Natalija Kolšek: "Na kuho se zelo spoznam"

Natalija Kolšek (foto: revija Lea) revija Lea
Vir: Lea
6. 7. 2014

Odlična kuharica je tudi pevka Natalija Kolšek. Njena velika družina ima zato na domači mizi nenehno odlične dobrote, ki jih pripravlja. Dobro pa se znajde tudi njen soprog Marko, ki uživa v pripravi dobrega žara.

Pri Kolškovih so sončni vikendi še posebej zanimivi, saj na njihovem dvorišču zadiši po pečenju na žaru. Natalijin mož Marko uživa v pripravi peke sočnega mesa, Natalija pa poskrbi za dobre priloge.

"Moj Marko je tak specialist za žar, da imamo rahel problem, ko jemo kje druge. Saj nikoli niso ribe, meso, sir ali zelenjava na žaru tako dobre, kot so doma! Trpim, če kje dobim meso, pečeno na žaru, ki je suho namesto sočno. Ali pa celo zažgano. Joj, groza! Pri nas, ko je poletje, je pečenje na dnevnem redu. Najljubša hrana vseh nas je žar in še enkrat žar. Markov, seveda! (smeh) Jaz pa poskrbim za zanimive priloge, kot so pečeni špageti, prebranac, pečena paprika in različne solate. Kar pač ob žaru ne sme manjkati!"

Začimbe

Natalija ob mesnih specialitetah obožuje tudi morsko hrano. "Vse, kar je iz morja, ali so to škampi, ribe, lignji, hobotnica ali školjke. Najraje pa kuham razne enolončnice. Sploh v zimskem času, ko je ta hrana zlasti zaželena. Pri kuhi mi je všeč, da se lahko igram z začimbami in sestavinami. Nikoli pa niso popolnoma enakega okusa. Sicer se držim nekih osnovnih pravil in ne mečem kar vsega skupaj v lonec, saj so pomembne malenkosti in kombinacija pravih sestavin in začimb. Tako da je prav težko potem skuhati še enkrat isto enolončnico. Odkar imam vrt, gojim tudi nekatere osnovne začimbe, ki jih posušim in shranim za zimo. Okuse hrane je tako lažje kombinirati z začimbami. Imam jih res ogromno in jih s pridom uporabljam," pove Natalija. Pri petčlanski družini je kuha še posebno pestra, saj si včasih vsak zaželi kaj posebnega.

Natalija

"Lahko si predstavljate, kako je pri nas. Ker nas je pet v družini, imamo pet različnih okusov in želja. Potem pa je treba to kombinirati. Včasih imamo kar tri različne vrste prilog, tri vrste solate. Na srečo pa moji niso izbirčni, tako da vsi uživamo v mesnih jedeh. Lahko bi rekla, da pri nas brez mesa težko mine dan!" (smeh)

Preproste ideje

Pevka se zelo dobro spozna na kuhanje, zato je glede hrane zahtevna. "Lahko bi rekla, da se na kuho spoznam zelo dobro, pri čemer se kar naprej učim. Ni mi težko spoznavati novih stvari. Najprej sem se učila od mame, saj sem začela kuhati pri 15 letih. Mama je delala deljeni delovnik in meni je bilo kuhanje kosil veliko veselje. To veselje traja še danes. Z veseljem si pogledam kakšno televizijsko oddajo o kuhanju in potem nabiram ideje." Tako kot večina tudi Natalija poišče recepte kar na internetu ali v dobri kuharski knjigi.

"Pa tudi v kakšni reviji najdem dobro idejo, večino pa ustvarjam po svojem okusu in idejah. Vedno imam nekakšno osnovo recepta, ki jo nadgrajujem. Moj specialni recept so recimo pečene perutničke s čilijem in medom, pripravljene v pečici. Enostavno fantastične so! Drugi recept pa je preprosta zadeva, ki jo uporabljam po receptu moje mame: svinjsko pečenko pečem približno dve uri na 90 stopinjah Celzija, šele nato kakšne pol ure na 200. Recept, po katerem je izredno sočna!"

Natalija uživa v hrani, zato ji ni vseeno, kaj dobi na krožnik. "Sem velik gurman in izredno uživam v hrani. Ni mi vseeno, s kakšnega krožnika in s kakšnim priborom jem. Tudi kozarci morajo biti primerni pijači. Je pa res, da na piknik zabavah oziroma vrtnih veselicah ne kompliciram in uporabim tudi plastične pripomočke. To pač nekako spada zraven." (smeh)

Priporočamo