Nastop Alenke Bratušek komentirala strokovnjakinja

Vir: Lea
3. 5. 2013

Slovensko javnost je močno razburkal nastop slovenske premierke Alenke Bratušek na britanski televiziji CNN. O njenem nastopu in predstavljanju Slovenije v javnosti smo se pogovarjali s strokovnjakinjo za javno nastopanje Andrejo Jernejčič Vizjak, direktorico podjetja Lin&Nil.

"Največ kritik je letelo na neprimeren način nastopanja: neverbalno komunikacijo z gestami, rokami, izdihi, načinom sedenja, dolžino krila, gledanja zapiskov na mizi; načinom govora s poudarjanjem in načinom povedanega. Za nazaj stvari ne moremo spreminjati, velja pa pravilo, ki v praksi drži: javnega nastopanja se lahko nauči vsak," pravi Andreja in dodaja:

"Najraje izpostavim primer Baracka Obame, saj si lahko na YouTube pogledate njegov nastop pred 20 leti in ga primerjate z zdajšnjimi nastopi. Razlika je res očitna."

"V ZDA nekako velja pravilo, da imajo kandidati nastop izpiljen že pred kampanjo. Pri nas se pogostokrat dogaja, da nekdo pride na vodilni položaj, ni rečeno, da gre prav za politika, in pozabi na to, da ta funkcija zahteva, da zna nastopati in se to od njega tudi pričakuje.

Če greste na turnir tenisa, prej trenirate tenis, na turnirju pa pokažete najbolje. Prav tako je tudi z javnim nastopanjem, treba ga je vaditi, potem pa na nastopu dati najboljše od sebe. Sicer pa je tudi nemška političarka Angela Merkel potrebovala nekaj časa, da je usvojila pravila nastopanja," pove Andreja.

Več v intervjuju, ki ga je Andreja Jernejčič Vizjak dala za revijo Lea.