Natalija Kolšek: Skupno izgubila 150 kilogramov

Natalija žari, odkar je 
sprejela nov način življenja. (foto: Sašo Radej) Sašo Radej
Vir: Lea
25. 5. 2014

Pevka Natalija Kolšek že nekaj časa aktivno telovadi. Razlog, da se je posvetila rednim treningom in spremenila prehranjevalne navade, je tičal v nezdravem počutju, ki je oviral njeno vsakdanjo rutino.

Natalija je našla način, ki jo je popeljal do boljšega počutja.

"Fitnes Forma je že štiri leta del mojega življenja. Vsaj trikrat na teden se razmigam na napravah in s tem izboljšam svoje počutje. Endrofini se pospešeno izločajo, kostna gostota se veča in ne nazadnje se oblikuje telo in ureja presnova.

Pravijo, da je fitnes oziroma vadba z utežmi garancija za 'rikverc' staranje. (smeh) Trenutno mi zaradi dodatnih obveznosti v šovu Znan obraz ima svoj glas uspe na trening le dvakrat tedensko, a takrat na polno," prizna.

"Lani sem imela edino manjšo krizo. Veliko stresa, selitev in posledično sem zanemarila vadbo na fitnesu. Vzporedno s tem sem se tudi slabo prehranjevala. Posledica je bilo slabo počutje, nisem imela energije, zato sem spet jedla.

A hitro sem spoznala, da potrebujem spet stare dobre fitnes smernice."

“Pravijo, da je fitnes oziroma vadba z utežmi garancija za ‘rikverc’ staranje.”

Vse je v glavi!

Natalija na fitnesu izvaja vaje z utežmi in aerobne vaje.

"Vaje z utežmi nameč ugodno vplivajo na vse. Večajo kostno gostoto, ki je izredno pomembna, sploh pri ženskah. Namreč v zrelih letih začne hitro upadati, kar vodi v osteoporozo. Vzpodbudiš tudi prekrvavitev, koža se izboljša, sproščajo se endrofini – hormoni sreče ...

Eden stranskih, a pomembnih učinkov je preoblikovanje telesa. Imam pa tudi doma sobno kolo orbitrek, ki ga čez poletje zamenjam za vožnjo s kolesom v naravi.

Ob redni telovadbi pa je pomembna tudi prehrana. Ni zastonj rek: Kar vnašaš vase, takšen si.

Kar 90 odstotkov pri vseh dietah pomeni hrana. Šele preostalih deset pa telovadba. Zato se veliko ljudi, sploh tistih začetniških entuziastov, čudi, da ob redni telovadbi kurijo kalorije, jedo enako (ali celo več) in ne izgubljajo kilogramov.

Sama vsak dan začnem s sveže iztisnjenim (nerazredčenim) limoninim sokom.To počnem že štiri leta in me neverjetno osveži in napolni z energijo.

Nato obvezno spijem še 3 dl donata, da se napolnim s kalcijem in magnezijem. Šele nato pojem kosmiče v sojinem mleku.

Se pa tudi kdaj pregrešim in pojem kaj nezdravega, a s čisto vestjo in dobro voljo, tako da mi ne škoduje," še doda Natalija.

"Zdravje mi veliko pomeni, saj se z glasbo in petjem ne moreš ukvarjati, če si prehlajen ali kako drugače brez energije. Moj imunski sistem je odličen, a včasih me preseneti tudi kakšna viroza. Navadno jo prinesejo otroci iz šole.

So pa pri meni te viroze v blagih oblikah zaradi dobrega imunskega sistema, in ker sem se tudi sama tako odločila. Vse je v glavi in tudi bolezen lahko deloma premagamo s pozitivno mislijo."

Natalija trikrat na teden obišče fitnes, kjer trenira pod vodstvom priznanega trenerja Mira Jerenca.

Različne navade

Pevka se je pred leti znašla v vrtincu nezdravega prehranjevanja, zaradi česar so trpeli tudi njeni kilogrami.

"Včasih sem bila nenehno na dietah. Vsega skupaj sem izgubila kakšnih 150 kilogramov, če seveda upoštevam tri nosečnosti. In v prvi sem se zredila kar za 30 kilogramov.

Najboljša dieta pa je seveda tista, v kateri si stvari razčistiš v svoji glavi.

Na srečo sem se hitro začela tega zavedati in spremenila način razmišljanja. Vse življenje sem bila nagnjena k specialitetam, ki zdravju ne koristijo. Sem so spadale pice, lepinje, ocvrte stvari. Na srečo nekako sladkarij ne maram, tako da sem se vsaj tega ognila.

Obožujem pa zelenjavo in morske specialitete. Posledično sem začela brati knjige, iz katerih sem črpala informacije. No, pa tudi s spleta, revij in pogovorov z raznimi strokovnjaki na področju zdravega prehranjevanja.

Sem pa zagovornik tega, da svoje telo najbolj poznam in ga poslušam, tako da točno vem oziroma čutim, kaj je dobro zame."

Natalija ima veliko družino in usklajevati prehrambne navade vsakega posameznika ni ravno mačji kašelj.

"Glede na mojo številno družino upoštevam želje vseh družinskih članov, ki so kar raznolike.

Že pri rižu se zatakne: Anej obožuje paraboild in rjavega, jaz tudi, Anisa vse vrste, Aiša Naja in Marko pa na primer okroglozrnatega. Jaz se prilagodim in se belemu po navadi izognem.

Meso pa vsi obožujemo, tako da vegetarijanstvo ni v naših genih. (smeh)

Naravnost z vrta

Pomembno je vnašanje zadostne količine vitaminov beljakovin, izogibanje nezdravih ogljikovih hidratov. Najpomembneje pa je, kot sem že rekla, da se znaš občutiti, saj hrana, ki je nekomu super koristna, morda ni zate in obratno.

Navadno preden vnašam hrano, naredim kratek, a učinkovit postopek: objamem hrano, krožnik, kozarec, sadje, kar pač vnašam vase, in jo napolnim s pozitivnimi mislimi (energijo) in šele nato zaužijem.

Doma imam tudi velik vrt in si večino zelenjave pridelam sama. Saj le tako točno vem, kaj dam vase.

Čeprav je že v zraku in zemlji ogromno 'nebio' stvari, a vsaj jaz jih ne dodajam. Sem zagovornica tega, da mora bit čas od zemlje oziroma od takrat, ko plod utrgaš, do ust čim krajši, saj se drugače izgubljajo vitamini.

In še nekaj: vsaka stvar ima svojo avro, ki se ravno tako pospešeno izgublja, če sadeža ali zelenjave ne zaužijemo hitro. Torej že komaj čakam, da splezam na češnjo in konzumiram sadeže neposredno z drevesa." (smeh)