Na letošnji Emi spet premalo slišan glas ljudstva

Na letošnji Emi spet premalo slišan glas ljudstva (foto: Jana Ugrin) Jana Ugrin
Vir: Nova
12. 3. 2018

O slovenskem evrovizijskem izboru se že dolgo ni govorilo tako intenzivno kot letos. Na račun izbranih in slabih pesmi kot tudi na račun povezovalca Eme Vida Valiča je padlo kar nekaj vročih in neprijetnih besed, jeza in bes pa sta pri številnih zaradi končnega razpleta še vedno prisotna. Kako da ne, saj se – čeprav so bila vsa pravila izbiranja znana in jasna vnaprej – številni gledalci čutijo opeharjene, saj znova ni bil slišan glas ljudstva.

Kljub temu je televizijska ekipa nacionalne televizije – na vse finančne mahinacije lanske Eme – pripravila soliden izbor, ki je minil brez škandalov in zapletov. Predvsem glasbeniki so si bili po zaključku tekmovanja enotni v en glas, da je šla zmaga v prave roke, saj Lea Sirk velja za izjemno pevko, ki je predana glasbenim odrom ter Evroviziji, saj je že dvakrat stala na tem največjem glasbenem odru, kjer pa je bila leta 2014 in 2016 kot spremljevalna vokalistka predvsem v ozadju.

Letos je po štirih nastopih na Emi končno zasijala, česar se neizmerno veseli. Kakšen bo njen evrovizijski nastop, je še prerano govoriti, skoraj zagotovo pa bo prepevala v slovenščini. Na naše vprašanje, ali bi v Lizboni 10. maja (Slovenija nastopa v drugem predizboru) raje prepevala v angleščini, odgovarja, da ji na žalost pravila letošnjega izbora onemogočajo, da pesem zapoje v angleščini. Pravila so namreč takšna, da se mora izvajalec oz. izvajalka na finalu predstaviti s tisto verzijo, s katero bi se v primeru morebitne zmage predstavil tudi na sami Evroviziji. In s tem si je Lea 'zapečatila' usodo glede jezika. Kljub temu verjame in upa, da bo skupaj z nacionalno radiotelevizijo našla, kot sama pravi, 'luknjo v pravilniku' in da se bo vendarle našla pot za predstavitev pesmi v angleščini.

Lea Sirk v Lizbono, BQL v čakalnico

Sta se pa zato v angleščini predstavila že drugič drugouvrščena Anej in Rok Piletič iz dua BQL. Po zaključku Eme sta odkrito priznala, da sta nekoliko razočarana, a da je bilo razočaranje večje lani, ko so bile napovedi za zmago bistveno večje kot letos. Za naprej ostajata optimistična in pravita, da dokler bo občinstvo na njuni strani, se na mnenje strokovne žirije ne ozirata preveč.

Se je pa zato mnogo bolj na mnenje žirije ozrla Ina Shai, ki je za to priložnost prišla v Ljubljano iz Londona, kjer zadnja leta živi in ustvarja glasbo. Vidno razočarana nad končnim rezultatom je bila Ina Shai ponosna le na dejstvo, da ji je mednarodna žirija podelila največ, torej 12 točk. Dejala je, da je več kot očitno, da mora nazaj v London, saj njen slog glasbe v tujini cenijo bolj kot pri nas v Sloveniji. In ko že govorimo o glasbi, je tudi Raiven, ki se je letos v finalnem večeru predstavila kot sovoditeljica, v spletni klepetalnici potarnala, da je slovenski glasbeni okus deset let za časom. Zdaj vsaj okvirno vemo, kdaj lahko morda zmagamo na Evroviziji. Ko ujamemo glasbeni okus!

Besedilo: Alesh Maatko // Foto: Janu Ugrin, Aleksandra Saša Prelesnik, Primož Predalič