Nastja Breg očarana nad naravo

Vir: Story
21. 6. 2015

Lepotica Nastja Breg obožuje romantična in eksotična potovanja. Nekdanja miss Alpe Adria je pred kratkim s fantom uživala v Dominikanski republiki, ki jo je očarala.

"Dominikanska republika je otoška, špansko govoreča država na vzhodnem delu karibskega otoka Hispaniola, ki na zahodu meji s Haitijem. S svojimi čudovitimi plažami, morjem in ljudmi, vročim, tropskim podnebjem je privabila tudi mene," začne pripovedovati Nastja. "Ker sta med letom dve deževni obdobji, od junija do septembra na južni obali in od novembra do marca na severni, sva morala s partnerjem izbrati ustrezen mesec za potovanje. Ko sva prispela na otok, sva že zaslišala ritme marengue in kitaro," pove in nadaljuje: "Zelena tropska vegetacija, bleščeče bele in zlatorumene peščene plaže, kristalno čisto turkizno morje, koralni grebeni, tihi zalivi, visoke gorske verige, globoke globeli ter razkošen ptičji paradiž in še kaj so ustvarili edinstven vtis." Nastja si je vzela čas za številne oglede. Med vsemi znamenitostmi jo je prevzela Kolumbova naselbina.

"Ogledala sva si glavno mesto Santo Domingo, kjer je tudi Zona Colonial, ki velja za prvo naselbino Krištofa Kolumba in njegovih španskih raziskovalcev, ko so se naselili v 'Novem svetu'. Vsakdo, ki prispe na otok, mora tudi do mesta Puerto Plata, kjer so dolge, zlate peščene plaže. Polotok Samana leži južno od Puerto Plate, kjer sva se kopala pod slapovi in jezdila konje. Playa Bravo je prav tako kot iz slikanice. Turkizno modro morje, neskončni gozdovi palm in okoli 40 kilometrov dolga sanjska plaža, ki jo varuje koralni greben. Severni del Dominikane, s Punta Cano na čelu, kjer sva bila nastanjena, obliva Atlantik in ustvarja koralne grebene, za njimi pa so nastale smaragdne lagune in nepregledne peščene plaže, posejane s kokosovimi palmami, ki tu pa tam sežejo vse do morja. Povsem drugače je na južnem delu otoka, ki ga obdaja toplo Karibsko morje. Obisk mesta Bayahibe je bil tako neizbežen.

Mestece, ki je veljalo za ribiško naselje, je leta 1874 ustvaril Juan Brito s svojo družino, ki je prišel iz Puerta Rica. Mestece je zdaj priljubljena turistična destinacija. Vse od otoka Saona, Playe Bavaro pa do polotoka Samana se razteza več sto kilometrov čudovitih plaž z belim peskom, ki spominja na moko iz školjk, koral in biserov, zaradi česar je morje tam še bolj smaragdne barve. Na poti do otoka Saona sva si v laguni s kristalno čisto vodo ogledala karibske morske zvezde," navdušeno pripoveduje. Ob ogledih pa je Nastja uživala tudi ob srkanju sočnega koktajla v čudovitih bazenih in urejenih hotelskih kompleksih.

"Hrana je bogata in raznovrstna, predvsem karibska, ki vsebuje veliko morskih dobrot, zelenjave in tropskega sadja. Naužila sva se manga, saj le redko dobiš tako dobrega. Blizu znamenite Playe Bavaro je park Manati, mešanica botaničnega parka, zabavišča in živalskega vrta. Ogledala sva si tropske rastline, med katerimi so tudi različne vrste orhidej. Pri živalskih vrstah so zastopane predvsem avtohtone karibske, tako smo se srečali tudi z legvani z Galapagosa, flamingi, papigami, delfini, skati, plavala sva z vrsto morskih psov 'nurse shark', ki niso nevarni človeku," še doda Nastja.

"Domačini izdelujejo različen nakit iz jantarja, kamor vgrajujejo tudi poldrage kamne larimar. Rudnik je v Barahoni na južni obali. To so kamni z barvo karibskega morja. Med pouličnimi prodajalci pa sva naletela na posebnost, sok, stisnjen iz svežih palic sladkornega trsa. Vsekakor nisva mogla mimo njihove znane pijače - mamahuane. Če bi znala špansko, bi prihranila marsikateri ameriški dolar oziroma dominikanski pesos, saj se kljub visokemu turizmu še niso prilagodili angleškemu, nemškemu, francoskemu ali italijanskemu jeziku. Ne razumejo ničesar razen španščine in takoj, ko ugotovijo, da prihajaš iz Europe, se cene dvignejo tudi za 80 odstotkov," še pove.

Napisala MIMA

Fotografije osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story24/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 24/2015

Story 24/2015, od 11. 06. 2015