Nadiya Bychkova prvič na neznanem terenu!

Plesalka bo o intimnih temah svetovala tudi na odru. (foto: Dejan Nikolič) Dejan Nikolič
Vir: Lady
3. 4. 2019

Na gledališke odre prihaja prav posebna komedija Seks nasveti od A do Ž, v kateri bo zaigrala odlična plesalka, dvakratna svetovna in evropska plesna prvakinja Nadiya Bychkova. 

Nadiya se bo v družbi igralca Marka Miladinovića in Primoža Vrhovca soočila s prav posebnimi temami, na katere pa bo odgovor veliko smeha in resnice.

Nadiya, kako ste se znašli v komediji Seks nasveti od A do Ž?

Na povabilo Urše Alič (direktorice Špas teatra, op. a.). Čeprav sem že dalj časa razmišljala o tem, da bi se preizkusila tudi v igralski vlogi, sem si vzela čas za dober premislek, saj sem sicer dva meseca po prihodu iz Londona želela nameniti družini. Zdaj pa kombiniram z vajami in predstavami.

► Ste imeli kdaj igralske ambicije in kaj vam pomeni nov izziv?

Sem imela, o tem sem razmišljala že pred leti, ampak ni bilo časa. Zdaj se je ponudila priložnost. Ugotovila bom, ali mi je to dejansko všeč ali ne. Bomo videli, kako in kaj bo, a vsaj za zdaj uživam.

► Vajeni ste plesnih odrov, kako pa se boste znašli na gledaliških deskah?

Fizično mi je okej, fino, povsem normalno. Bolj gre za to, kako bom lahko zaigrala to vlogo, kakšna bom v igri, kako bom znala najti pravi karakter. Paziti moram na govor in gledališki glas, kar mi je tuje. Za zdaj se še učim in poskušam pri tem maksimalno upoštevati vsako kritiko in vse nasvete.

► V plesu sta mimika in gib tista, ki govorita skozi plesalca. Kako pa bo na gledališkem odru?

Zagotovo tudi v tem primeru mimika in gibanje telesa ogromno povesta. Lahko se izražaš tudi z besedami, seveda, ne gre pa zanemariti niti govorice telesa. Gre nedvomno za drugačen način govorice, a to, da poznam in razumem govorico telesa že iz plesnih vod, mi pri tem zelo pomaga.

► Predstava je narejena po komediji avtorja Matta Murphyja po istoimenski knjižni uspešnici, ki je bila prevedena v že več kot 17 različnih jezikov. Kaj menite, kako jo bodo sprejeli Slovenci in Slovenke?

Mislim, da je Nina (Kleflin, režiserka predstave, op. a.) super prilagodila delo slovenskemu občinstvu. Gledala sem tudi ameriško različico in menim, da ne bi bila primerna za Slovenijo, ker je preveč plehka, morda preveč primitivna. Nina pa je predstavi dodala neko toplino, težo in globlji smisel, da ne gre samo za seks, ampak za ljubezen in seks. Dejansko je seks velik del odnosa med partnerjema. Sicer bo občinstvo povedalo svoje, ampak mislim, da bo gledalcem predstava všeč.

► Znašli se boste v čevljih moderatorke, ki na literarnih večerih predstavlja priznane avtorje. Igrali boste sramežljivo dekle, ki se mora spoprijeti s seksualno vsebino in gejevskimi nasveti za seks. Kako gledate na nasvete gejev?

Iskreno, na vse nasvete gledam zelo odprto in v vsakem nasvetu lahko najdemo nekaj zase. Sama vedno rada slišim kakršenkoli nasvet, mnenje. Vedno je dobro biti odprt. Moje izkušnje z geji so vse pozitivne. Veliko gejev gleda na stvari zelo globoko, v njih najdejo globlji smisel, kar mi je zelo všeč. Maša, moj lik, pa samo želi, da večer lepo poteka, da se čim prej konča, da bi bil uspešen, hkrati pa se zamisli, da bi tudi ona potrebovala malo pomoči, ker ima tudi sama simpatijo. V določenih trenutkih se sicer malo spozabi oziroma pozabi, da vodi, da mora biti profesionalna, a se zaveda, da si mora kakšne stvari hkrati tudi zapomniti, jih poskusiti.

► Ste po naravi tudi sami sramežljivi?

Ne bi rekla. Prej kot sramežljiva bi rekla, da sem zadržana. To bi bila ustreznejša beseda. (smeh)

► Pravijo, da ženskam lahko najbolje svetujejo prav geji. Je v tem kaj resnice?

Zagotovo je. Če logično pomislimo, gej kot moški ve, kaj mu ustreza. Moški so navadno preveč zadržani, da bi to povedali. Če pa vprašaš geja, ti bo bolj odkrito povedal, kar se mi zdi zelo uporabno.

► S kom ste se sami največ pogovarjali o spolnosti ali kje ste iskali odgovore na te teme?

Rekla bi, da s partnerjem. Mislim, da imam srečo, da se lahko o tem tudi pogovorim s svojim partnerjem, in tako vem, kaj ustreza obema.

► Vam je bilo kaj nerodno pri pripravi predstave?

Ne, nimam zadržkov do takšnih stvari, nič takšnega ni, česar ne bi vsi poznali.

► Moderatorka, gej in mačo hišnik si delijo oder, občinstvo in naklonjenost. Kaj menite, jim bo uspelo zapeljati tudi domačo publiko?

Mislim, da ja. Moj odgovor je sicer zelo suveren glede na to, da je to moja prva predstava (smeh), ampak mislim, da je zelo simpatična in da bo ljudem všeč.

► Nam lahko zaupate kakšno zanimivost s priprav na predstavo?

Vse je zelo zanimivo. (smeh) Z Markom, Primožem, Nino nisem nikoli prej delala in zdaj smo super prijatelji. Ko smo začenjali, pa je bilo zanimivo, kako se je odzivala okolica, ko smo sedeli za mizo pri kosilu in se pogovarjali o takšnih tematikah. Besede in geste, ki smo jih uporabljali na kosilih in kavah, so za nas postale nekaj normalnega, zanimivo pa je bilo opazovati, kako so nanje reagirali naključni mimoidoči. (smeh) Žal mi je, da nimamo možnosti, da bi to posneli. (smeh) Še vedno se nam dogaja veliko zanimivih stvari in zdaj, ko na primer Primoža učim plesati, se hecamo, da mi tudi bi lahko napisali knjigo Plesni nasveti od A do Ž. (smeh)

Marko Miladinović

► Znašli se boste v vlogi, ko boste svetovali na področju seksa. Koliko pa se sami strinjate z vsemi temi nasveti, ki jih boste dajali v predstavi?

Z večino se strinjam. Če sem iskren, sem se še kaj naučil. Sicer pa v predstavi ne govorimo zgolj o tehnični plati seksualnosti. Govorimo tudi o medsebojnem sprejemanju in demistifikaciji seksa kot spolnega akta. Gledalcem želimo sporočiti, da smo v postelji lahko ljudje bolj sproščeni ne glede na naše navade, karakter, spol ali starost. Kot pravi Božo Hren: “Gre za pogum, da izrazimo, kaj si želimo, in si to tudi vzamemo.”

► Ste Nadiyo poznali že od prej? Kako ste jo dojeli na gledaliških deskah?

Nadiye od prej nisem poznal osebno, lahko pa rečem, da sem bil eden od njenih občudovalcev, ko sem jo spremljal na TV. Nadiya je izjemna oseba. Velika profesionalka, zelo prijetna in mila. Rada se veliko smeji, kar je pri sodelovanju več kot dobrodošlo.

Primož Vrhovec

► Kako ste se ujeli z Markom in Nadiyo?

Ujeli smo se odlično. Prvič sodelujemo na odrskih deskah, in čeprav smo si zelo različni, nam ravno ta različnost daje kreativni zagon, s katerim se super dopolnjujemo in nadgrajujemo. Pri Marku sta me navdušili predvsem njegova moč improvizacije in izredna domišljija, pri Nadiyi pa njen profesionalen, predan odnos do njej nekoliko manj ali celo neznanih stvari, s katerimi se srečuje prvič, ter seveda njena odrska prezenca in obvladovanje telesa. Oba pa imata tudi neverjetno subtilen občutek za komičnost. Glede na naravo predstave in sam proces, ki je vseboval veliko osebnih mnenj in deljenj intimnih izkušenj, mislim, da bi bilo zelo čudno ne zbližati se (ha ha), in prepričan sem, da bomo tudi pozneje ostali v dobrih odnosih z veliko medsebojne podpore.

► Koliko pa smo Slovenci odprti za gejevske pristope do seksa?

Kljub številnim istospolno usmerjenim prijateljem takih nasvetov osebno še nisem prejel. (smeh) Mislim, da so teh bolj deležne ženske, predvsem zaradi skupnega imenovalca/plena, torej moškega. Se pa predstava poleg s 'tehničnimi' napotki za seks na zelo zabaven, duhovit in žgečkljiv način ukvarja tudi z vprašanji, kaj dandanes seks sploh še je, kaj bi moral biti in kako se to izraža v medosebnih odnosih. Veseli me, da pri nas opažam vse večjo odprtost do marginalnih tem. To je za družbo dobro. Zdravo.

Prvič dela z žensko režiserko

Igralec Marko Miladinović, ki ga bomo kmalu lahko spremljali v vlogi gejevskega pisatelja, tokrat prvič dela z žensko režiserko. Pod režijo predstave se namreč podpisuje priznana hrvaška režiserka Nina Kleflin in Marko ima zanjo same pohvalne besede. “Nina je izjemna oseba. Duhovita, razgledana, inteligentna, s super občutkom za gledališče. Delo z njo je preprosto. Ne zato, ker ne bi zahtevala veliko od nas, temveč ker je razumljiva in natančna.” Tudi osebno se je celotna ekipa zelo dobro ujela z njo. “Resnično uživam v kakovostnih in duhovitih pogovorih z njo, kjer me poleg vsega zabava tudi njena izvirna avtentična 'purgerščina', kakršne že dolgo nisem slišal,” pojasni Marko, ki se nadvse veseli prve uprizoritve predstave konec marca.

Besedilo: Mihaela Margan Kocbek // Fotografije: Dejan Nikolič, Primož Predalič, osebni arhiv

Priporočamo