Nasveti kraljice slaščic Erike Jerkič

22. 10. 2015

Tisti, ki jo poznajo, ji pravijo kraljica slaščic. Drugi smo jo prvič spoznali, ko se je s 15 sostanovalci pridružila enemu izmed najbolj priljubljenih resničnostnih šovov pri nas, Gostilna išče šefa. V slogu njene ljubezni do kulinaričnih mojstrovin z izdatno mero sladkorja je nastal tudi recept, ki ga je le trenutke pred vstopom v šov opisala za našo revijo.

Kot pravi zgovorna 23-letnica, so ji slaščice iz beljaka od nekdaj pri srcu, omenjeni recept za beljakove posodice pa še toliko bolj, saj je pravzaprav popolna kombinacija za prihajajoče hladne jesenske dni. Tradicionalnost okusa sladkega beljaka je v njem združena z lahkotnim domačim sladoledom in pirejem iz svežih gozdnih sadežev.

sladica

BELJAKOVE POSODICE

Potrebujemo: 2 beljaka, 120 g sladkorja, polovico žličke kisa

Postopek: Pečico segrejemo na 180 °C.

Pri pripravi beljakovih sladic je vedno nujno pomembno, da imamo posodo im metlico zelo čisto. Da je brez mastnih delčkov, poskrbimo tako, da vse dobro obrišemo s papirnato brisačo, ki smo jo rahlo namočili s kisom.

Ko je posoda čista, vanjo vlijemo beljake in jih na srednji hitrosti mešamo, da se rahlo spenijo. Nato počasi dodajamo sladkor. Pomagamo si z žlico in pazimo, da ne vsujemo vsega sladkorja hkrati. Maso nato približno 6–7 minut mešamo pri visoki hitrosti in pazimo, da je ne stepemo preveč. Mešamo toliko časa, dokler masa na konici metlice ne stoji trdno. Nato masi dodamo kis, ki ga s plastično lopatko počasi vmešamo. Maso prestavimo v dozirno vrečko, nato pa na pekač, prekrit s papirjem za peko, nabrizgamo košarice. Najprej nabrizgamo dno, nato pa stranice.

Pekač damo v pečico in temperaturo takoj znižamo na 150 °C. Pečemo 30 minut, nato pa pečico izklopimo. Pekač pustimo v pečici še 30 minut, nato odpremo vrata pečice ter pustimo da se posodice popolnoma ohladijo.

Domači sladoled:

Potrebujemo: 100 ml kondenziranega mleka, 300 ml sladke smetane, 6 žličk pireja iz rdečega dela fig

Postopek: Za pripravo sladoleda najprej zmešamo skupaj ohlajeno kondenzirano mleko in sadni pire. V drugi posodi stepemo sladko smetano, nato pa vse skupaj zmešamo in postavimo v zamrzovalnik čez noč.

Značke: Erika Jerkič