravljamo na premiero in pilimo zadnje malenkosti. Zelo se veselim, da se nam bo v naslednjih tednih pridružil simfonični orkester, ki bo predstavi dodal prav poseben čar.

Story: Z vami bodo na odru tudi Irena Yebuah Tiran, Matjaž Stopinšek, Katja Konvalinka, Klemen Torkar, Simona Plut, Tjaša Hrovat ter mnogo drugih. Kako ste se kot ekipa ujeli in kakšno je bilo vzdušje na vajah?

Boštjan: Fantastična ekipa smo. Na trenutke se smejimo, da nam ni pomoči, ko pa je treba, se znamo konkretno poglobiti v svoje izzive. Meni osebno je veliko pomenila podpora režiserja in vseh 'ta pravih' pevcev, sploh Eve, ki se z mano pevsko ukvarja, saj sem v zasedbo prišel kot niti pevec niti igralec ... in so imeli ... no, še imajo nekaj dela z mano ...

Eva: Kot ekipa smo se odlično ujeli! Ne glede na to, da so vaje naporne, vsak izmed nas v sebi nosi sonce, ki ponudi toplino ob težkih naporih. Če bi nas prišli obiskat na vaje, je smeh zagotovljen. (smeh)

Eva Černe

Story: Boštjan, vi igrate stotnika von Trappa. Velika večina naših bralcev sploh ne ve, da ste zelo dober pevec. Nam zaupate kaj iz svoje glasbene zgodovine?

Boštjan: Počasi, prosim, zelo dobri pevci so Eva, Katja, Matjaž, Irena in še marsikdo, jaz pa ... se z veseljem učim! (smeh) No, saj sem vse življenje pel v pevskih zborih, tudi zelo resnih, leto dni prepeval v narodno-zabavni zasedbi (Ansambel Toneta Rusa), na vsake kvatre celo napišem kakšno pesem, vseeno pa sem za izziv našega muzikala želel - in moral - začeti skoraj od začetka. Solopevske ure pri Evi se zdaj že lepo poznajo.

Story: Tisti, ki vas poznamo, vemo, da vrsto let povezujete tudi mednarodna zborovska tekmovanja Našo pesem, ki poteka v Mariboru, in v zaodrju prepevate pesmi, ki jih zbori izvajajo. Kakšni občutki vas takrat prevevajo?

Boštjan: U, tisto je pa nekaj posebnega. Mariborsko tekmovanje pevskih zborov spada v čisto elito mednarodnih zborovskih tekmovanj in tam se dogajajo velike zgodbe svetovne zborovske glasbe. Velikokrat sem tudi sam stal na njem kot pevec v APZ Tone Tomšič, zato diham s tekmujočimi zbori z vsega sveta.

Story: Eva, vi igrate Mario. Kako sta se z Boštjanom ujela in kako prepletata to energijo na odru?

Eva: Boštjan je res neverjeten. Njegov glas je tako lep, da me je čisto prevzel. Odlično se ujameva in se energetsko dopolnjujeva.

Story: Na premieri bo nastopilo več kot 100 ljudi. To bo tudi za muzikal pri nas svojevrsten rekord. Bo pa tudi edini muzikal v Sloveniji, ki bo izveden ob spremljavi velikega simfoničnega orkestra. Kakšen občutek je, ko se vse to pripravlja, in kaj menite, kakšen bo odziv?

Boštjan: Do zdaj sem se pri medijskem delu nekaj naučil. Kolikor daš, toliko boš dobil. In glede na to, kako srčno živi vsa res velika ekipa za muzikal, mislim, da bo tudi naša predstava pokazala veliko. Veliko srca, navdiha, čustev in ljubezni.

Eva: Nestrpno že pričakujem, da bomo predstavo končno lahko pokazali gledalcem. Na premieri pričakujemo skoraj tri tisoč ljudi in verjamem, da bo njihov odziv zelo čustven. Zgodba, ki temelji na resničnih dogodkih, se nas dotakne že, ko si jo ogledamo prek televizijskih ekranov. Doživeti to zgodbo v živo, in to v slovenskem jeziku, pa bo nekaj čisto posebnega. S tako zasedbo igralcev, pevcev in orkestra bo zagotovo vsaka predstava doživetje zase.

Napisala: MMK
Fotografije: Darja Štravs Tisu

Nova Story že v prodaji

Story 18/2017

Story 18/2017, od 26. 04. 2017