Najbolj nenavadna in redka imena otrok znanih Slovencev in Slovenk

Rebeka uživa s hčerko Šajano: “Osebe s tem imenom so sončne, pozitivne, vesele, nasmejane, kar moja Šajana zagotovo je,” pravi Rebeka. 
 (foto: Primož Predalič, BFM Design, Igor Zaplatil, osebni arhiv, Sašo Radej) Primož Predalič, BFM Design, Igor Zaplatil, osebni arhiv, Sašo Radej
6. 7. 2016

Le kaj je znane Slovence in Slovenke spodbudilo k temu, da so svoje otroke poimenovali z zelo nenavadnimi in redkimi imeni? Kje so našli ta imena in kako se jim zdi, da pristajajo njihovim potomcem?

Rebeka Dremelj in Sandi Škalar: Šajana je indijsko ime Shaiana

  • Šajana je prva (in zaenkrat še edina) hčerka pevke Rebeke Dremelj in njenega Sandija Škalerja. "Ime Šajana sva imela izbrano že kar nekaj let pred njenim rojstvom. Ker druge opcije kot Šajana sploh nisva imela, sva verjetno s svojo energijo priklicala deklico." Rebeka ne ve, kako je sploh prišla do tega imena: "Kje, kdaj in zakaj sem naletela na to ime, pa žal ne vem. Verjetno se mi je kar nekega dne prikazalo v mislih." Zanimivo je, da gre za indijsko ime, ki pa sta ga Rebeka in Sandi priredila po svoje: "Ime Šajana je indijsko ime, ki se sicer piše Shaiana, ampak sva ga poslovenila. Osebe s tem imenom so sončne, pozitivne, vesele, nasmejane, kar moja Šajana zagotovo je." Tudi pri izbiri imena sta bila Šajanina starša soglasna: "Pri izbiri imena sva bila čisto usklajena. Enkrat za spremembo. (smeh)"

Hajdi Korošec Jazbinšek in Urban Jazbinšek: Dante in Evan – imeni sta jima pisani na kožo

  • Hajdi Korošec, nekoč pevka, zdaj pa podjetnica, ima z možem Urbanom dva sinova, dveletnega Danteja in devetmesečnega Evana. "Ime Dante je bilo že dolgo časa med mojimi najljubšimi imeni. Ker sem imela privilegij, da sem lahko prva izbrala ime najinemu sinu, sem v drugo izbor seveda prepustila mojemu možu, ki je prav tako izbral lepo ime Evan. Obe imeni sta bili predmet strinjanja naju obeh in ko danes pogledava svoja sinčka, ki že formirata svoj karakter, nama je jasno, da sta jima imeni pisani na kožo." In kaj imeni pomenita? "Dante Alighieri je znan italijanski pesnik, znan po delu Božanska komedija, očka, ki je bolj nogometno usmerjen, pa si je raje zamislil igralca Bayerna ‒ Danteja Bonfima Costa Santosa. Osebno mi je bil zelo blizu Ewan McGregor, ki mi je precej prirasel k srcu predvsem kot akter mini dokumentarnih serij Long way Round, ki so znane po zanimivih motorističnih podvigih v odročnih krajih po svetu. Ime Dante je bilo že dolgo v mojih mislih, Evan pa se je pojavil kasneje, ko sva izvedela, da bova postala starša še enemu fantku. Precej več imen sva imela za punčko, ampak sama sem globoko v srcu vedela, da bom obkrožena s fanti. Urban je upal drugače ... ampak imam veze z višjimi silami očitno. (smeh)" Kot pravi Hajdi, imeni fantkoma odlično pristajata: "Oba veva, da sva pravilno izbrala in da obe imeni odlično pristajata karakterjema najinih sinov. Dante je nekoliko bolj nežen, droben, zasanjan in bolj tip misleca, medtem ko je Evan krepak, močan, praktičen in ima zelo rad vse, kar je povezano z vrtenjem gum."

Werner in Andreja Brozovič: Kanenas mi pomeni vse na svetu

  • Pevec Werner in njegova žena Andreja sta svojo hčerko poimenovala Kanenas. Sicer sta razmišljala tudi o drugih imenih: "Všeč sta nama bili imeni Vanessa in Kala, vendar ko sva slišala pesem Kanenas, sva se odločila, da bo najina deklica imela takšno ime. Intuicija mi je povedala, da ji bo to ime pristajalo in se nisem zmotil, saj je živa, navihana, kot bistra reka, vedno preseneča. Ime je bilo v vesolju rezervirano samo zanjo." Na vprašanje, kaj Kanenas pomeni, se Werner zasmeji in odgovori: "Isto, kar pomenijo Sonja, Mojca, Maruša, Nataša, Nina, Tamara, Nejc, Tanja, Tilen, Vanja ..., torej ime nekoga, nimam pojma, kaj ta imena pomenijo. A vi veste? Vem pa, da mi Kanenas pomeni vse na svetu, je moja največja ljubezen." Seveda pa ima nenavadno ime za deklico tudi svojo zgodbo: "Pogovarjala sva se o imenih, ravno sva bila v avtu in sva slišala pesem Kanenas. Z Andrejo sva se spogledala in se istočasno strinjala, da bo najini deklici ime Kanenas." Kličeta jo Kanenas, čeprav ima tudi ljubkovalno ime: "Je še naša mala Nene!"

Jerca Legan Cvikl in Milan M. Cvikl: Ruben in Titan – numerologija jima napoveduje ustvarjalno življenje

  • Antropologinja in strokovnjakinja za komuniciranje dr. Jerca Legan Cvikl ima z Milanom M. Cviklom dva sinova, Rubna in Titana. "Obe imeni – Ruben in Titan – sta se pravzaprav utrnili. Tako, sredi noči. Najprej sem razmišljala o tradicionalnih slovenskih imenih, saj je eno zaznamovalo tudi moje življenje. A na koncu sva se odločila za zelo redki imeni, ki sta pravzaprav nadkulturni in z močno simboliko, o kateri sem veliko prebirala. Ruben je starojudovsko in plemensko ime iz Stare zaveze z nadvse zanimivo biografijo. Mož s tem imenom je preprečil Jožefovo smrt in opozarjal na vzvode za lakoto. Pridružil se mu je Titan, ki je po grški mitologiji ime prvobitnih bogov. Hkrati je tudi poimenovanje za šesto, največjo Saturnovo luno, ki naj bi imela v našem osončju poleg Zemlje možnosti za preživetje. Simbolika obeh imen gre še širše, a najin izbor je sledil predvsem želji, da bi se za njima lahko izoblikovali močni značajski osebnosti. Menda pa jima tudi numerologija napoveduje zelo ustvarjalno in izzivalno življenje."

Eva Jandl

Priporočamo