Nagrada iz rok Celine Dion za Rivo leta 1989

28. 6. 2015

Pisalo se je leto 1989, ko je Emilija Kokić na Evroviziji s skupino Riva osvojila prvo mesto. Rock me baby je odmevalo po vseh državah nekdanje Jugoslavije in po vsej Evropi. Danes se pevka po dolgem premoru vrača na glasbeno sceno in napoveduje pesem, ki bo zagotovo prišla do ušes njenih poslušalcev.

Emilija je nase opozorila na prvem glasbenem tekmovanju leta 1988, kjer so se predstavljali zadrski glasbeni talenti. "Moj prvi pljesak je bilo tekmovanje, na katerem sem zmagala prvič, drugič, tretjič ... Hitro se je razvedelo, da na tem tekmovanju zmaguje ena 'mala', kar je slišal tudi Rajko Dujmić iz Novih fosilov," pove. Emilija mu je zaupala, da prepeva v skupini Riva in ponudil jim je pesem Rock me. "Prav s to pesmijo smo zmagali na Jugoviziji v Novem Sadu. 1988 smo debitirali na Zagrebfestu in nato leto pozneje zmagali na Evroviziji v Lozani v Švici. Nagrado nam je takrat izročila Celine Dion, ki je zmagala leto prej," se spominja Emilija. "Še istega leta smo predstavljali Evrovizijo v Ameriki na Distant Accords Award, Nashville, in osvojili 4. mesto. Na tem festivalu je nastopil tudi Richard Marx, zmagala pa Sinéad O'Connor," se spominja.

Prelomno leto

"V istem času smo gostovali na številnih koncertih, v televizijskih šovih in oddajah. Posneli smo dve pesmi v angleškem jeziku, pod katere se je podpisal Per Gessle, kitarist in avtor skupine Roxette. Gostovali smo po Nemčiji, Avstriji, Švici, Belgiji, Švedski in drugih državah. Tudi na Japonskem smo osvojili njihovo glasbeno lestvico. Takrat smo res imeli odlične menedžerje in agencijo iz Švice, ki nas je zastopala po vsem svetu," doda Emilija. "Potem pa se je zgodila največja nočna mora. Leta 1991 se je začela vojna, ki je spremenila naš svet. Prirejali smo številne humanitarne koncerte za pomoč otrokom, bolnišnicam, ranjencem in skupina Riva je prispevala velik delež v teh humanitarnih akcijah, česar pa agenti iz Švice niso razumeli. Zato so pretrgali naše sodelovanje. S skupino Riva smo se dogovorili, da se za nekaj časa razidemo, a ta čas je trajal predolgo in vsak si je ustvaril svoje življenje." Emilija se je odločila za samostojno pot in izdala nekaj hitov, nato je sledil album Ostavi trag. Leta 2001 je izšel album Ja sam tu, potem pa se je povezala z Markom Tomasovićem, s katerim sodeluje še danes. Prva pesem je bila Santa Ledena, ki je hitro osvojila lestvice na Hrvaškem, v BiH, Črni gori in Srbiji. Vsa besedila je Emilija napisala sama.

Vrnitev

Po dolgem premoru se Emilija zdaj vrača na glasbeno sceno z novo pesmijo Iznenađenje. "Danes grem v studio zaradi užitka. Tako je nastala nova pesem, ki je vesela, poletna. Res primerna za ta čas. Znova sem se povezala z Markom Tomasovićem, ki je napisal glasbo, Robert Pilepić besedilo, Boris Đurđević pa je poskrbel za aranžma in produkcijo." Emilijini največji strasti sta petje in kuhanje. To je podkrepljeno z njenim sodelovanjem v prejšnji sezoni televizijske oddaje Celebrity MasterChef in v MasterChefu, v katerem se je uvrstila do polfinala. V prejšnji sezoni je sodelovala tudi v šovu Zvijezde pjevaju, v katerem je bila mentorica igralcu Robertu Kurbaši, s katerim sta se prebila korak do finala. Ko ni osvetljena z odrskimi lučmi, pa vodi svojo šolo petja, v kateri poučuje otroke, študente, odrasle ter znane glasbenike, ki želijo izpopolnjevati glas in vzdrževati vokalno kondicijo.

Priporočamo