Natalija Gros po prezgodnjem odhodu moža dokončala njegov zadnji film!

Natalija Gros po prezgodnjem odhodu moža dokončala njegov zadnji film! (foto: Natalija Gros (osebni arhiv)) Natalija Gros (osebni arhiv)
6. 2. 2018

Nekdanja vrhunska športnica in plezalka Natalija Gros, ki jo bomo kmalu lahko gledali tudi v oddaji Zvezde plešejo, se bo še zadnjič poklonila svojemu preminulemu možu Juretu Breceljniku.

Natalijo Gros je junija, leta 2015, doletela nenadna in zato toliko bolj tragična izguba moža, s katerim sta se ravno veselila prihoda njune deklice Ele.

Jure Breceljnik je umrl za posledicami kapi v Bruslju na drugi dan snemanja njegovega novega filma o staroselskih lovcih na Grenlandiji. V svojem 42 letu je bil takrat ravno na vrhuncu svojega umetniškega ustvarjanja kot fotograf, režiser in producent številnih dokumentarnih filmov.

Juretu in njegovemu delu v spomin se bo te dni v dvorani Slovenske kinoteke - od 6. februarja do 11. februarja - odvijala tudi retrospektiva filmov Jureta Breceljnika.

Retrospektiva filmov Jureta Breceljnika

Gre za prvo retrospektivo filmov tega vsestranskega avtorja, strastno posvečenega iskanju osupljivih podob, ljudi, podvrženih ekstremnim razmeram, ter divje in neukrotljive narave.

Poklon »lovcu podob« v Kinoteki je obenem uvertura v predvajanje celovečernega dokumentarnega filma Zadnji ledeni lovci (2017), zgodbe o inuitskih lovcih iz vzhodne Grenlandije; film je po Breceljnikovi nenadni smrti dokončala zvesta ekipa produkcijske hiše Film IT. Zadnji ledeni lovci bodo premierno predvajani 14. februarja v Kinodvoru, od koder bodo potovali v kinematografe po Sloveniji.

Življenje Jureta Breceljnika

Fotograf in režiser Jure Breceljnik (1974–2015) je po končani srednji oblikovni šoli, smer fotografija, svoje šolanje nadaljeval na praški FAMU. Izšolal se je v analogni fotografiji in veljal za enega najbolj nadarjenih mladih fotografov. Po šolanju je bil dejaven tako v polju komercialne fotografije kakor tudi umetniške; njegova dela so razstavili na več kakor stotih razstavah doma in po svetu. Deloval je tudi kot kustos galerije Fokus v Narodni univerzitetni knjižnici v Ljubljani, kjer je organiziral razstave domačih in tujih avtorjev.

Kot komercialni fotograf se je uveljavil na področju modne fotografije, saj je delal za različne stranke v Sloveniji in v tujini (Cosmopolitan, LA modeli, Baloon, Mura, Lisca ...).

Breceljnik je avtor večkrat nagrajenih kratkih in dokumentarnih filmov, ki jih je od leta 2009 ustvarjal pod okriljem svoje neodvisne produkcijske hiše Film IT. Leta 2009 je posnel dokumentarec o vrhunski športni plezalki in pozneje tudi njegovi življenjski sopotnici Nataliji Gros, Magnezij in Čokolada. Leta 2012 je dokončal svoj prvi celovečerni dokumentarni film Divji, zgodbo o izjemnem francoskem hendikepiranem plezalcu Philippu Ribieru. Vmes je Breceljnik posnel in produciral tudi dokumentarce Nova dimenzija (2011), Črno-bela nebesa (2010), za Televizijo Slovenija pa Ratrakistov dnevnik (2010) in Ko črte govorijo (2011). Dokumentarni portret briških vinarjev Terra Magica (2015) je končal tik pred smrtjo. V zadnji fazi montaže je bilo tudi njegovo predzadnje delo Prečkanje Islandije (2016), ki je bilo tako kakor Terra Magica premierno prikazano posthumno.

Jure žal ni uspel dokončati svojih največjih sanj, celovečernega dokumentarnega filma Zadnji ledeni lovci, zgodbe inuitskih lovcev iz vzhodne Grenlandije, kamor se je po snemanju leta 2014 tako zelo želel vrniti.

Natalija Gros z ekipo dokončala zadnji Juretov film

Zaradi nenadne smrti Jureta, je Natalija s pomočjo zveste ekipe, ki ji je stala ob strani, uspešno dokončala zadnji film svojega moža.

Z uprizoritvijo tega filma in s celotno retrospektivo njegovih del, se bo tako še zadnjič poklonila svojemu mnogo prezgodaj preminulemu Juretu Breceljniku.

Aleš-Rod, foto: Natalija Gros (osebni arhiv)