Na Primorskem je lik Gušta (Ena žlahtna štorija) še vedno živ

21. 2. 2019 | Vir: Jana
Deli
Na Primorskem je lik Gušta (Ena žlahtna štorija) še vedno živ (foto: FOTO REGA ALEKSANDER REGORSEK)
FOTO REGA ALEKSANDER REGORSEK

Primož je Gušto, lik iz TV-nadaljevanke Ena žlahtna štorija, ki že od lanskega novembra nastopa v gledališču.

Kaj vam je dalo pobudo za nadaljevanje zgodbe vašega lika? Je bila ideja vaša ali gre za zamisel avtorja besedila, Roka Vilčnika?

Nekako sem pričakoval, da bo zanimanje za Štorijo in lik sčasoma zvodenelo. Na zaključnem srečanju Štorije je do mene prišel Rok in mi predlagal, da bi sama naredila samostojno predstavo, nekaj žlahtnega. Strinjal sem se, vendar sem mu rekel, da dvomim, da bo zadeva še aktualna, saj ni veliko likov, ki bi lahko nadaljevali svoje življenje po koncu serije. Ampak na Krasu, kjer živim, sem spoznal, da kamorkoli na Primorskem pridem, je ta lik še vedno živ. Zdi se mi, da se da z njim še kaj sporočiti.

Lik ste iz televizijske serije premaknili na gledališki oder. Kako to, da ste se odločili spremeniti medij?

Tržaško gledališče je zame na prvem mestu, v njem delujem že 14 let in vedno se vračam, ne glede na to, da je bila Štorija en lep vstop v televizijske vode. Na žalost se v Sloveniji premalo snema, da bi si lahko človek iz tega naredil poklic, torej da bi bil samo npr. televizijski igralec. Res pa je tudi, da mi gledališče z raznovrstnejšo tematiko, kot je to gledališče v Trstu, kjer delujem, daje dušo. Je moja hrana za dušo. K tej odločitvi pa je pripomoglo tudi dejstvo, da sem zadovoljen, da je ljudem tako všeč moj lik in da lahko srečam vse tiste gledalce, ki so me imeli tri leta vsak večer v svoji dnevni sobi. Mislim tudi, da se da na Guštov simpatičen način obravnavati nekatere današnje aktualne stvari, ki se nam dogajajo.

Mi lahko poveste kakšen specifičen primer obravnavanja aktualnega dogajanja v predstavi?

Rok je to komedijo pisal spomladi 2018, pred parlamentarnimi volitvami, in to se pozna. Gušto se po dveh letih vrne domov v Brda, da bi zbral sredstva za prvo srednjo šolo v njihovem okraju na Madagaskarju, vrne se pa ravno sredi predvolilnega boja, ker je njegova mama Marija prepričala njegovega tatkota, naj kandidira za predsednika hortikulturnega društva Štorije. Tako se znotraj te male vasi splete zgodba med kandidati in protikandidati, seveda na žlahten način Štorije. Vmes so tudi dogodki, ki morda samo popoprajo kakšno stvar, ki se je zgodila v realnem svetu, in ne opozorijo nanjo direktno.

Ena žlahtna štorija je romantična komedija. Bo vaša predstava tudi romantična komedija ali zgolj komedija?

Ne bo romantična komedija, lahko pa rečemo, da bo dramska komedija. Zaplet je dramski, ampak na komičen način. Vesel sem, da je Rok napisal besedilo, ki ni na prvo žogo in ki zelo lepo teče. Napisal pa ga je z vidika pripovedovalca, tako da se je večina stvari, o katerih Gušto pripoveduje, že zgodila.

Besedilo: Fašalek Patricija // Fotografija: osebni arhiv