Nadiya Bychkova: Od manekenke do igralke

Nadiya Bychkova primoz vrhovec (foto: Foto: Dejan Nikolic) Foto: Dejan Nikolic
Vir: Story
21. 4. 2019

Na odrske deske prihaja nova predstava Seks nasveti od A do Ž, v kateri bomo lahko spremljali tudi dvakratno svetovno in evropsko plesno prvakinjo Nadiyo Bychkovo v družbi igralca Primoža Vrhovca in Marka Miladinovića.

Nadiya bo v družbi Primoža Vrhovca in Marka Miladinovića na slovenskih tleh premierno uprizorila najdlje predvajano komedijo v produkciji Broadwaya, in sicer avtorja Matta Murphyja. Delo je napisano po uspešni knjižni predlogi, svetovni uspešnici, ki je bila prevedena že v več kot 17 različnih jezikov in natisnjena v več kot 50 državah po svetu. Knjiga, ki nosi status kultnega pop fenomena, bo tako zaživela na odrskih deskah Špas teatra v predstavi Seks nasveti od A do Ž. Nadiya bo v njej zaigrala sramežljivo Mašo, ki na lokalni univerzi na oddelku za slavistiko prireja literarne večere. Pri njej se znajdejo številni priznani ustvarjalci in Maša se hočeš nočeš sreča z avtorjem vroče knjižne uspešnice s seksi vsebino - gejevimi nasveti za seks. Moderatorka, gej in mačo hišnik si delijo oder, občinstvo in naklonjenost.

Story: Nadiya, poleg na plesnih odrih vas bomo zdaj spremljali v gledališki predstavi. Kako se je začela ta zgodba?

Nadiya: Prišlo je povabilo Urše Alič (direktorice Špas teatra, op. a.), ki je moje igralske ambicije le spodbudila. (smeh) Že dlje časa sem razmišljala o tem, da bi se preizkusila v igralski vlogi, ampak za resen korak v tej smeri ni bilo časa. Ko se je ponudila priložnost, nisem oklevala in zdaj se prepuščam toku dogodkov.

Story: Kakšna je sploh vloga, ki jo imate?

Nadiya: Maša je asistentka vodje na oddelku za odrasle v knjižnici. Je zelo inteligentno dekle, zelo zadržano, a je hkrati karieristka. Zanjo je pomembno, da se razvija, napreduje po karierni lestvici. V okviru predstave oziroma literarnega večera se ji ponudi možnost, da prevzame mesto vodje, zato se zelo trudi, da bi večer in pogovor s tem gejevskim avtorjem (igra ga Marko Miladinović, op. a.) uspela. Ji je pa zelo nelagodno, ker je ravno ta večer, ko se mora izkazati, tema pogovora seks, kar je zanjo nekaj osebnega, o čemer ne želi govoriti. Ne glede na vse pa ji je pomembno, da oddela dobro, na to gleda kot na službo.

Story: Seks in spolnost v zadnjem času nista več tako tabuizirana, kot sta bila nekoč. Kaj menite o teh temah in koliko ste odprti, da o tem zdaj spregovorite tudi v predstavi?

Nadiya: No, da o tem govori Maša, moj lik, nimam nič proti. Tudi ona nima nobenih replik, nima nič proti temu. Malo ji je sicer nenavadno, je pa verjetno dobro slišati kakšen nasvet od geja. Ne glede na to, da je malo bolj zadržana, ji to v njenem primeru pomaga, ker ima tudi sama simpatijo in je to dobrodošlo. Kar se mene osebno tiče, pa prav tako nimam nič proti. Vsak se odloči za to, kar je njemu prav in kar ga naredi srečnega, to je najbolj pomembno.

Story: Marko, kaj menite, koliko odprti smo Slovenci do gejev?

Marko: Želel bi si, da smo še bolj. Včasih sicer dobim občutek, da smo precej, vendar čedalje bolj ugotavljam, da smo spolarizirana družba in da živimo v nekakšnem milnem mehurčku. Tako v mojem okolju oz. družbi prepoznam popolno odprtost do seksualne orientacije, pozneje pa ugotovim, da v širšem družbenem prostoru ni ravno tako. V resnici pa sploh ne razumem te (ne)odprtosti do istospolnih. Mislim, da v 21. stoletju to sploh ne bi smela biti več tema.

Story: Je istospolna usmerjenost pri nas še vedno tabuizirana?

Marko: Ugotavljam, da čedalje manj. Ogromno je k temu prispevala pop kultura. Danes se ljudje lahko na vsakem koraku oz. v številnih medijih srečajo z istospolnostjo. V šovbiznisu in poslovnem svetu je veliko zelo uspešnih ljudi, ki so istospolno usmerjeni, zato to ljudje tudi lažje sprejemajo. Materialni uspeh na neki način ruši vse tabuje. (smeh)

Story: Kaj vam je bilo pri delu in pripravi predstave z Nadiyo in Primožem najbolj zanimivo?

Marko: Oba sta perfekcionista, kar težko trdim zase. Ravno zato se mi zdi, da smo dobra ekipa, ki se lepo dopolnjuje. Sicer pa smo se tudi po zasebni plati zelo dobro ujeli, zato lahko rečem, da sta zelo 'fejst' tudi kot osebi oziroma kot človeka. Upam si trditi, da imam nove prijatelje.

Story: Primož, kaj pričakujete, kakšen bo odziv na novo predstavo Seks nasveti od A do Ž?

Primož: Mislim, da bo odziv iz predstave v predstavo boljši, sploh zaradi dvomljivega naslova. Zelo se veselim prvih gledalcev, ki bodo prebili led te zabavne in sproščeno poučne predstave. Mislim, da bo to predstava, katere 'vrednost' bo rasla z vsako ponovitvijo, nekako od ust do ust. Sprva bodo verjetno dokaj skeptični, a skoraj ne dvomim, da se bodo na koncu vsi neizmerno zabavali in počutili dobro na vseh napačnih mestih ... (smeh) In iskale se bodo dodatne vstopnice. (smeh)

Story: Predstava je delana po knjižni uspešnici in na Broadwayu je doživela pozitivne odzive. Sami boste zaigrali hišnika, mača. Kako ste se spoprijateljili z novo vlogo?

Primož: Res je. Knjižna uspešnica je bila natisnjena v več kot 50 državah ter prevedena v več kot 17 jezikov in s tem tudi pridobila status kultnega pop fenomena. Prav tako je istoimenska predstava z več kot 800 ponovitvami izredno priljubljena na broadwajskih in vegaških odrih, ta sloves pa bomo, upam, uspešno prenesli ravno mi s to prvo uprizoritvijo predstave zunaj Združenih držav. Moja vloga je izredno zabavna ter mi je obenem kar velik izziv, saj se s tem projektom na neki način teatersko prvič spuščam v komercialne vode. Mogoče svojega lika ne bi poimenoval ravno 'mačo hišnik', gre bolj za tehnično podporo v takšnem in drugačnem smislu, ki je mogoče prikrajšana za določen aspekt samozavesti. Bi pa, glede na dogodke in transformacijo, ki jo doživi moj lik v predstavi, z njim z veseljem spil tudi zasebno kakšno pivo. (smeh)

Story: Kakšen je hišnik in koliko on dopušča gejeve nasvete?

Primož: Naj poudarim, da so si vsi liki v predstavi med seboj zelo različni. Mogoče je skupna točka vseh neka čustvena inteligenca. Zelo stereotipno lahko rečem, da je vsaka neznana stvar sprva čudna, neprijetna, tuja, vse dokler si ne pustiš pogledati tudi z druge strani. Vse, česar se bojimo, lahko sprva napačno dojemamo. Vprašanje je le, ali si upamo pustiti dojemati drugače. Velikokrat je tako, da potem ugotovimo, da se v resnici bojimo sebe, in ne drugih/drugačnih.

Story: Nadiya, kako pa ste se vi ujeli z Markom Miladinovićem in Primožem Vrhovcem?

Nadiya: Krasno, super. Je sicer zelo naporno in smo zelo utrujeni, a ko smo na odru, ko začnemo delati, nas popolnoma povleče v predstavo. Če se dobro počutiš z ljudmi, s katerimi delaš, je vse toliko lažje in bolj zabavno, kar v našem primeru zagotovo drži.

Story: Vajeni ste plesnih odrov, kaj menite, kako se boste znašli na gledališkem odru?

Nadiya: Občutek je dober, no, povsem domač. (smeh) Bolj me skrbi, kako bom zaigrala, kakšna bom v igri, kako bom našla ta pravi karakter Maše. Za zdaj se še učim in poskušam maksimalno upoštevati vsako kritiko in vse nasvete.

Besedilo: Mihaela M. Kocbek // Fotografije: Dejan Nikolič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story7/2019

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 7/2019

Story 7/2019, od 28. 03. 2019