NAJpiškot 2012: Presenečenje z arašidovim maslom

3. 12. 2012 | Vir: Govori.se
Deli

Revija Lisa Čarovnija okusa je v petek 30. novembra izbirala že 9. NAJpiškot.

Zmagovalka letošnje akcije je Jožica Žibert iz Krškega, ki si je za piškote Presenečenje z arašidovim maslom prislužila set malih gospodinjskih aparatov in vikend paket za dve osebi v Salzburgu. Nagrado za piškot po najbolj izvirnem receptu je prejela Tina Karče iz Ljubljane za Maslene piškote z ajdo in kakavovimi zrni,  najpiškot z marmelado pa so Vulkančki Irene Kočevar iz Velenja. Obiskovalcem finalnega izbora so bili najbolj všeč piškoti Figova strast Nuše Breceljnik iz Radomelj.

Spodaj vam razkrivamo zmagovalni recept, ki bo objavljen v decembrski reviji Lisa Čarovnija okusa, prav tako pa tudi recepti ostalih finalistov in zmagovalcev preteklih let.

Presenečenje z arašidovim maslom

Sestavine:

Za testo:

240 g moke

70 g kakava v prahu

½ čajne žličke pecilnega

120 g belega sladkorja

120 g rjavega sladkorja

250 g razmehčanega masla ali margarine

125 g arašidovega masla

1 vanilin sladkor

1 jajce

Za kremo:

200 g sladkorja v prahu

300 g arašidovega masla

Za preliv:

250 g čokolade (temne ali mlečne)

100 g margarine

Nastrgana bela čokolada za posip

1.    Zmešajte kakav, moko in pecilni prašek. Z mikserjem zmešajte sladkor, maslo in 125 g arašidovega masla, da nastane penasta krema. Dodajte vanillin sladkor in jajce ter mešajte. Masi dodajte mešanico moke in zgnetite. Pustite počivati ter vmes pripravite nadev.

2.    Za nadev dobro stepite arašidovo maslo s sladkorjem v prahu. Iz nadeva naredite kroglice (če je masa premehka, jo daste za nekaj časa v hladilnik) v velikosti oreha. S pomokanimi rokami ovijte vsako kroglico s testom, tako da jo popolnoma prekrijete.

3.    Kekse zložite na nenamaščen pekač (2 cm narazen) in jih sploščite z dnom kozarca, pomočenim v sladkor. Pečete jih 7-9 minut na 190 stopinj, da rahlo razpokajo.

4.    Čokolado in margarino raztopite na malem ognju. Ohlajene prelijte z raztopljeno čokolado in jih posujete z nastrgano belo čokolado.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord